top of page

Ook voor mij was 200 kilometer een rot eind. Maar ik was er nooit bang voor.


Op zaterdag 16 september verzorgt Casper Helling tijdens het Elfstedencongres in Leeuwarden een lezing over het thema belasting en belastbaarheid. Helling (45) is een begrip in het marathonwereldje. In 2001 werd hij Nederlands Kampioen op de 10 kilometer. Tussen 2007 en 2015 was hij houder van het Werelduurrecord. En hij won maar liefst drie keer de alternatieve Elfstedentocht! Sinds 2014 is Helling als hoofdcoach verbonden aan marathonteam Port of Amsterdam/Skits. De enige studentenschaatsploeg van Nederland. Sport, innovatie en groei zijn bij Team Port of Amsterdam/Skits onlosmakelijk met elkaar verbonden. In het dagelijks leven is Casper Helling als trainingsbegeleider verbonden aan het Sport Medisch Centrum Papendal.

‘De koning van de 200km’, Casper Helling, kon (zelf) zijn Elfstedendroom niet vervullen. Veertien jaar wachtte hij als landelijk marathonschaatser vergeefs op een startkans als wedstrijdrijder in de Elfstedentocht, die hij in 1997 wel als toerrijder volbracht. Op de Weissensee en in Finland bouwde Helling (na 1997) een geduchte reputatie op als langeafstand specialist. Zijn ervaringen in het schaatswereldje draagt hij nu over op zijn rijders bij Team Port of Amsterdam en in zijn dagelijks werk:

“Ook voor mij was 200 kilometer een rot eind. Maar ik was er nooit bang voor. Ik wist: als ik dood ga, zijn de anderen al begraven. Voor wedstrijden op natuurijs belegde ik een trainingskamp. Ging ik voor een conditionele prikkel twee weken fietsen in Zuid-Frankrijk. Daarna leek het alsof ik een metamorfose had ondergaan. Dan werd ik juist sterker als de anderen zich slechter gingen voelen. 'Ik deelde wedstrijden over 200 kilometer in vier stukken van 50 kilometer in. Die laatste 50 kilometer waren voor mij, dat was mijn kracht.”*

In zijn dagelijks werk begeleidt Casper Helling sporters o.a. in het trainen van de ademhalingsspieren. Indien bij een inspanningstest of als tijdens wedstrijden blijkt, dat de sporter geen (goede) controle meer kan houden over de ademhaling. Helling: "Tijdens wedstrijden leidt de hoge intensiteit van de inspanning tot uitputting van de ademhalingsspieren en daarmee tot de metaboreflex. Training op hoge intensiteit is feitelijk het enige moment waarop de ademhalingsspieren echt getraind worden. Dat is echter een zware belasting voor het lichaam. Met behulp van bijvoorbeeld de Powerbreathe kan er op dit onderdeel progressie worden bereikt.*

Van het grote potentieel aan schaatstalenten (en hetzelfde geldt in vele andere takken van sport) in Nederland, haalt slechts een klein gedeelte alles uit zijn of haar sportvermogen. Verschillen in VO2max, techniek, tactiek, of mentale aspecten bepalen weliswaar een plek op het podium of een klassering in het peloton. Maar er speelt meer! Overtraining en de fysieke en mentale gevolgen zijn een onderbelicht thema in de topsport. Hierdoor haken onnodig veel marathonschaatsers gedesillusioneerd af of maken niet de gewenste progressie. Op het Elfstedencongres gaat Helling in op dit thema. Tegenover schaatsers die te veel trainen staat natuurlijk de categorie die te weinig traint. Hoe zorgen coaches en schaatsers ervoor dat op individuele wijze het optimale rendement wordt gehaald en deze groep meer rondjes gaat rijden?

Workshop 3 Elfstedencongres Casper Helling: belasting en belastbaarheid.

Aanmelden Elfstedencongres en/of deelname koppelkoers: www.marathonschaatser.nl

Bronnen:

*Volkskrant 28-2-2011

*www.prorun.nl 3-10-2016

Foto: Skitstalenteam.nl

Laatste berichten
bottom of page