top of page

24 uur rondjes schaatsen

Baselga di Piné 3 maart 1996: wereldrecords sneuvelen tijdens 24 uurs-race

Terugblik

Ploegenpresentatie 24 uurs-race Baselga di Pine, 2 maart 1996 Foto: Willem Benschop.

Aan het einde van de vorstperiode in 1996 staat de teller op 39 natuurijs wedstrijden die in Nederland verreden zijn. Begin februari leek zelfs de 15e Elfstedentocht binnen bereik. In heel Nederland was de teleurstelling groot toen het Elfstedenbestuur het niet aandurfde om een tocht uit te schrijven. Hoewel begin maart de meeste marathonschaatsers naar het einde van het seizoen snakken is blijkt er bij een select gezelschap voldoende animo om deel te nemen aan de 24 uurs-race in Baselga di Piné.

In samenwerking met de Italianen organiseert SISKU uit Ter Aar (reisbureau voor sportreizen en cultuurwisselingsevenementen) op de ijsbaan van het dorp in de Dolomieten de monsterrace. In 1996 vindt de achtste editie van het evenement plaats. Individueel of als estafetteteam kan er aan de wedstrijd worden deelgenomen.

Aan de start verschijnen acht teams. Vijf daarvan zijn afkomstig uit Nederland, twee uit Italië en het Euromix-team is samengesteld uit rijders uit diverse landen. De wedstrijd wordt een slijtageslag. “Vooral ’s nachts is het zwaar als de temperatuur fors onderuitgaat”, vertelt de (in 1996) 20-jarige B-rijder Niels Kamperman uit Almere-haven aan het handjevol pers langs de ijsbaan. Het meest irritant vindt Kamperman (juniorenteam N/U) de klok langs de ijsbaan, waarop de tijd in het holst van de nacht stil lijkt te staan.

Plaatsgenoot Yoeri Lissenberg (25) maakt deel uit van het marathonteam Amsterdam. Samen met Richard Pet, Theo van Opzeeland, Eric-Jan Hagendoorn, Stefan Bakker en Marcel Huismans strijden zij voor de overwinning.

Na 24 uur schaatsen blijkt er door de Amsterdammers ruim 895 km afgelegd te zijn. Dat is ruim genoeg voor de overwinning én om het wereldrecord scherper te stellen! Na afloop meldt Yoeri Lissenberg dat door de snelle aflossingen en het hoge aanvangstempo (40 km p/u) de concurrentie is stuk gereden. Het allroundersteam onder aanvoering van Richard Touber uit Stiens eindigt als tweede. Het damesmarathonteam Amsterdam doet bepaald niet onder voor de prestaties van de mannen. Lilian van Tol, Lisette van Dijk, Marjan Mager, Sonja Groot, Judith Rem en Janneke Dickhout leggen in totaal 2063 ronden af én vestigen daarmee óók een nieuw wereldrecord (825 kilometer)!

De Witrussin Svetlana Titova eindigt als eerste individuele rijdster. In 24 uur legt zij 349 kilometer af. Een jaar later (1997) wordt dat record ruim verbeterd door, de Nederlandse, Marja Ridder. Bij de mannen is het record (anno 2017) in handen van het marathonfenomeen Jan Roelof Kruithof. In 1994 legde hij in Baselga di Piné een afstand af van 655 km.

De 24 uur van Baselga di Piné in 1996 wordt afgesloten met een feestelijk banket. Aan het woord komt de ploegleider van marathonteam Amsterdam, Cees Lissenberg. In een vlammend betoog roept hij op om ook in Nederland een 24-uursrace te organiseren…..!!

Bronnen en citaten:

Goois Weekblad 13/14 maart 1996

Almare weekeinde 8 maart 1996

Schaatsmagazine 20 april 1996 nr: 10

Archief Arie van Houten

Laatste berichten
bottom of page