top of page

Imke Vormeer: Als je echt wil, kan je het!


Imke Vormeer (29) uit Meppel is een oersterke en ambitieuze marathonschaatsster met aspiraties op de langebaan. Als meesterknecht bij Paletschilderwerken levert ze een belangrijke bijdrage aan de successen van het team. Imke groeide op in het Brabantse Fijnaart en verhuisde op haar 18e naar Heerenveen om schaatsen en school optimaal te combineren. In haar eentje, ver van huis, moest ze het zien te rooien. Imke zette door om haar schaatsdromen waar te maken. Ondertussen haalde ze haar diploma als sportinstructeur en fysiotherapeut. Rustig en bedachtzaam formuleert Imke haar doelstellingen. Haar ogen beginnen te twinkelen als ze praat over schaatsen. Het komende seizoen hoopt ze zichzelf overtreffen en wil er helemaal voorgaan! Daarvoor zette ze de eerste stap door haar baan als fysiotherapeut op te zeggen en zich fulltime te richten op de sport.

Marathonschaatser.nl sprak met Imke Vormeer:

Imke, Wat zijn jouw ambities?

Ik wil meedoen om de prijzen! Op het NK-afstanden wil ik goed presteren op zowel de 1500m als op de lange afstanden. Op dit moment werk ik hard aan het verbeteren van mijn sprintsnelheid. Samen met mijn trainers Ard Alderts en Marco Visser denken we ook nog wel wat aan mijn schaatstechniek te kunnen verbeteren.

Hoe heb je het afgelopen seizoen beleefd?

Tijdens de vierdaagse ging het supergoed. Ik was wat grieperig geweest en dacht dat het helemaal niks zou worden. In Breda -waar ik ben begonnen met schaatsen- werd ik tweede en dat voelde heel goed. In het eindklassement eindigde ik als derde. De titel (ONK) die Ineke Dedden behaalde op de Weissensee vond ik ook een hoogtepunt. Vlak daarna volgde een triest bericht dat mijn oma was overleden en ben ik spoorslags naar huis vertrokken om afscheid te nemen. Op de laptop zag ik- thuis- de beelden van de Alternatieve Elfstedentocht en Elma in winnende positie vlak voor de finish vallen. Goh, wat voel je je dan machteloos. Gelukkig won Elma later in het seizoen de Cup.

Palet is een ijzersterk schaatsteam. Wat is jullie kracht?

We zijn allemaal sterke rijdsters en een hecht team. Elma (de Vries) is tactisch bijvoorbeeld heel sterk en Ineke Dedden, ‘die maak je niet gek’. De komst van Jade van der Molen is een aanwinst voor onze ploeg. Eelco Kooistra (ploegleider) regelt alles super goed en hij is ook veel bij onze trainingen aanwezig. Ard Alderts is een fijne trainer om mee te werken. Hij zegt waar het op staat en daar houd ik wel van. Als we een skeelertraining doen staan Ard en Eelco vaak bij de kruispunten zodat we niet hoeven te stoppen. Dat is karakteristiek voor ons team.

Onlangs volgde Palet een (inspiratie) sessie bij oud-bondscoach (voetbal) Bert van Lingen en Vera Pauw. Hoe was dat?

Vera Pauw stond hij een intensieve workout van ons te kijken. We moesten 200m dalen op de racefiets en vervolgens 200m tegen een berg op sprinten. Pauw zei na afloop tegen mij dat ik niet tot het uiterste was gegaan, terwijl ik voor mijn gevoel halfdood zat uit te blazen op een bankje. ‘Als je echt wilt, kan je het’, fluisterde ze mij toe. Eerst dacht ik mens zit niet zeiken, maar haar woorden lieten mij niet los en later begreep ik precies wat ze bedoelde.

Maakt Palet het mogelijk dat je je fulltime op het schaatsen kan richten?

Palet is een hele fijne sponsor maar niet in staat om een fulltime programma te financieren. Elma (mijn partner) heeft naast Palet ook een privésponsor die het mogelijk maakt dat we ons voor het komend jaar voor honderd procent op onze sport kunnen richten. Ik had het altijd superdruk met werk waardoor elke trainingsweek hetzelfde voelde. Nu merk ik echt het verschil tussen een intensieve week of een rustweek.

Heb jij last het 'natuurijs virus?'

Imke lacht Nee, helemaal niet. Als het begint te vriezen en mensen beginnen over de Elfstedentocht, dan denk ik, ‘doei, over tien jaar misschien’. Ik presteer (nog) heel wisselend op natuurijs. Geef mij maar kunstijs.'

Weet jij op de volgende drie Elfstedenvragen het antwoord binnen 30 seconden, zonder op je telefoon te kijken?

a. Wie werd 3e vrouw in de Elfstedentocht van 1997? Imke: eh.., Smit… (helaas)

b. Wat komt eerst in de Elfstedenroute, De Geeuw of de Morra? Imke: De wat…??? (helaas)

c. Hoeveel ereprijzen zijn er in de Elfstedentocht voor vrouwen te winnen? Imke: 3?? (helaas, 0/3)

Wat verwacht je van het Elfstedencongres?

Het is een interessant programma en ‘lekker’ voor mijn licentiepunten die ik daar kan halen (Imke is schaatstrainer SL4). Samen met Elma ga ik ook meedoen aan de koppelkoers.

Teamfoto Palet, staf, de topdivisieploeg en het opleidingsteam op trainingskamp in Frankrijk.

Tot slot vroeg marathonschaatser.nl het paletteam om hun mening over Imke?

Jade van der Molen over Imke:

‘Ze is een echte teamplayer die je na de zwaarste training nog aan het lachten kan maken.'

Elma de Vries over Imke:

’Imke is een doorzetter die tegelijk de rest van de groep enorm kan motiveren. Als ze ergens haar zinnen op heeft gezet is ze een pitbull.'

Ineke Dedden over Imke:

'Imke is een trainingsbeest. Er staan voor haar nooit te veel trainingen op het programma.'

Imke, tot slot heb ik nog een aantal dilemma’s met een knipoog voor je?

'Ok, kom maar op!

Imke, Elma, Jade en Ineke in actie op de skeelertraining in de (landelijke) omgeving van Heerenveen. Eelco Kooistra moet hard trappen op de fiets om de dames bij te houden

Laatste berichten
bottom of page