top of page

Advertentie van Brinta voor Paping valt verkeerd


Brinta verrast Paping op zijn 85e verjaardag (in 2016) in het schaatsmuseum met een cadeau


Een overlijdensadvertentie gebruiken als sponsoring. Brinta deed het. In de landelijke kranten liet the Kraft Heinz Company een tekst plaatsen voorzien van Brinta logo ter nagedachtenis aan de maandag overleden Elfstedenwinnaar Reinier Paping (1931-2021).

Gênant, Smakeloos en grensoverschrijdend, de actie van Brinta is zelfs enige tijd trending topics op Twitter. "Zal niemand nou bij Brinta gedacht hebben, dit moeten we niet doen?" Of: "overlijdensadvertentiesponsoring", een nieuw dieptepunt?Reinier Paping en Brinta


De reclame voor Brinta krijgt een impuls als Reinier op zaterdagavond 19 januari 1963 zijn debuut maakt op de televisie. Nederland heeft nog maar één televisiekanaal en kijkt hier op zaterdagavond massaal naar. Als AVRO-presentator Joop van Zijl aan Paping vraagt wat hij heeft gegeten voor de Elfstedentocht: antwoordt hij: 'Brinta!'
Directeur W.A Scholten van de Brinta-fabriek in het Groningse Foxhol kan zijn geluk niet op als hij dat Paping hoort zeggen. De volgende dag stapt hij in de auto en zoekt Paping op. Als Paping meewerkt aan een reclamecampagne voor Brinta krijgt hij vijfhonderd gulden (250 euro), een luxe Sigarettenaansteker en een föhn voor zijn vrouw Joke.

De campagne wordt een groot succes, de pakken met het Brinta meel zijn niet aan te slepen. Reinier is dan net een sportzaak in Zwolle begonnen, het is de tijd dat de sportsponsoring nog in de kinderschoenen staat. Paping heeft niet door dat over zijn rug goud geld wordt verdiend. In 1994 is Paping opnieuw de reddende engel voor Brinta. Als de fabriek getroffen wordt door een salmonellavergiftiging. Opnieuw bewijst Paping Brinta een grote dienst door aan de pers te vertellen dat hij die morgen nog een bordje Brinta heeft genomen bij het ontbijt, dat zelfs uit een pak wat al enige tijd in huis is. Hij is er helemaal niet ziek van geworden, zegt hij triomfantelijk. Een paar jaar later haalt Joke hard uit in het Nieuwsblad van het Noorden over de waardering voor Reinier. "Ze hadden tot op de dag van vandaag veel meer met hem kunnen doen", zegt Joke. En wat hebben wij ervoor gekregen? Twee scheten en een knikker."

Bron: Reinier Paping, Held van de Elfstedentocht
Comentarios


Laatste berichten
bottom of page