top of page

Jan, Björn en Bianca Bakker over het geheim van natuurijs.....


Jan Bakker samen met dochter Bianca en zoon Björn

Schaatsen zit in het DNA van de familie Bakker uit Wijnjewoude. Jan (53) maakte in de jaren negentig furore als natuurijsspecialist. Hij won de Noordwesthoekrit en reed in de Elfstedentocht van 1997 lange tijd mee in de kopgroep. Sinds 2016 is hij bestuurslid en wedstrijdleider van de Koninklijke Vereniging De Friesche Elf Steden.

Zijn zoon Björn (24) is wielrenner in de elite-categorie en in de winter actief als marathonschaatser in de Beloften Competitie. In het dagelijks leven werkt hij als fysiotherapeut in het ziekenhuis in Drachten en heeft hij een eigen praktijk voor sportmassage. Schaatsen op kunstijs beschouwt Björn vooral als training. Voor hem telt er maar één ding op de smalle ijzers: natuurijs!! Het afgelopen jaar werd hij 12e in de loodzware Alternatieve Elfstedentocht op de Weissensee.

De jongste telg uit het gezin, Bianca Bakker (22), studente fysiotherapie, geldt als een getalenteerd marathonschaatsster. Zij is bezig aan een sterk seizoen. Moeder Tilly Bakker-Alderts verdiende ook haar sporen op het ijs. En prefereert nu in de ondersteuning van Jan, Björn en Bianca meer een rol op de achtergrond.

Wat is het geheim van een goede natuurijsrijder?

Bianca (Ziuz) en vrije natuurijs-rijder Björn Bakker!!

Lees meer in het Weissensee Magazine!

Foto Timsimaging

Laatste berichten
bottom of page