top of page

Dries van Wijhe won in 5 dagen twee keer de alternatieve Elfstedentocht in Nederland.

De winter van 1979

Wie gelooft nog in de Elfstedentocht?

Het vriest streng begin januari 1979. Sinds de winter van 1963 is de temperatuur niet meer zo lang onder nul gebleven. De Elfstedenkoorts loopt op. “Deze week zeker niet”, kopt de Leeuwarder Courant op woensdag 3 januari.

De secretaris van de Elfstedenverenging, jhr Gustaaf Witsen Elias meldt wel hoopvol dat op sommige delen van de Elfstedenroute, de ijsdikte al 10 cm is. Op dezelfde dag heeft Jos Pronk de primeur.

Hij wint de eerste natuurijsmarathon. Een wedstrijd op het Zwanenmeer bij Callantsoog.

Een dag later wordt in Leeuwarden zelfs twintig graden onder nul gemeten. Hevige sneeuwval gooit later op die dag, vrij plotseling, roet in het eten van de schaatsliefhebbers. De zwakke plekken op het ijs raken bedekt en dat maakt het verraderlijk. De kou heeft plaatsgemaakt voor kwakkelweer. Op de plekken waar de sneeuw wel van het ijs kan worden gehaald, wordt er nog wekenlang volop geschaatst in grote delen van het land.

De marathonkalender puilt ondertussen uit. Overal worden wedstrijden georganiseerd. Op dinsdag 23 januari 1979 gebeurt er iets opmerkelijks. Voor het eerst sinds 1963 wordt er in Nederland, in Elburg op het Veluwemeer, een wedstrijd georganiseerd over 200 km. Dries van Wijhe is in de winter van 1979 in supervorm. Hij is 33-jaar en is in de kracht van zijn leven..............

Lees dit artikel in Proskating magazine 2:

* De strenge winter van 1979

En:

* Sjoerd den Hertog en Jos Niesten praten over de Rottemerentocht

Laatste berichten
bottom of page