top of page

Grandprix Luleå: 'Het echte marathonwerk'

Chrispijn Ariëns en Bianca Bakker winnen eerste Grandprix wedstrijd in Luleå

Onder extreem koude weersomstandigheden heeft het marathonpeloton de eerste wedstrijd van een reeks van drie Grandprix wedstrijden in Luleå afgewerkt. Als onderdeel van het natuurklassement (samen met de wedstrijden op de Weissensee). Racedirector Bram Smallenbroek besloot in overleg met de KNSB om de wedstrijdafstand in te korten en de starttijd te vervroegen. Op de thermometer was in de vroege ochtenduren ruim vijfentwintig graden onder nul af te lezen. “Je hebt de rode en de groene zone sprak marathoncoördinator Willem Hut”, doelend op de regelgeving voor het rijden van wedstrijden onder extreme omstandigheden. “Dit is oranje”, zei Hut.

In het bitterkoude en zonovergoten Luleå startte een gedecimeerd marathonpeloton, aan de start waarbij uitgezonderd van de 'Olympia-gangers' alle toppers waren vertegenwoordigd. Voor de meeste vrouwen en mannen van de lange adem was het voor het eerst dat ze deelnamen aan een wedstrijd die onder extreem koude omstandigheden werd gereden.

Organisatorisch staat het evenement in Noord-Zweden stevig op de kaart en was er niets aan het toeval overgelaten door Smallenbroek en zijn Team. Dat bleek uit de schitterende baan die was uitgezet over het zee ijs op de Botnische golf en was er op enkele kleinigheden na in alles voorzien wat nodig is om een schaatsmarathon van kaliber te organiseren.

Kort voor het middaguur werd het startsein gegeven voor de vrouwenwedstrijd en een uurtje later gevolgd door start van de herenwedstrijd. Al in de eerste ronde werd duidelijk dat de selectieve omstandigheden de wedstrijd een extra dimensie gaven.

De verzorgers langs de kant kwamen na de eerste ravitaillering handen tekort om aan alle verzoeken van de rijders te voldoen.

“Ik heb een nieuwe bril nodig”, werd geroepen of om een extra jasje gevraagd. Ploegleider Linda Bouwens van Monalyse staat er ondanks al drukte ontspannen bij. “We willen nog een keer knallen”, vertelt ze. Naast het stoppen van Ria Westenbroek en Tessa Witteman gaat na dit seizoen Bouwens er ook een jaartje tussenuit. “Onze sponsor (Monalyse) stopt en dat is een goede reden om even wat afstand te nemen.

Terwijl de organisatie vecht om het geluid voor de speaker weer in orde te maken, is de wedstrijd bij de vrouwen ondertussen opengebroken. Merel Bosma en Ankie Ytsma hebben een kleine voorsprong op het peloton genomen. Een reactie kan niet uitblijven. Roza Blokker, Elma de Vries, Emma Engbers, Ria Westenbroek en Kimberley Muusse schaatsen voluit om het gat te dichten.

De strijd heeft inmiddels ook zijn tol geëist. “Ik had alle sportkleding aan die ik had meegenomen naar Zweden”, zegt Floor Peters. Ze heeft het zo koud gekregen dat schaatsen niet meer verantwoord is. Met berusting staat ze langs de kant. “Ja, ik hoop dat het zaterdag een paar graadjes warmer is", vervolgt ze met een gevoel voor understatement. Ook Anneleen Zijl heeft het berekoud vertelt ze in het Engels aan een Zweedse verslaggever: ”I can’t skate in more clothes, this is all I have", bibbert ze.

Door het wegvallen van het geluid van de speaker is het nog een hele toer om de mannen te vertellen dat ze nadat de vrouwen al een uur geschaatst hebben ook van start mogen. Met kunst en vliegwerk volgt een geïmproviseerde start.

Bij de vrouwen nadert de wedstrijd (inmiddels) bijna het eind en het is duidelijk dat het vijftal dat aan het kop van de wedstrijd gaat niet meer door het peloton kan worden achterhaald. Corina Stikwerda rijdt een ijzersterke wedstrijd. De Friezin is voortdurend in de aanval maar met ingaan van de laatste kilometers wordt haar geen ruimte gegund door de kopgroep.

De vrouwen stormen op de finish af. Het hele seizoen presteert Bianca Bakker al sterk, maar steeds bleef de ultieme beloning uit. In Luleå brengt Bakker daar verandering in door met overtuiging de eindsprint te winnen. Tweeëntwintig jaar nadat Jan Bakker een natuurijsklassieker won (Noordwesthoekrit) treedt Bianca in de voetsporen van haar vader door de winst in een natuurijswedstrijd.

Buiten de schijnwerpers is er ook een opvallende prestatie van de 19-jarige Sara van Vliet uit Soest. Zij komt als 9e over de finish. “Schaatsen van rondjes op kunstijs is leuk, maar dit is het echte werk. Dit is waarom ik een goede marathonschaatsster wil worden”, zegt ze. Op eigen kosten en initiatief (buiten ploegverband) is ze naar Zweden afgereisd en verblijft ze in haar eentje in een jeugdherberg. Van Vliet vervolgt: “Ik heb Daniëlle Bekkering gebeld en gevraagd of ik door Speelman/Haak (onderweg) verzorgd kan worden. Het is fijn dat ze me willen helpen. Wel zuur trouwens voor Daniëlle dat ze (waarschijnlijk) haar sleutelbeen gebroken heeft door een val.”

Terwijl de Ziuz-ploeg van Bianca Bakker een feestje viert worden in de mannenwedstrijd de eerste uitvallers genoteerd. “Er werd zo hard voor de wind gereden, dat ik gewoon moest lossen”, puft Henriek van Milligen. Even later moet ook een van de favorieten aan de kant. “Ik ben hard onderuit gegaan”, vertelt Evert Hoolwerf” Koud? “Dat viel mee", lacht de Eemdijker. “Ik heb vier lagen kleding aan.”

Daniel Niero had zich wel een ander schaatsdebuut voorgesteld in Zweden. De Italiaan zoekt met een van pijn vertrokken gezicht zijn verzorgers op van de AB Vakwerkploeg. Er moet zelfs EHBO bijkomen, zo hard blijkt hij onderuit te zijn gegaan. Hij rilt van de kou en zijn heup doet vreselijk veel pijn. De hulpverleners vertellen dat ze al veel meer schaatsers met onderkoelingsverschijnselen hebben moeten behandelen.

De wedstrijd bij de mannen nadert de finale. Pech is er voor Erik Jan Kooiman. De winnaar van de Alternatieve Elfstedentocht op de Weissensee is gevallen en moet in zijn eentje een gat dichtrijden. Zelfs voor de beresterke Kooiman is dat te zwaar. Hoewel hij zich knap terugvecht in het peloton heeft dat te veel van zijn krachten gevergd om in de finale nog een rol te kunnen spelen voor de winst. Marcel van Ham en Bart Mol proberen ondertussen of ze weg kunnen ontsnappen uit het peloton.

De sterke Noord-Hollanders rijden voor wat ze waard zijn. Maar ruimte wordt ze niet gegund door het peloton. Met nog vijf kilometer te gaan wijst alles erop dat er gesprint moet worden voor de overwinning. Garry Hekman gaat als eerste aan en tot slechts enkele meters voor de finish lijkt hij eindelijk loon naar werken te krijgen. Daar denkt Chrispijn Ariëns anders over. Hij is in bloedvorm en slaagt er in om met een ultieme jump het gat met Hekman te dichten en meer... Met een paar ferme klappen passeert hij Hekman en hij wint de wedstrijd over 80 kilometer. “Ik hoor in het rijtje thuis van winnaars op natuurijs als Kooiman en Schouten”, laat Ariëns weten aan enkele

verslaggevers. En hij vervolgt: “Ik voel nu niet veel meer (doelend op de kou). Met nog vier ronden op het bord, begon ik er in te geloven. Ja, het was koud, in het begin heb ik om extra handschoenen gevraagd.”

De Okay fashion en Jeans ploeg is dolblij met de overwinning van Ariëns, passend in een reeks van sterke optredens dit seizoen door de formatie van Peter de Vries. Marcel van Ham is superblij met de overwinning van zijn ploeggenoot, “maar als ik geweten had dat deze wedstrijd onder zulke barre omstandigheden gereden kan worden, weet ik niet of ik nog wel een jaar door moet gaan”, grapt hij.

Jesse Vriend baart ook opzien. De schaatser uit de Beloften-Divisie eindigt op een fraaie achtste plaats en dat na een paar hectische dagen waarbij de bagage van de Stehman-ploeg op de luchthaven in Stockholm was zoekgeraakt en pas op de avond voor de wedstrijd de spullen terechtkwamen waardoor ze een parcoursverkenning en het wennen aan het Zweedse natuurijs op hun buik konden schrijven.

Op nog geen vijftig meter van Chrispijn Ariens zit Garry Hekman op een krukje. Hij verbijt zijn teleurstelling. Hij wil even met niets en niemand te maken hebben. Zo dichtbij een overwinning zijn en dan.. net niet! Gelukkig voor de AB Vakwerkploeg komen er nog twee wedstrijden en is er met oog op de voorspelde winterweek in Nederland nog alles mogelijk om met één wedstrijd alle pijn te vergeten!

Loesanne van der Geest en Tjilde Benis voor de start

Linda Bouwens stopt:

Anneleen Zijl voor de Zweedse TV:

Winnares Bianca Bakker na afloop van de wedstrijd:

Corina Strikwerda rijdt sterk:

Erik Jan Kooiman over de kou:

Laatste berichten
bottom of page