top of page

Enthousiaste reacties na afloop Elfstedencongres


Presentatie Jeroen Otter in de Elfstedenhal: Foto: Martin de Jong

Een goed initiatief en een leerzaam programma. Dat waren de reacties na afloop van het eerste Elfstedencongres in Leeuwarden. Uit heel Nederland waren trainers, (oud)-schaatsers en bestuurders naar de Elfstedenhal afgereisd voor een meeting over marathonschaatsen.

De wedstrijdleider van de Koninklijke Vereniging de Friesche Elf Steden, Jan Bakker, opende dag. Hij refereerde in zijn speech fijntjes aan het voorpaginanieuws in de Leeuwarders Courant. Daarin verscheen op 14 september op de voorpagina een artikel waarin twijfels werden geuit of het organiseren van een Elfstedentocht in deze tijd nog wel mogelijk is. Bakker ging in op de minutieuze voorbereiding van de Elfstedenvereniging en stelde dat er slechts één bepalende factor is voor een Elfstedentocht, namelijk 15 cm ijs op heel de route!

Daarna volgden de andere sprekers. De bewegingswetenschapper en oud-topschaatser Casper Helling, ging in op het thema belasting en belastbaarheid. Als trainer van Team Port of Amsterdam vraagt hij elke dag aan zijn schaatsers om hun belastbaarheid in een cijfer uit te drukken en via een app’ je te versturen. Want het gevoel van de sporter is volgens Helling cruciaal in het doseren van de juiste trainingsbelasting.

In een andere ruimte naam de bevlogen Jan Maarten Heideman de deelnemers op pakkende wijze mee in zijn visie over schaatsmaterialen en de Elfstedentocht. Waarom trainen marathonschaatsers niet op hardlopen, terwijl bij een Elfstedentocht de eerste twee kilometer hardgelopen moeten worden? Heideman vertelde over zijn ervaring met de wisselschaats, vroeg zich af waarom niet meer marathonschaatsers op een schaatsijzer van 0,9 mm rijden in plaats van de gangbare dikte, 1,1 mm. Heideman: "Details maken het verschil tussen winnen of verliezen.”

Het marathontalent van Nederland op de lange afstand, Anne Tauber (22) van Im Farming zat het op het puntje van haar stoel toen Heideman zijn verhaal afstak. Ook haar ploeggenoten Elske Lenis en Janneke Elzinga knikten herkenbaar toen Heideman het had over de noodzaak van schaatsbuizen waarmee je makkelijker over slecht ijs kan schaatsen. Daarvoor hoefden ze alleen maar te denken aan de loodzware alternatieve Elfstedentocht van dit jaar.

Anne Tauber. Foto: Martin de Jong

Elma de vries was met haar ploegleider Eelco Kooistra van Palet Schilderwerken aangeschoven bij de workshop van Roelof Groen. De organisator van de Overijsselse Merentocht. Niet alleen de Elfstedenverenging wil dolgraag een tocht organiseren. Ook in Overijssel zetten de ijsclubs al sinds 1996 alles op alles om er klaar voor te zijn om een 200 km wedstrijd en toertocht op de prachtige Overijsselse wateren te organiseren. Groen ging in op het aspect organiseren van een natuurijs klassieker.

Jeroen Otter maakte als schaatser en coach in totaal acht olympische spelen mee. Zelden is er in de schaatswereld een coach geweest die zo gedreven en goed is in zijn vak. Daarnaast is Jeroen Otter ook een uitstekende spreker. Het oordeel van de deelnemers na afloop van zijn workshops luidde dan ook: subliem!

Dat gold ook voor het oordeel over de presentatie van professor Fred Brouns. Hij prikte in een bomvolle zaal de mythe door dat je zonder het eten van koolhydraten als marathonschaatser ook topprestaties kan leveren. Voor veel schaatstrainers en schaatsers leek de workshop talent en ethiek een vreemde eend in de bijt. Voor iedereen die met jeugd werkt is het verhaal van dr. Nicolette Schipper-van Veldhoven, lector sportpedagogiek aan de hogeschool Windesheim, een must. In de begeleiding van jeugdige sporters gaat namelijk veel meer mis, dan wordt gedacht.

Ondertussen zochten de oud-wedstrijdrijders van de Elfstedentocht van 1997 elkaar op. Bram Sikma, Ard Alderts, Eric Feenstra, maar ook illustere schaatsnamen als Lubbert van der Molen en Henk Portengen. Een flink aantal oud rijders was ingegaan op de uitnodiging om aanwezig te zijn bij het Elfstedencongres. Waaronder ook de Elfsteden winnaressen Lenie van der Hoorn, Tineke Dijkshoorn en Klasina Seinstra. In een reüniesfeer haalde het gezelschap herinneringen op. Een aantal van hen (Rinke de Jong, René van der Meulen en de Leeuwarder ijsmeester Gerrit Terpstra) is nog altijd in training om bij de tocht der tochten in de wedstrijdklasse van start te kunnen.

Elma de Vries in gesprek met Jannes Mulder: Foto Martin de Jong

Niemand minder dan de spreekstalmeester van het marathonschaatsen, Jannes Mulder, leidde de afsluitende forumdiscussie met Elfstedenwinnaar Henk Angenent en Cenned ploegleider Alida Pasveer. “In de zomer spreek ik skeeleraars die voor de winter trainen en in de winter spreek ik dezelfde schaatsers die voor het skeeleren in de zomer trainen”, waarmee Mulder de discussie op gang bracht. Angenent haakte daarop aan en vindt het onbegrijpelijk dat veel marathonschaatsers wedstrijden overslaan in de marathoncompetitie. “Er is een verschil tussen topsport en profsport”, stelde Angenent. “Als het je brood is moet je deelnemen aan alle wedstrijden, ook op de Weissensee en als er natuurijs ligt in Nederland, dan moet je zoveel mogelijk je gezicht laten zien. De sponsoren en het publiek vragen daarom. Doe je het niet, dan haken ze af.

Een ding stond niet ter discussie: het belang van de 16e Elfstedentocht!

Training van team Imfarming na afloop van het 1e Elfstedencongres. V.l.n.r. Hilde Marije Dijkstra, Janneke Elzinga en Elske Lenis.

Voor het complete Fotoalbum van 1e Elfstedencongres van Martin de Jong: https://myalbum.com/album/nbul37oDqhOH

Laatste berichten
bottom of page