top of page

Langs de ijsbaan De Westfries

Bruno Plantinga

Marathonschaatsen leeft in Hoorn! De vele vrijwilligers van de ijsbaan De Westfries leveren daar een belangrijke bijdrage aan. Een van hen is de oud-marathonschaatser Bruno Plantinga (70) uit Avenhorn.

De oud-vrachtwagen chauffeur beleefde in 1985 zijn sportieve hoogtepunt. In de klassieker op de Rottemeren vestigde hij zijn persoonlijk record op de 200 km (5 uur en 32 minuten). In datzelfde jaar kon ook de Elfstedentocht eindelijk weer worden verreden.

Bruno Plantinga: “Ik had toen een uitstekende start en bereikte als eerste Sneek. Dat werd niet opgemerkt omdat de cameraopstelling aan de andere kant stond, bij de stempelpost. Een kluunplek in Kimswerd werd voor mij een bepalend moment in de wedstrijd, omdat ik daar de aansluiting verloor met de kopgroep. Na Franeker moest ik lossen uit de tweede groep. Daarin werd nog strijd geleverd om bij de eerste twaalf prijswinnaars te komen. Uiteindelijk finishte ik als 19e, maar in de einduitslag sta ik gek genoeg in de boeken als 21e of 27e. “

Plantinga volbracht in zijn carrière als marathonschaatser maar liefst veertig keer een 200-km wedstrijd. Hij was decennia actief als landelijk marathonschaatser. Hoewel hij in 1997 al tegen de vijftig liep en geveld was door een forse hersenschudding, twijfelde hij er geen moment aan toch te starten in de Elfstedentocht.

Bruno Plantinga: “Het werd een loodzware tocht door de forse tegenwind op grote delen van het Elfstedenparcours.” Slechts dertig procent van alle wedstrijdrijders slaagde erin om binnen de wedstrijdlimiet te blijven en het felbegeerde kruisje te ontvangen. Bruno Plantinga behoort tot dit selecte gezelschap. Schaatsen is nog altijd zijn lust en zijn leven. Hij is jaarlijks op de Weissensee te vinden bij de Alternatieve Elfstedentocht. En ook daar gaat hij uitdagingen niet uit de weg!

Bruno Plantinga: “In 2015 heb ik op houten schaatsen en in gewone kleren de Alternatieve Elfstedentocht geschaatst. Na 9,5 uur kwam ik over de finish. Niemand die mij herkende, het was een schitterende ervaring en ik heb onderweg wel even aan mijn vader gedacht, die ook, lang geleden, op deze wijze de Elfstedentocht volbracht.”

Bron: It giet oan, zei Kroes

Foto: Timsimaging

Laatste berichten
bottom of page