top of page

Johan van der Kooi en Justin van Zutphen: "Het gaat om de verbinding met de 11stedenhal!"

De Zamboni moet nog een paar rondjes rijden, dan is er weer een perfecte ijsvloer gerealiseerd in de 11stedenhal in Leeuwarden. Ondertussen wikkelen Johan van der Kooi en Justin van Zutphen de laatste zaken af in aanloop naar de opening van het zomerijs. De Poolse langebaanploeg zal komende week zijn opwachting maken in de 11stedenhal. Ook Team Lotto Jumbo heeft zijn komst aangekondigd. Later deze dag zal de samenwerking tussen CENNED - de marathonploeg van Alida Pasveer- en de 11stedenhal worden bekrachtigd met een leuke presentatie.

Het komend seizoen kan het publiek weer leuke evenementen verwachten in de 11stedenhal en is de KPN Cupwedstrijd en de Zilveren Bal vaste prik op het programma. Nieuw dit jaar is het Elfstedencongres!

Directeur van de 11stedenhal Johan van der Kooi (44) is enthousiast over het Elfstedencongres. “In de Elfstedenhal willen we uitstralen dat schaatsen een fantastische sport is. Onze hal is nadrukkelijk verbonden met Leeuwarden en de marathonsport. Dat is niet alleen vanwege de naam van de hal. Hier gaat ooit de Elfstedentocht van start! Daarvoor liggen draaiboeken klaar. Het is nu al een bijzondere ijshal, en ‘holy ground’ in wording. Het Elfstedencongres dat in september wordt georganiseerd past perfect in ons beeld over schaatsen. De koppeling tussen marathonschaatsen, sfeer, beleving en betrokkenheid, die vind je hier.”

Johan vertelt dat de 11stedenhal het liefst evenementen faciliteert als deze een directe koppeling hebben met beleving op het ijs. ‘Anders worden we een vergaderlocatie. Daar is deze hal niet voor gebouwd.’

Justin van Zutphen (27) evenementencoördinator van de 11stedenhal. Of het nu de WK Masters betreft, de Zilverenbal of de KPN Cup. Hij zorgt ervoor dat alles tot in de puntjes is verzorgd.

Naast het regelwerk is Justin ook echt ‘een man van het ijs.’ Hij is als Shorttrack-trainer verbonden aan de Leeuwarder verenging Trias en hij heeft de Friese juniorenselectie (shorttrack) onder zijn hoede. Zijn broer Ian van Zutphen runt de sportwinkel in de 11stedenhal. Daarnaast is hij actief als landelijk marathonschaatser bij Team Frysk en Douma Staal.

“Er is een grote saamhorigheid onder het personeel in de 11stedenhal”, legt Justin uit. “Het gaat ons om de totaalbeleving van sport en gezelligheid. Het werk is hier niet strikt afgebakend. Als ik moet bijspringen wegens grote drukte, spring ik zonder problemen bij in de keuken of bij de receptie.

In de wintermaanden zijn er meer dan 40 schaatstrainers actief. Al met al halen we in die tijd een veelvoud hiervan aan personeel dat dan voor de 11stedenhal werkt. “Als je niet voor 200% voor de hal gaat, wordt het niks.” Dat is de spirit hier. Klasina Seinstra is onze Ambassadrice en geeft ook enkele uren les per week in de 11stedenhal. Henk Angenent komt hier ook graag. Siep Hoekstra is de hoofdcoach van Team Frysk, maar geeft ook net zo makkelijk een paar uurtjes per week les aan de recreatieve schaatsers. De Leeuwarder schaatscoryfee Ankie Ytsma (Cenned) staat in de winter twee keer per week op easygliders als ze instructie geeft aan kinderen die deelnemen aan het schoolschaatsen.

Justin is actief betrokken bij de organisatie van het Elfstedencongres. Hij ziet dat als een mooie kans om verschillende partijen met elkaar te verbinden in het belang van de sport. “Het is mooi om nieuwe dingen te proberen.”

Laatste berichten
bottom of page