top of page

Jeroen Janissen wil naar de top


Op het NK Marathonschaatsen was de winst van Jeroen Janissen (Skits) & (RTC Noord West) bij de neo-senioren misschien wel de grootse verrassing van het kampioenschap. Het gedreven Haarlemse schaatstalent (20) ontsnapte in de finale uit de kopgroep en kon door zijn achtervolgers niet meer worden teruggepakt. De ontlading na afloop was groot. Door zijn overwinning is een van zijn seizoendoelen al bereikt. De student lucht- en ruimtevaart aan de TU in Delft is hard op weg om ook op de langebaan een belangrijke stap te zetten in zijn schaatscarrière. Dat bekent dat Janissen de KPN-Cup wedstrijd in Heerenveen laat schieten en zich de komende weken richt op het allroundschaatsen. Marathonschaatser.nl sprak met Jeroen.

Wat is het geheim achter jouw progressie?

Dit is mijn derde jaar in de Beloften Divisie. Ik blijf in wedstrijden steeds 'langer fris' omdat ik beter heb geleerd om mijn energie te verdelen. In het begin reed ik marathons met de slag van een langebaanschaatser. Die diepe zit kost veel energie. Inmiddels heb ik geleerd om efficiënter te schaatsen.

Hoe lang ben je al actief in de schaatssport?

Als kind ging ik met mijn vader schaatsen (hier op de ijsbaan in Haarlem). Na een tijdje reed ik harder dan mijn vader. En kon ik mee met groepjes die in de binnenbaan reden. Een schaatstrainer sprak mijn vader aan en adviseerde lid te worden van een schaatsclub. Vervolgens heb ik mij aangemeld bij schaatsclub Nova Zembla.

Welke doelen heb je jezelf gesteld als schaatser?

Ik droom van deelname aan de grote toernooien. De Olympische Spelen over vier jaar zou ik heel graag willen halen. Als marathonschaatser hoop ik door te kunnen promoveren naar de topdivisie. In de doorstroomwedstrijd in Haarlem eindigde ik als tweede. Om je ambities waar te kunnen maken is het op termijn heel belangrijk dat je tot een commerciële ploeg kan toetreden. Die kans moet je verdienen.

Is je studie te combineren met schaatsen?

Schaatsen heeft mijn prioriteit. Mijn ouders staan daar ook achter. Ik kan heel mijn leven studeren maar een schaatscarrière is aan leeftijd gebonden. In de sport krijg je maar een kans! Over anderhalf jaar heb ik mijn bachelor afgerond en dan kan ik aan mijn master beginnen. Ik vind het fijn om naast het schaatsen ook andere dingen te doen.

Hoe ziet een trainingsweek er voor jou uit in het wedstrijdseizoen?

Per week werk ik tien trainingseenheden af. Meestal sta ik vijf keer per week op het ijs,doe ik een krachttraining en de rest bestaat uit duurwerk op de fiets.

Welke mensen zijn belangrijk voor je als sporter?

Naast mijn ouders zijn dat mijn trainers bij het RTC Noord West (Sjoerd Gereats, Jeroen Verlaan en Rens van Korven). En bij Skits maakt Casper Helling onze trainingsprogramma's en zorgen Stan van de Berg en Roy Mulder voor de coaching.

Op welke gebieden wil jij je ontwikkelen als schaatser?

Op technisch vlak wil ik op de 500m mijn drukopbouw verbeteren. Door mijn schaats rechter te plaatsen en sneller druk op te bouwen. En op de 5000m wil ik juist meer ontspanning krijgen in mijn slag, 'meer schwung'. Op mentaal gebied moet er meer routine inslijpen in het omgaan met wedstrijdspanning.

Waar hoeft niet meer aan gesleuteld te worden?

Het versnellen uit de bocht gaat heel lekker. De 1500m gaat ook goed.

Wie hebben jou geïnspireerd als schaatser?

Shani Davis! Toen ik schaatsen begon te volgen was hij op zijn top. Zijn bochtentechniek is revolutionair geweest. Na Davis zijn schaatsers in de bocht veel dichterbij gaan plaatsen (naast elkaar zetten van de schaats).En Sven Kramer! Niet alleen omdat hij zo snel is, maar vooral omdat hij al zo lang aan de top staat. Sven heeft een killer instinct. Hij vreet ze op!!

Niets wijst er nu op. Maar... stel... We krijgen een natuurijsperiode. Wat doe jij dan? Langebaan of marathons op natuurijs?

Dat ligt aan welke wedstrijden ik dan mag rijden. Stel ik zou mij plaatsen voor een groot toernooi (in de toekomst) en de Elfstedentocht wordt gehouden. Dan kies ik voor De Tocht! In 2012 heb ik met mijn vader de Elfstedentocht geschaatst. Het was op die zaterdag (12 februari 2012) dat heel veel schaatsliefhebbers die kans pakten. Ik was nog maar 14 jaar en bij het RTC waren ze not amused toen ze er later achter kwamen. De Tocht werd een onvergetelijke ervaring. Bij Harlingen zaten mijn pa en ik helemaal stuk en wilden afstappen. In een restaurant gingen we iets eten en hoorden we dat de route naar Dokkum heel goed te doen was. Dat gaf de doorslag om weer het ijs op te gaan. Om 8.00 uur 's ochtends waren we gestart en dertien uur later kwamen we in het donker aan op de Bonkevaart.

Jeroen bij doorkomst in Sneek (2012)

Jeroen en zijn vader op de Bonkevaart (2012)

Jeroen over het Nederlands Kampioenschap Marathonschaatsen in Utrecht

Laatste berichten
bottom of page