top of page

Het boek gaat dicht, de herinnering blijft... Seizoen 2016-2017: Top!!


Arie van Houten. Jurylid op de Jaap Edenbaan

Arie van Houten is meer dan 35 jaar jurylid op de Jaap Edenbaan. Hij heeft generaties zien komen en gaan. Wie niet eigenlijk… is een betere vraag? Aan zijn enthousiasme voor het schaatsen is in de loop van de jaren niets veranderd. Van Houten (80) uit Nederhorst den Berg geniet nog altijd volop van mensen die hard kunnen schaatsen. En hij is er zeker niet de man naar om te zeggen dat het vroeger beter was..

Vlak voor de KPN Cupfinale is het een geweldige bedrijvigheid in de jurytoren op de Jaap Eden baan. Het zenuwcentrum van het schaatsgewest Noord-Holland-Utrecht. Arie kent hier zijn taak: de koers volgen en het luiden van de bel voor premiesprint(s) en dé laatste ronde! De KPN Cupfinale in Amsterdam of de recreanten- competitie in de C3 categorie op de late woensdagavond…, het maakt hem niet uit! Elke wedstrijd moet eerlijk verlopen. In weer en wind staat hij samen met zijn jury-team langs de baan.

Zelfs voor Arie is de laatste wedstrijd van het seizoen bijzonder. Als geen ander weet hij dat er extra punten te verdienen zijn en dat het gaat om meer… !! De avond begint makkelijk voor Arie en zijn jury mannen-en vrouwen op de Jaap Edenbaan. Aan de afgetekende overwinning van Kevin Hoekstra bij de beloften komt weinig jurywerk van pas. De baancommissie en de ijsmeesters hebben na afloop van deze wedstrijd veel moeite om een gat in het ijs te dichten. Ondertussen staat het complete vrouwenpeloton al opgesteld en trappelt van ongeduld om de baan te mogen betreden.

Er wordt door de speaker koortsachtig medegedeeld dat de wedstrijd voor de vrouwen enkele minuten wordt uitgesteld. Buiten het zicht van Arie en zijn (jury)mannen voltrekt zich een boeiend schouwspel waarbij alle rijders zich op hun eigen manier voorbereiden om nog één keer te kunnen ‘knallen’ in de laatste wedstrijd van de competitie.

Carla Zielman
Birgit Witte

Vlak bij het ijs staat Carla Zielman! Zonder iets te zeggen verraadt haar blik dat ze de impact van dit moment als geen ander beseft, 'haar laatste wedstrijd!' Wat een geweldige schaatscarrière heeft zij gehad!!..

Iets verder op – vlak voor de frietkraam- zit Birgit Witte op een bankje. Het lijkt erop alsof ze niemand om zich heen wil hebben op dit moeilijke moment. ‘Het kind van de Jaap Edenbaan stopt’. Arie van Houten zag haar hier – ooit- als jong meisje debuteren in de baancompetitie, ergens eind jaren negentig. En… hij zag haar uitgroeien tot een van de beste marathonschaatssters van Nederland.

Aan de rand van de boarding wacht nog zo’n Amsterdams fenomeen, Marianne van Leeuwen! Ze staat ontspannen bij haar ploegmaatjes van Artecef! Het lijkt erop als of ze de andere rijdsters zelfs nog wat tips geeft, terwijl zij.. toch echt degene is die haar laatste wedstrijd rijdt. Maar.. eh.. Marianne stopt na dit seizoen!! Als de baan aan de vrouwen uiteindelijk wordt vrijgegeven, is er voor sentimenten geen plaats meer. Daarvoor zijn de belangen op de slotdag van de competitie te groot. Al snel wordt duidelijk, wie ook maar iets probeert in de wedstrijd, Elma de Vries – en haar ploeggenoten – Palet Schilderwerken- op haar weg vinden. De Vries is alert en consolideert alles…. !! Niemand uit het peloton lukt het te ontsnappen.

Als Arie de opdracht geeft voor de bel van de laatste ronde, kan alleen pech nog roet in het eten gooien. Dat gebeurt gelukkig niet. Met overtuiging wint Elma de Vries de KPN Cup.

De regen valt inmiddels met bakken uit de lucht. Arie en zijn mannen maken zich op voor het slotstuk van de dag. De finale in de topdivisie. Al moet Arie teruggaan in zijn geheugen tot 1994. Toen werd op slotdag de beslissing gebracht door een duel tussen Frans de Ronde en Arend Veenhof.

In 2017 moet Simon Schouten alle aanvallen afslaan op zijn hegemonie. Daarvoor heeft de coaching, generaal Anema en majoor Lissenberg, een strategie bedacht die met militaire precisie uitgevoerd wordt. Het tempo (ongekend) hoog houden en niemand ook maar een schijn van een kans geven om maar iets te willen proberen in de wedstrijd.

Alleen Garry Hekman wil zich hier niet zonder slag of stoot aan overgeven. Bovendien staat er bij hem ‘nog een rekening open’ van de teleurstellend verlopen Mass start in februari in Gangneung. Hekman vereffende die rekening door zich in het kielzog van Bergsma te nestelen en dát rondenlang. Vanaf het ijs lachte Hekman zelfs Anema vierkant uit. Een sportief resultaat leverde het niet op. Met één ronde achterstand werden de ‘grootmachten Bergsma en Hekman’ zelfs verzocht de koers te verlaten.

Dit (overigens) boeiende schouwspel speelde zich buiten het zicht van Arie af, maar betekende voor de wedstrijd uiteindelijk niet weinig. Daarvoor had Royal A-ware te veel troeven in handen. Nog één keer in de ‘Amsterdamse marathonavond ’verzocht Arie van Houten voor het luiden van de bel voor de laatste ronde. Met een vlijmscherpe sprint dwong Simon Schouten respect af door niet alleen de dagzege op te eisen, maar ook met overtuiging het algemeen klassement te winnen.

De tot op het bot verregende schaatsers wisten na afloop de ‘Scheeve Schaats’ snel te vinden. Onder begeleiding van onvervalste Amsterdamse Medleys en veel sfeer werden de nodige plooien van het seizoen gladgestreken en werd er geproost op 2017-2018!!

En Arie… die ging naar huis. Een jurylid moet scherp blijven!

Laatste berichten
bottom of page