top of page

Datum hoger beroep in zaak Thom van Beek nog niet bekend


Na de vrijspraak van Thom van Beek in het voorjaar van 2017 kondigden de KNSB en de Nederlandse Doping Autoriteit aan in hoger beroep te gaan. In januari 2016 werden na afloop van een marathonwedstrijd in zowel de A als B-staal van Thom Beek sporen van EPO-gebruik aangetroffen. Ruim een jaar later sprak de tuchtcommissie van de KNSB van Beek vrij. Het feit dat de KNSB geen onafhankelijke deskundige had aangesteld woog zwaar voor hen. Net als de weigering van de dopingautoriteit om aanvullende documenten in de zaak Thom van Beek aan te leveren.

De KNSB en de Dopingautoriteit dachten daar anders over en gingen in beroep. Een half jaar na de vrijspraak houden de partijen de kaken op elkaar. “In een lopende dopingzaak doe ik in dat kader geen uitspraken over concrete zaken of personen”, liet Herman Ram directeur van de dopingautoriteit onlangs weten aan marathonschaatser.nl.

“De beroepscommissie van het ISR (Instituut sportrechtspraak) bepaalt de zittingsdatum van de behandeling in hoger beroep. De KNSB besluit over voorlopige schorsingen”, vervolgt hij.

In de Volkskrant onthulde onlangs dat oud-ploegarts van wielerploeg PDM, Peter Janssen, op 9 september zijn jarenlange medewerking aan dopingpraktijken. Niet als dopingzondaar, maar opvallend is de vermelding van Douwe de Boer in het artikel. "Het antidoping laboratorium waar Douwe de Boer in de jaren tachtig aan verbonden is - als rechterhand van professor van Rossum - verrichtte op kosten van wielerploeg PDM in deze tijd medewerking aan onderzoeken naar de effecten van testosterongebruik." Janssen vindt nu – op de vraag van de Volkskrant -dat het doping lab dit niet had mogen doen.

Als Peter Janssen ziet dat de dopingpraktijken volledig uit de hand zijn gelopen vindt hij in 2007 dat het EPO gebruik moet stoppen. "Hij stelt voor een intern controlesysteem in te stellen waarbij de ploeg zelf de bloedwaarden van de renners test en iedere nieuwe aanwinst vooraf screent. Hij weet precies wie hij hiervoor moet benaderen en gaat een hernieuwde samenwerking aan met Douwe de Boer. Ze spreken af dat hij de waarden als extern adviseur zal interpreteren." Als dopingexpert doet Douwe de Boer na onderzoek in de zaak Thom van Beek in het AD een positieve uitspraak over zijn onschuld. De Boer staat bekend om zijn nuanceringen (op basis van wetenschappelijk onderzoek) bij de effecten van doping gebruik door sporters en vindt dat sporters 'in dopingzaken minder kans hebben op een eerlijk proces dan iemand die betrapt wordt op dronken rijden en noemt de huidige contra expertise een wassen neus.'*

Het dossier over Thom van Beek is ondertussen nog niet gesloten. Naast de persoonlijke tragedie roept het vragen op over de exacte rol van diverse partijen in het proces. En is Thom van Beek - na zijn vrijspraak- nu formeel startgerechtigd in de marathoncompetitie? Van Beek zelf is - voor zover bekend - niet voornemens een rentree te maken.

*AD 15-06-2013

Laatste berichten
bottom of page