top of page

Peter de Vries: 'Lig je daar in het pikkedonker opeens te kermen van de pijn'


Peter de Vries Foto: Neeke Smit

Een blik op de schaatscarrière van Peter de Vries, de leider van marathonploeg Okay Fashion & Jeans/Interfarms, leest als een thriller. De Vries (50) geldt eind jaren tachtig als een groot schaatstalent op de langebaan. Tot er door een ernstig auto-ongeluk voor zijn schaatscarrière wordt gevreesd. Zijn been blijkt bij een frontale crash totaal verbrijzeld te zijn.

Met hulp van zijn coach Henk Gemser en zijn ouders slaagt hij erin om na een revalidatie van tweeënhalf jaar zijn comeback te maken. Op het advies van zijn vader, marathonschaatser Jacobus de Vries, kiest hij dan voor de marathon. In Eindhoven wint hij in 1993 zijn eerste wedstrijd. Een paar jaar later, in 1996, boekt hij met de winst van 'de Ronde van Oostenrijk' zijn eerste overwinning op natuurijs.

Aan het eind van dat jaar schrijft hij, op zondag 22 december, in Veenoord de eerste Nederlandse marathon op natuurijs in dat jaar op zijn naam. Peter de Vries is in bloedvorm! Ruim een week later wordt de Elfstedentocht uitgeschreven. Hij wordt in alle kranten genoemd als een van de grote kanshebbers om De Tocht te winnen. Het loopt anders. Door een val in de buurt van de Galamadammen, moet hij de strijd staken.

Katapult

"Met een snelheid van rond de 45 kilometer per uur reed ik in een scheur en werd gelanceerd als uit een soort katapult. Midden op een immens grote plas lig je daar in het pikkedonker opeens te kermen van de pijn", liet De Vries optekenen in het boek 'It giet oan', zei Kroes! Elfstedentocht 1997: het verhaal van 127 wedstrijdrijders. In het ziekenhuis blijkt dat zijn schouderblad is gebroken.

"Ik had wel twee jaar in een rolstoel willen zitten als ik de Elfstedentocht had kunnen winnen, dat vertelde ik niet aan de toegesnelde pers. Omdat je daarmee geen recht doet aan mensen die gehandicapt zijn, en dan kom ik aan met de Elfstedentocht!"

Een jaar later neemt de Heerenvener sportieve revanche door de Alternatieve Elfstedentocht te winnen. Maar het mooiste sportmoment beleeft hij in 2004. "Henk Gemser was voor het eerst op de Weissensee en was getuige van mijn overwinning bij de Open Nederlandse Kampioenschappen. Ik wist niet dat hij aanwezig was en opeens zag ik hem staan bij de finish. Toen ben ik direct bij de pers weggelopen en heb daar samen met Henk staan janken van emotie."

Dit verhaal is ook te lezen op schaatsen.nl en verschijnt in het programmaboekje van de KPN Marathon Cup 3, die op zaterdag 4 november wordt verreden in Thialf. De koers is te volgen via de livestream.

Laatste berichten
bottom of page