top of page

Beloften geven visitekaartje af

Zonder het grote publiek langs de baan. Zij zijn na de finish van het A-peloton huiswaarts gekeerd, start het slotstuk van de KPN Cup op de Jaap Edenbaan; de strijd in de beloften categorie! Met een aantrekkende wind die fel over de baan blaast betreedt een gezelschap van een kleine honderd talenten het ijs. Het zijn de profs in wording. Nu mag het nog dat sommige jeugdige rijders hun startnummer met plakband hebben bevestigd. Of een openingsronde van 28 seconden bezuurd zien worden met een zere rug. De plukjes toeschouwers langs de baan zien de frêle Brabander Jasper van Mierle vaak voor de aanval kiezen.

Voor nummer 88 wordt het al vroeg zwaar in de wedstrijd. Hij stopt. “Ik heb er gelukkig nog een paar te gaan”, meldt hij aan zijn coach. En terecht want hij heeft een goede slag en het komt vast goed later in dit seizoen.

“Inschuiven en beuken”, roept een Amsterdamse coach naar zijn pupil als deze te lang aan de staart van het peloton hangt. Ondertussen wint Kaj Schipper de premie sprint. Meer dan een boekenbon zal het niet opleveren... Ach daar gaat het niet om. Hier worden de krachten gemeten en de opofferingen van de harde trainingsarbeid verzilverd.

Op het stroeve ijs zijn (vandaag) bijna alle offensieven in deze boeiende wedstrijd gedoemd tot mislukken. Tot het bord aangeeft dat er nog 37 ronden te rijden zijn. Dan maakt een select gezelschap zich los uit het peloton. En.. Gerwin Smit, Henriek van Milligen, Kees Heemskerk, Cas van Trierum en Engbert de Vegt blijven weg.

De finale is bloedstollend. Er wordt stilgestaan, geloerd, gebluft en gepokerd. Tot de finaletune uit de speakers schalt na het klinken van de bel voor de laatste ronde. Smit, Smit, toch Henriek van Milligen… . Nee, het is Gerwin Smit die wint en het hoogste podium mag betreden.

Winnaar Gerwin Smit

“Ik heb de hele zomer door getraind voor de skeelermarathon in Berlijn”, vertelt Gerwin Smit over zijn goede vorm waar hij nu nog maar mooi van profiteert. Als nuchtere marathonschaatser vertelt hij dat hij als eerste over de streep was en daarom heeft gewonnen!!

De laatste toeschouwers verlaten de baan. Het koord met honderden lampjes zwiept lichtjes door de wind. Elders in de stad begint nu pas de dag.

Laatste berichten
bottom of page