top of page

Wint Sjors van der Meer in Den Haag?


Groenehartsport op scherp voor de strijd op de Uithof

Sterk zijn, maar niet winnen! Dat zit Sjors van der Meer (20) dwars. De marathonschaatser uit het Zuid-Hollandse Boskoop is in topvorm en maakt een ijzersterke indruk in de beloften-competitie. Demarreren, een gat dichtrijden of sleuren aan het peloton. Volledig ‘Stuk zitten’, doorgaan en toch weer herstellen! Volgens ploeggenoten heeft Sjors van der Meer ‘meerdere levens’ in de wedstrijd!! De student sportmarketing aan de hogeschool van Rotterdam houdt van strijd en zoekt graag zijn sportieve grens op. Het vreet aan hem dat hij nog geen wedstrijd heeft gewonnen. Op de thuisbaan van Groenehartsport de Haagse Uithof, moet daar verandering in worden gebracht in de 8e wedstrijd van de KPN-Cup.

Sjors waar liggen de kansen?

Ik denk dat ik het op tactisch gebied het heb laten liggen. Bij verschillende wedstrijden reed ik sterk, maar was ik op belangrijke momenten niet alert genoeg. Als je dan te ver naar achteren zit in het peloton, ben je gezien. Dus dat moet echt anders!

Wat zijn jouw ambities dit seizoen?

Het belangrijkste doel is om een wedstrijd te winnen! En promotie naar de A-rijders (topdivisie). Mijn ploegleider Joost Juffermans en trainer Kurt Wubben proberen mij meer koersinzicht bij te brengen. Als ploeg gaan we er alles aandoen om een top resultaat te bereiken. Verder wil ik graag mijn bochtentechniek verbeteren en kunnen meedoen in de sprint.

En op de lange termijn?

Ik wil niet eerder stoppen dan dat ik een keer goed op TV ben geweest! En mijn ambities voor de Elfstedentocht moeten met hoofdletters worden geschreven!

Team Groenehartsport.nl v.l.n.r. Kurt Wubben, Sjors van der Meer, Tom van Vliet, Tom den Heijer, Mark van der Hulst, Kees Heemskerk en Joost Juffermans

Aan welke wedstrijd van vorig seizoen bewaar je de beste herinnering?

Toch wel de marathon op natuurijs in Noordlaren. Prachtig, die ambiance en al die mensen! Het ijs was super slecht, maar ik had op die dag best goede benen. Ik eindigde daar op de 29e plek.

Sjors van der Meer

Je bent begonnen als langebaanschaatser, waarom heb je de overstap gemaakt naar de marathon?

Bij marathonwedstrijden hangt een lekker ontspannen sfeertje en het is gezellig! Het racen tegen elkaar, zowel individueel als in ploegenverband spreekt mij aan. In de marathonsport kan ik het beste uit mijzelf halen. De langebaan heb ik niet afgeschreven. Af en toe pak ik een wedstrijdje mee. In Erfurt reed ik in oktober 6.56 op de 5km. Die tijd denk ik in de toekomst fors te kunnen verbeteren. Stap voor stap, ik ben nog niet op mijn top!

Kom je uit een schaatsfamilie?

Nee, helemaal niet! Als kind zat ik op tennis, voetbal en schaatsen. Uiteindelijk heb ik gekozen voor schaatsen. Mijn ouders vonden het prachtig dat ik zo van sport hield en zij vonden het nooit een probleem om mij naar wedstrijden te brengen. Bij Schaatsclub Gouda heb ik de ins and outs van de schaatssport geleerd.

Als A-junior ben je overtraind geweest. Heb je daarvan geleerd?

Luisteren naar mijn lichaam deed ik veel te weinig. Ik wilde altijd precies de trainingsschema’s uitvoeren, ook als ik mij niet goed voelde. Ik heb inmiddels geleerd om de signalen van mijn lichaam niet te negeren. Met het prutweer van de afgelopen week stap ik ook niet op de fiets om te trainen, dan ga ik liever hardlopen. Kurt (Wubben) houdt mij ook voor dat je in de winter je duurtraining op de fiets moet pakken, als het kan en als het niet kan, dat je daar geen schuldgevoel van moet hebben.

Wie beschouw je als voorbeelden in de sport?

Ik ben een fan van Sven Kramer, maar ook van Alexis Contin en Bart Swings, die skeeleren en marathonschaatsen combineren. Verder heb ik ook bewondering voor mijn clubgenoot (SC Gouda) Sjoerd den Hertog. En vind ik het knap wat (generatiegenoot) Patrick Roest presteert.

Hoe ziet een trainingsweek voor jou eruit?

Met het team (Groenehartsport) trainen we drie keer per week op de Uithof. Verder doe ik aan hardlopen en fietsen. En in de zomer skeeler ik wedstrijden. Ik leef voor mijn sport en ik train bijna elke dag. Op donderdag doe ik vaak twee trainingen. Ik loop stage bij wielerploeg Delta Cycling en ik krijg volledige medewerking in de afstemming tussen werk en training.

Je was vorig seizoen de enige landelijk (actieve) marathonschaatser die aan de start stond van het NK Wintertriathlon in Groningen?

Mijn deelname -daar- was vooral voor de lol. Af en toe wat anders doen vind ik leuk. Ik was al een keer Nederlands Kampioen SkateAthlon geworden. En een wintertriathlon wilde ik ook wel eens proberen. Na het looponderdeel (40 min op de 10km, MH) kreeg ik kramp op de fiets, dan verlies je veel tijd. Met schaatsen kun je dat niet meer goed maken. In de toekomst wil ik het nog wel een keertje proberen, maar mijn focus ligt op het marathonschaatsen.

Hoe ziet het programma er dit jaar verder uit?

Knallen! De Cupwedstrijden en het NK in Utrecht hebben natuurlijk prioriteit. En ik kijk uit naar de Alternatieve Elfstedentocht. Man, man, wat was die tocht zwaar vorig jaar! Het was voor mij de eerste keer en het was een hele belevenis. Dan lig je opeens op je snufferd omdat je in een scheur rijdt, dat ben ik allemaal niet gewend, joh! Ik heb er nu al zin in om mij prestatie op de Weissensee te verbeteren!!

Sjors van der meer over de KPN Cup en Groenehartsport.nl

Laatste berichten
bottom of page