top of page

Terugblik: Herbert Dijkstra verrassend naar sprintzege Amsterdam


“Normaal doe ik niet zo driest in de sprint, ik kreeg toevallig een gaatje doordat Lex Cazemier een misslag maakte”, liet Herbert Dijkstra weten na afloop van zijn winst op de Jaap Edenbaan in Amsterdam. Daar is op donderdagavond 29 oktober 1987 de tweede wedstrijd van de KNSB-cup verreden. In dat jaar maakt de 21-jarige Dijkstra deel uit van de nationale wielrenselectie, schaatst in de winter marathons én wil zich dolgraag kwalificeren voor de Olympische Winterspelen in Calgary. De Drent is lid van de succesvolle Wehkamp schaatsploeg en staat daar parttime op de loonlijst als chef lege dozen!

Ruim 3000 duizend toeschouwers zijn op het Amsterdamse kunstijs getuige van een spectaculaire wedstrijd én van een verrassend optreden van Herbert Dijkstra! Nadat in de beginfase veel uitlooppoging mislukken, slagen Piet Kleine, Erik van den Boogert en Jaap Jonkman het peloton te dubbelen. Alle blikken zijn daar gericht op de torenhoge favoriet, sprinter, Richard van Kempen. Een vijftal marathonschaatsers weet daar handig gebruik van te maken en sluipt weg. Onder hen: Herbert Dijkstra, Jan Kooiman en Jos Niesten. Ook dit vijftal slaagt erin om een ronde voorsprong te pakken.

De torenhoge favoriet, Richard van Kempen, heeft in Amsterdam de slag gemist. Hij wint ‘slechts’ de sprint van het peloton. De kopgroep moet dan nog drie ronden rijden. Een zinderende finale breekt aan. Herbert Dijkstra is alert en sprint naar de overwinning. In Amsterdam pakt hij zijn tweede zege bij de A-rijders. Bij de dames gaat de overwinning naar Tineke Hoogendijk uit Ermelo. Marten Hoekstra uit Oudehaske wint de wedstrijd bij de veteranen.

In 1988 levert Herbert Dijkstra een unieke prestatie door Nederland zowel op de winter- als zomerspelen te vertegenwoordigen. In Calgary wordt hij 11e op de 5000m en 13e op de 10.000m. Als wielrenner is hij in Seoul reserve lid van de tijdritploeg. Sinds 1994 is hij sportverslaggever bij de NOS.

Uitslagen 2e KNSB-cup Amsterdam 29-10-1987:

A-rijders 1 Herbert Dijkstra Pesse 2 Jan Kooiman Ammerstol 3 Jos Niesten Heemskerk

Dames 1 Tineke Hoogendijk Ermelo 2. Sandra Voetelink Alkmaar 3. Marja Adema Leek

Veteranen 1 Marten Hoekstra Oudehaske 2 Wim Westerveld Eemnes

Laatste berichten
bottom of page