top of page

De Haagse school: Bart Veldkamp

Ze gingen tot het uiterste om van elkaar te winnen: Bart Veldkamp, Ben van der Burg, Thomas Bos, Jac Orie, Marnix ten Kortenaar en Conrad Alleblas. De schaatsers van de Haagse Uithof legden de lat hoog. In plat Haags lieten ze na afloop van wedstrijden hun emoties de vrije loop of uitten ongezouten kritiek. Waar de andere Haagse toptalenten het gebruikelijke Jong Oranje-traject doorliepen, trainde Bart Veldkamp vooral met zijn vader Hans Veldkamp. Anders dan de meeste langebaanschaatsers uit zijn tijd schaatste hij ook wedstrijden op natuurijs.

‘In 1985 wilde ik meedoen aan de Elfstedentocht. Ondanks dat ik nog geen achttien jaar was, lukte het toch om een stempelkaart te krijgen. Na IJlst vroeg ik al aan mijn vader; ‘hoe ver is het nog?’, vertelt Veldkamp (50).*

Een jaar later in 1986 wint hij in Waddinxveen een baanmarathon op natuurijs en start hij weer in de Elfstedentocht (wedstrijd). Door materiaalpech moet hij teleurgesteld opgeven in Bolsward.

In 1990 volgde zijn grote doorbraak. In een vol Thialf pakt hij de Europese titel (allround). Met zijn karakteristieke hupje en zijn Haagse bluf steelt hij de harten van de schaatsliefhebbers. In Albertville (1992) bekroont Bart Veldkamp zijn schaatscarrière door goud te winnen op de Olympische Spelen. Een paar jaar later laat hij zich naturaliseren tot ‘schaats Belg’ om verzekerd te zijn van deelname aan de grote toernooien.

Na de aankondiging van de Elfstedentocht in 1997 verlaat Veldkamp direct het trainingskamp in Inzell om zich in te schrijven in Leeuwarden. Zonder specifieke voorbereiding en met fikse griep onder de leden gaat hij van start. Als 29e bereikt hij moegestreden de Bonkevaart. “Onderweg heb ik duizend keer om de kogel gevraagd”, meldde hij na afloop.

Bart Veldkamp: ”Na de finish stond ik op de weegschaal en zag ik dat ik maar liefst vier kilo lichter was en ik was al afgetraind in die tijd”. De Elfstedentocht is een van de hoogtepunten in zijn sportcarrière. In 2006 sluit hij zijn indrukwekkende loopbaan af tijdens de Olympische winterspelen in Turijn. Meer dan twintig jaar heeft hij dan op topniveau geschaatst.

*It giet oan, zei Kroes, Elfstedentocht 1997: Het verhaal van 127 wedstrijdrijders

Bart Veldkamp in de startkooi Elfstedentocht 1997

Bart Veldkamp wint goud op de 10km Olympische spelen Albertville 1992

Laatste berichten
bottom of page