top of page

Thialf en de marathontoppers van toen: Baukje Bron!!


Baukje Bron (48) werd op haar twaalfde lid schaatsvereniging HCH in Heerenveen. Al snel blijkt dat ze talent heeft. Ze begint als langebaanschaatsster en merkt dat ze op de lange afstand het beste tot haar recht komt. Daarom maakt ze in 1990 de overstap naar het marathonschaatsen. In 1996 wint ze de Westland Marathon en de Noordwesthoekrit. Haar meest aansprekende resultaat is haar derde plaats in de Elfstedentocht van 1997.

Baukje over die Elfstedentocht: “Klasina en Gretha lagen op kop in de wedstrijd, dat wist ik. Mijn vader riep mij toe: “Zes minuten, zes minuten!”, doelend op de achterstand op de eerste vrouwen in de wedstrijd. Later hoorde ik mijn vader roepen: “Nog drie minuten!” Vlak voor de finish passeerden wij met onze groep Jenita Smit. Op tv-beelden is dat goed te zien..” “De jury miste Baukje Bron echter bij het passeren van de finish. En een rel was geboren.

Baukje: “Na afloop kregen we geen poot aan de grond kregen. Ik begon zelfs aan mezelf te twijfelen. Het bleek gelukkig dat er tijdens de tv-uitzending aandacht aan was geschonken”

Teleurgesteld vertrekt Baukje naar huis. En ziet thuis op de TV de huldiging van de drie prijswinnaressen in een bomvol FEC. Twee dagen na de Elfstedentocht neemt voorzitter Henk Kroes contact op met Baukje Bron.

“We hebben een fout gemaakt, ik weet niet hoe ik het goed moet maken. Over een paar dagen is er een grote paardenkeuring in het FEC. Graag zouden we jou dan willen huldigen, vertelde hij.” Een week na de Elfstedentocht wordt Baukje Bron daar gerehabiliteerd.

Baukje: ”Eenmaal daar wist ik niet wat ik zag, er was veel pers op afgekomen. Die huldiging maakte wel wat goed, maar niet alles natuurlijk. Ook vond ik het zuur voor Jenita dat ze haar derde prijs moest inleveren. Jenita liet weten het niet erg te vinden om een medaille in te leveren die ze niet gewonnen had. Ook verder reageerde ze heel sportief naar mij toe.”

In 1998 beëindigt Baukje Bron haar carrière als (landelijk) marathonschaatsster na winst van de Alternatieve Elfstedentocht in Finland.

Profielfoto: Neeke Smit

Boek: Deelnemen mag, winnen is een ander verhaal. Vrouwen in de Elfstedenwedstrijdtocht.

Laatste berichten
bottom of page