top of page

Presentatie debuutroman Guus Heijnen bij KPN CUP


Schaatskunst’ is de titel van het eerste boek van Teammanager van schaatsploeg Port of Amsterdam/SKITS Guus Heijnen (33) dat op de Jaap Edenbaan wordt gelanceerd (aanvang 17.30 uur). In een meeslepend verhaal over marathonschaatser Alex neemt Heijnen de lezer mee in een fascinerende wereld van beeld en verlangen. De schaatsprof Alex komt na een moment van twijfel over zijn bestaan bij toeval in aanraking met iets groots en mysterieus. En er is een onverwachte ontmoeting met een bijzondere vrouw! Het laat hem niet los en zorgt er zelfs voor dat zijn carrière als marathonschaatser hiervan afhankelijk wordt.

Bijna een jaar werkte de veelzijdige Guus Heijnen aan Schaatskunst dat vanaf morgen te koop is. Een dag voor de officiële presentatie sprak marathonschaatser.nl met de debuterende auteur uit Amsterdam. Die naast schrijver, ook sportfilosoof, teammanager en oud-marathonschaatser is.

Hoe is je schaatscarrière eigenlijk verlopen?

Toen ik in Amsterdam ging studeren ben ik met schaatsen begonnen bij de studentenvereniging SKITS. Trainer Kees de Vrij zou je als mijn leermeester kunnen beschouwen. Ik heb met heel veel passie jarenlang aan het 6-banentoernooi meegedaan (regiocompetitie Noord-Holland/Utrecht). Ik ben eigenlijk te laat met schaatsen begonnen om nog een stapje extra te kunnen maken naar de Beloften-divisie. Vorig jaar is mijn dochtertje Josephine geboren en toen besefte ik dat het beter was om, wegens tijdgebrek, te stoppen met wedstrijdschaatsen. Het was goed zo! Schaatsen is nog steeds mijn passie. Ik ben even trainer geweest in Haarlem, maar als teammanager kom ik -denk ik- beter tot mijn recht. Bij Team Port of Amsterdam ben ik parttime in dienst. We hebben dertig marathonschaatsers onder onze hoede. Ik houd mij bezig met van allerlei zaken in het team. De vorm van onze jongens en meiden is trouwens goed!

Hoe word je trouwens sportfilosoof?

Tijdens mijn studie commerciële sporteconomie aan de Johan Cruyff Academie volgde ik een minor filosofie. Daardoor raakte ik enorm geïnspireerd en ik ben het later gaan studeren. Mede ook door mijn contacten met de filosoof Gerard Visser, waar ik veel van heb opgestoken. Inmiddels werk ik als buitenpromovendus aan de Universiteit van Brussel aan een proefschrift over de betekenis van sport in een ‘belevenismaatschappij.’!

Wat is een ‘belevenismaatschappij’?

In vergelijking met vroeger is de hogere orde (godsdienst) steeds meer op de achtergrond geraakt en wordt beleving in onze maatschappij op een andere manier ingevuld. Bekende sporters, artiesten en kunstenaars zijn rolmodellen waar we ons aan spiegelen. Bijna met de snelheid van een swipe naar een nieuw bericht op Facebook dienen nieuwe helden zich aan of zijn er nieuwe beelden die inspireren. De meeste mensen hebben een overvolle agenda leggen de lat hoog. De keerzijde van dit bestaan herkennen de meeste mensen ook wel.

Hoe is dat in de sport?

Bij grote duursportevenementen als (hardloop)marathons, triatlons, schaatstochten zie je dat mensen zich individueel voorbereiden om deel te nemen aan een evenement dat bepalend is voor hun identiteit. We willen niks missen en zeker bij mensen met kinderen zie je dat ze steeds minder beschikbaar zijn voor vrijwilligerswerk in de sport. Veel verenigingen zitten zonder kader. Natuurlijk is dit de tijdsgeest, waar we allemaal deel van uit maken. Het is soms goed om te beseffen dat je niet altijd mee hoeft te doen. Dat je niks mist als je een dag niet op je telefoon kijkt.

Welke positie neemt het marathonschaatsen in?

De gedachte is dat het marathonschaatsen zich meer moet promoten omdat het door de schaatstraditie unieke exposure kwaliteiten heeft. Als lid van de werkgroep marathon heb ik ook meegedaan aan deze discussie. Er zijn mensen die vinden dat je niks moet veranderen in de sport, terwijl anderen juist de intensiteit van de beleving willen verhogen door innovaties. Door het ‘look and feel’ gehalte te verhogen wordt de sport aantrekkelijker voor sponsoren. We leven niet in een ‘gestolde wereld’ en marathonschaatsen is een commerciële sport! Dus je moet mee in de ontwikkelingen. Bijvoorbeeld door via een app informatie te krijgen over rijders tijdens de wedstrijd. Of dat je via je telefoon tijdens de koers kan inzetten wie de premies gaan pakken. Doordat de werkgroep niet gefaciliteerd werd ben ik afgehaakt.

Wat mis je als je morgen niet even komt kijken bij de presentatie van je mooie boek?

Oud-marathonschaatser en goede vriend Pieter Overmars zal in een boeiende presentatie de aanwezigen meenemen in de totstandkoming van Schaatskunst. Daarbij zal ik iets vertellen over de achtergronden van het boek, mijn werkwijze en natuurlijk een paar ontroerende passages voordragen. Het eerste exemplaar overhandig ik aan iemand waarvan ik de naam nog niet mag verklappen.

Tot slot, heb je zelf dit seizoen al op de ijzers gestaan?

Jazeker! Gisteren heb ik nog een uurtje gereden op de Jaap Edenbaan. Heerlijk!

Zaterdag 21 oktober 17.30 uur:

Restaurant Boven Nul, Jaap Edenbaan Amsterdam

Te bestellen op: www.sportenbeleving.nl (binnenkort bij Bol.com en de betere boekhandel

Laatste berichten
bottom of page