top of page

Kelly Schouten heeft het plezier terug in het marathonschaatsen


In de KPN Cup wedstrijd in Leeuwarden eindigde Kelly Schouten (22) (vorige week) verrassend op de zesde plaats. In 2015 won ze al eens een Cup- wedstrijd. Ze leek op weg om in de voetsporen te treden van haar neef Simon en nicht Irene Schouten. En net als hen een groot sportief palmares op te bouwen. Het liep anders. In het topsportleven dat ze leidde in Heerenveen kon ze niet echt haar draai vinden. Na een teleurstellend verlopen NK op kunstijs aan het begin van dit jaar nam Schouten een time out en kwam ze alleen nog in actie op de Weissensee. Ze klasseerde zich daar verdienstelijk in de loodzware alternatieve Elfstedentocht, ondanks een gebrek aan trainingskilometers.

Met steun van Gerrit Baarda, van Ziuz, bondscoach inline skaten, Frank Fiers en haar oude clubtrainer Maurine Kroon vond ze het plezier terug in het schaatsen en skeeleren. Ze rondde ondertussen haar studie technische bedrijfskunde af en vond een baan als marketingmedewerker bij Ecosystems Europe in Alkmaar. Kelly Schouten heeft de balans teruggevonden en zou bij de derde wedstrijd van de KPN Cup, in Heerenveen, weleens opnieuw hoog kunnen eindigen in het eindklassement.

Kelly, wat wordt de tactiek (vanavond)?

In Heerenveen heb je vaak een snelle wedstrijd. Het wedstrijdverloop is afhankelijk van het feit of alle toppers meedoen. Dan weet je ook wie je in de gaten moet houden. Ik moet wel realistisch blijven! Van Lollobrigida of mijn nicht Irene, win ik niet! Het wordt vanavond vooral zaak om je in de finale goed te positioneren en op het juiste moment mee te sprinten.

Heb je op een wedstrijddag nog speciale rituelen?

Nee, niet echt. Wel is bij ons thuis het vaste prik dat we tussen de middag nasi eten. Mijn ouders hebben een tulpenkwekerij en op zaterdag wordt er gewoon gewerkt. Het is vaak zo dat ik thuis nog een handje meehelp en voor je het doorhebt is het alweer tijd om je klaar te maken voor het vertrek naar de wedstrijd.

Wat vond je lastig aan het topsportleven dat je leidde in Heerenveen?

Dat is een beetje ongrijpbaar. Ik ben graag onder de mensen. Dat ben ik gewend van huis uit en in Heerenveen was ik vaak alleen. Het trainen ging mij iets te serieus. Ik heb (gewoon) wat meer afleiding nodig om mij goed te voelen. Bij ons thuis is altijd wat te doen of te beleven.

Hoe belangrijk zijn Valentina Berga-Belloni en Yoeri Lissenberg voor jou?

Valentina is onze coach bij Ziuz. Ze is tactisch heel sterk en in de wedstrijd slaagt ze er ondanks alle drukte er altijd in om ons tijdens de koers goed te instrueren. Zij is een oud-sprintster en ziet het spelletje heel goed. Yoeri is nu coach bij Uplus, waarmee we als ploeg een verbinding mee hebben. Yoeri is echt de man van de lange afstand en heeft het motto 'niet zeiken, maar rijden, rammen, niet opgeven.' Op de Weissensee heb ik ook veel aan zijn coaching gehad.

Hoe ziet een trainingsweek voor jou eruit?

In 'De Westfries' train ik op maandag en dinsdagavond mee met de baanselectie van Hoorn. Dat is een leuke groep die wordt getraind door Karin Bakker. Op donderdag trainen we met onze ploeg (Ziuz) in Heerenveen. We hebben ook daar een goede ploeg met een relaxte sfeer.In Heerenveen zorgt o.a. Henny Borst-Bok ervoor dat verschillende ploegen gezamenlijk kunnen trainen. Op woensdag en vrijdag doe ik meestal een looptraining. Tot slot maak ik op zondagmorgen een duurrit samen met een groep Westfriese marathonschaatsers. Een 'mooi ploegje' met o.a. Beau Wagemaker, Ruud Slagter, Sam Boon en Sjaak Schipper.

Waarom zijn er uit West-Friesland veel goede marathonschaatsers afkomstig?

Hard werken is wel de norm hier in dit gebied met veel ondernemers. Net als niet te snel opgeven. Dat krijg je wel mee in je opvoeding. Die waarden zijn ook belangrijk in de sport en zeker in het marathonschaatsen.

Welke ambities heb je voor dit seizoen?

Over drie weken wordt de KPN Cup op mijn thuisbaan verreden (De WestFries). Dat vind ik altijd een bijzondere wedstrijd, waar ik graag goed wil zijn. Verder mik ik op een goede vorm bij het NK op kunstijs.

Tot slot nog een paar vragen waarop maar een antwoord mogelijk is?

1.De Westfries of de Elfstedenhal? K: De Westfries

2.Skeeleren of schaatsen? K:Skeeleren

3.Duurtraining of interval? K:Interval

4.Hugo de Jonge of Edith Schippers? K:Pas!

5.ONK of AET? K:AET

6.Sven Kramer of Jorrit Bergsma? K:Pas!

7.Bier of wijn? K:Pas!

Elfstedentocht?

Mooi, maar als ik zomers aan het trainen ben, kan ik mij er niet toe zetten om te denken dat ik aan het trainen ben voor de Elfstedentocht. Het staat te ver van mij af. Ik heb geen herinneringen aan de laatste Elfstedentocht '97', toen was ik nog geen twee jaar oud.

Laatste berichten
bottom of page