top of page

Debuut smaakt naar meer voor Christopher Fiola


Canadese marathonschaatser debuteert in de KPN Cup

Na vijftig snelle ronden op de Vechtse Banen in Utrecht stapt hij uit de koers. Christopher Fiola (21) had best nog puf genoeg om even door te schaatsen, maar dat past niet in zijn zorgvuldige voorbereiding op deelname aan de mass start in Pyeongchang. In de KPN-Cup-wedstrijd in Utrecht is hij blij dat hij het hoge tempo in de wedstrijd kan volgen. In de toekomst zou Christopher Fiola, lid van de Canadese nationale ploeg, best mee willen doen om de prijzen in Nederlandse marathonwedstrijden.

Met een hand houdt hij de boarding vast. “Dit is een goede training voor mij", vertelt hij hijgend. Een dag eerder werd hij 22e in de mass start bij de World Cup wedstrijden in Heerenveen. Zijn belangrijkste sportieve wapenfeit dateert uit 2016, toen hij derde werd bij de WK mass start voor junioren.

Olivier Jean

“Ik logeer bij mijn landgenoot Olivier Jean. De marathonschaatser van de Royal-Aware formatie die dit seizoen deelneemt aan alle wedstrijden van de KPN-Cup. “Maandag vlieg ik weer naar Montreal”, vervolgt Fiola. Hij vergeet niet om met een schuin oog het wedstrijdverloop te volgen. Het niveau van de Nederlandse marathonschaatsers maakt indruk op hem. Er staat geen coach langs de kant voor hem met warm drinken of een warme jas. Alles moet hij zelf doen en regelen! In schaatspak, met een startnummer dat met plakband is bevestigd, wacht hij op de finish van Olivier Jean. “Koud?”, "not at all”!

Outdoor

In Quebec traint hij op een outdoor ijsbaan en Fiola is gewend om het zelf te moeten doen. “Ik ben nu 21 jaar en wil alles op het schaatsen zetten in de komende jaren”, zegt Fioloa enthousiast. Als student heeft hij de mogelijkheid om topsport met zijn studie te combineren. Christopher Fiola heeft gehoord van de gekte die er losbarst in Holland als er natuurijs ligt. Dat zou hij allemaal best wel meemaken, maar eerst de ‘Olympics’! Christopher Fiola geniet zichtbaar van de marathonfinale in Utrecht. Zijn ogen fonkelen als hij Garry Hekman naar de winst ziet sprinten. "Great!!".

Laatste berichten
bottom of page