top of page

Oud-marathonschaatsster Joke van der Voort van Gaalen overleden

In haar woonplaats Bleiswijk is de oud-marathonschaatsster Joke van der Voort van Gaalen (70) overleden. Van der Voort van Gaalen was al enige tijd ernstig ziek.

In 1985 baarde ze opzien om niet in de Elfstedentocht van start te gaan vanwege haar leidende positie in het KNSB-Cup klassement. De competitie die ze in dat jaar ook op haar naam schreef. Later begon het mislopen van de Elfstedentocht toch te knagen.

Ze behoorde met Lenie van der Hoorn, Atje Keulen-Deelstra, Betty Westerveld, Ineke Kooiman en Tineke Dijkshoorn tot de generatie pioniers van het marathonschaatsen voor vrouwen. Haar eerste aansprekende overwinning boekte Joke in 1966 toen ze Kampioen werd op de langebaan op de natuurijsbaan in Leiderdorp. Dat was in haar voordeel, vond ze jaren later, want ze was meer een schaatsster die het van kracht dan techniek moest hebben! Samen met haar echtgenoot Jan exploiteerde ze jarenlang een kwekerij in Poeldijk.

Onder leiding van marathontopper Rien de Roon werd er flink afgezien in de trainingen. “In vergelijking met deze tijd waren de faciliteiten en omstandigheden primitief. Een wollen schaatsmaillot, onoverdekte kunstijsbanen", vertelde ze in een interview in 2014.

In 1986 wilde ze in de Elfstedentocht revanche nemen, voor haar beslissing in 1985 om niet van start te gaan in de Tocht der Tochten. Maar dat werd een deceptie!

Joke: “Samen met streekgenoot en mijn trainingsmaatje Tineke Dijkshoorn ben ik toen naar Friesland afgereisd.

Mijn zoon was net jarig geweest en zou op de dag van de Elfstedentocht een verjaardagspartijtje geven. Dat moesten we afzeggen, dat is pijnlijk maar laat ook zien hoe ver je dan gaat om van start te willen gaan!

Het was echt ‘even slikken’, het schaatsen in het donker. Dat was ik niet gewend. Het mijnwerkerslampje op mijn hoofd irriteerde mij tijdens het schaatsen, ik zat er wat aan te trekken om het beter op mijn hoofd te krijgen. Af en toe werd ik verblind door de felle lampen van de trekkers die op het ijs schenen. Opeens viel ik vlak voor Sneek ongekend hard op mijn stuitje. Met vreselijk veel pijn ben ik toen door gegaan, het klassement kon ik wel vergeten, ik verging van de pijn. Maar ik moest en zou finishen in Leeuwarden.” In de loop van de middag ben ik gefinisht op de Bonkevaart, helaas buiten de tijdslimiet.” In 1997 behaalde ze als toerrijder alsnog het kruisje.

Ook dochter Ingrid van der Voort blijkt schaatstalent te hebben en maakt eind jaren tachtig furore als langebaanrijdster. Als lid van de kernploeg nam ze deel aan het EK en WK-allround.

Joke van der Voort stond bekend om haar innemende bescheidenheid en grote behulpzaamheid voor haar naaste omgeving.

Foto: Joke van der Voort wint de klassieker in Ankeveen, 15-02-1985, links: Tineke Dijkshoorn en rechts Lenie van der Hoorn.

Een blik op het palmares van Joke van der Voort van Gaalen:

15-01-1985 NK Westerland 60km 2e plaats

15-02-1985 Ankeveen klassieker 40km 1e plaats

1-03-1985 Winnares KNSB Cup

12-02-1986 Maasland Open Zuid-Hollandse Kampioenschappen 40km 1e plaats

Bron: Deelnemen mag, winnen is een ander verhaal. Vrouwen in de Elfstedenwedstrijdtocht (2014)

Laatste berichten
bottom of page