top of page

Bart de Vries: Team Bouw & Techniek zet de schouders eronder

Ruim een week voor de competitiestart van de KPN Cup meldde coach Jeroen de Vries tijdens een trainingsstage in Inzell volkomen onverwacht dat hij per direct zijn taken als coach neerlegt van zijn schaatsploeg Bouw & Techniek. Die mededeling sloeg natuurlijk in als een bom bij het team. Jeroen de Vries stond immers aan de basis van alle successen. De bescheiden Jeroen de Vries geldt als een vakman en is geliefd bij de rijders. Zijn plotselinge vertrek naar Nederland, stelde het team voor een voldongen feit. Met het aanstellen van Ron Neyman als vervanger werd er pijlsnel gezorgd voor opvolging. Morgen keert de ploeg terug naar Nederland. Bart de Vries (29) is de oudste en de meest ervaren schaatser van de Bouw & Techniek formatie. De inwoner van Heerenveen had zich een andere start van het seizoen voorgesteld. Inmiddels is na een tumultueuze week de rust teruggekeerd in de ploeg. Marathonschaatser.nl sprak met een gedreven Bart de Vries:

Hoe is de voorbereiding verlopen op het seizoen?

Uitstekend! We zijn met de ploeg twee weken in Grosseto op trainingskamp geweest en daarna twee weken in Inzell. Dit zijn de laatste dagen van het trainingskamp. In de zomer heb ik goede trainingsweken kunnen maken. Ik heb veel en hard getraind. Alleen en met de ploeg. We zorgen ervoor dat we elkaar doordeweeks regelmatig opzoeken om gezamenlijk te trainen. Dat maakt ons sterker.

Waar wil je pieken dit seizoen?

Op de langebaan wil ik goed zijn op het NK afstanden en mijn streven is om minimaal één KPN cup wedstrijd te winnen. Vorig jaar werd ik ziek op de Weissensee. Op het Zweedse natuurijs liet ik daarna zien dat ik met de beste schaatsers mee kan. Mijn ambitie is om ook op natuurijs mee te doen om de prijzen.

Bart de Vries winnaar van de mass startcompetitie 2017

Je broer (Bob) en zus (Elma) draaien ook al jaren mee op het hoogste niveau, trainen jullie nog weleens samen?

Nee, dat komt er nauwelijks van. We zijn allemaal al lang het huis uit en we hebben onze eigen planning én leven. We hebben onlangs in Inzell even een kop koffie samen gedronken. Zij waren hier ook om te trainen en dan zoek je elkaar even op.

Je hebt een dochtertje en wordt binnenkort voor de tweede keer vader. Is het niet moeilijk om dan in deze fase veel van huis te zijn?

Natuurlijk zijn er lastige momenten. Mijn dochtertje is nu drie jaar oud. Ze is nu op een leeftijd dat je via Facetime of Skype contact met haar kan leggen. Ze is zich er bewust van dat ik lang weg ben en dat maakt het weleens lastig. Ik weet ook waar ik voor train en wat ik wil bereiken als marathonschaatser. Stefanie ( mijn echtgenote) staat achter me. Ik ga geen zes jaar meer door als marathonschaatser, maar tot nu toe word ik nog elk jaar sterker. Ik ben nu 29 jaar en dat is een ideale leeftijd om te presteren.

Ben je full prof?

Begin december begin ik weer met werken. Ik ben opgeleid als docent economie en ik werk op het CIOS in Heerenveen als studieloopbaanbegeleider. Als docent ben ik daar verbonden aan het vak sportevenementen. Dat wordt modulair aangeboden. Over anderhalve maand staat dat vak weer op het programma van de studenten.

Heb jij binnen Bouw & Techniek een andere rol omdat je de oudste en de meest ervaren rijder bent?

Ik heb geen (specifiek) andere rol dan de andere jongens. Als je langer actief bent, heb je meer ervaring en is het logisch dat je dingen daarvan over probeert te brengen op je ploeggenoten. Ik heb misschien onbewust een andere rol, maar ik ben geen verlengstuk van de coach in de wedstrijd. Ons doel is om individueel zo sterk mogelijk te zijn om daar ook als collectief van te profiteren.

Kilometers maken en dromen van overwinningen

De benadering van Bouw &Techniek is heel professioneel, is dat de kracht van het succes?

We trainen hard, maar ook aan de randvoorwaarden is voldaan bij het team. Op trainingskamp gaat er een vaste masseur mee (Sjaak Schambach). Onze fysio (Douwe Bierma) is een oud-marathonschaatser en onze inspanningstesten doen we bij inspanningsfysioloog Johan Boonstra. Super sterk worden en dus ook knetterhard koersen is het parool! Verder besef ik in ieder geval dat we ook een mooi leven hebben als sporter. Dat is ook belangrijk.

Tot slot, wellicht een beetje een ‘sneaky’ vraag, maar speelt er rondom het vertrek van Jeroen de Vries niet meer dan naar buiten wordt gebracht?

Nee, dat is echt niet zo!! Jeroen heeft ons zijn besluit uitvoerig toegelicht. De oorzaak ligt bij Jeroen, niet bij ons. Jeroen wil geen remmende factor worden voor de ploeg. Als team hebben we er in de afgelopen week veel over gehad. Zo’n mededeling is echt heel vervelend, temeer omdat ik lang en met volle tevredenheid heb samengewerkt met Jeroen. Je start een voorbereiding niet samen op om voortijdig te stoppen. Het moment van aankondigen is natuurlijk niet ideaal. Maar misschien is het nog wel vervelender als zoiets in het seizoen gebeurt. Ron (Neymann) heeft als coach ook veel ervaring en in de afgelopen week heeft hij ons al vertrouwen gegeven doordat hij doorpakt op belangrijke momenten. Bouw en Techniek is klaar om in Amsterdam bij de Cup voor vuurwerk te zorgen!!

Laatste berichten
bottom of page