top of page

KPN CUP 10: Bekkering, van Ham en Klinkhamer aan het woord


Irene Schouten gold als torenhoge favoriet in de tiende wedstrijd in de KPN Marathon Cup. Schouten deed wat van haar werd verwacht. Winnen! Op het snelle ijs in Thialf zag het publiek desondanks een verrassende eindsprint waarin Schouten voluit moest gaan om Royal A-Ware ploeggenote Marijke Groenewoud (18) op de finishlijn te kloppen. Groenewoud de revelatie van de marathonavond in Heerenveen staat weliswaar bekend als een groot talent, toch kwam haar tweede plaats als een verrassing. Als gevolg van de ziekte van Pfeiffer was Groenewoud lange tijd uit de roulatie en maakte in Thialf haar comeback. Niet eerder dit seizoen had zij een wedstrijd over 80 ronden gereden. Naast haar uitstekende klassering viel Groenewoud op door haar souplesse en het kiezen van een goede positionering in de wedstrijd.

Een ander fenomeen is de 41-jarige Daniëlle Bekkering. Bekkering die deel uitmaakte van het marathonpeloton toen een flink deel van de huidige rijdster uit de topdivisie nog geboren moesten worden komt met het vorderen van het seizoen steeds beter in vorm. Bekkering nam in een goed gevuld Thialf zelfs enige keren de kop in de wedstrijd. “Er zijn hier veel mensen van onze sponsor (Speelman Haak) aanwezig en dan wil je wel wat laten zien”, lachte de Groningse na afloop. In de dameswedstrijd was er ook een opvallende klassering van Bianca Bakker (Ziuz). De schaatsster uit Wijnjewoude werd zevende.

Marcel van Ham

In de topdivisiewedstrijd maakte Arjan Stroetinga vriend en vijand duidelijk nog lang niet versleten te zijn. Stroetinga sprintte niet alleen overtuigend naar de winst (zijn 55e overwinning!!) maar reed in de wedstrijd opvallend scherp en attent. In Thialf kon het publiek voor het laatst genieten van Marcel van Ham (27). Hij eindigde als elfde. De sterke marathonschaatser van Okay Fashion and Jeans uit Alkmaar (en door zijn offensief vaak smaakmaker in veel wedstrijden) maakte afgelopen week bekend na dit seizoen te stoppen. “Ik word vader en heb een eigen bedrijf in personal training. Je kan niet alles. En ik wil geen pelotonvulling worden”, legde van Ham zijn keuze uit. “Ik hoop nog op natuurijs, want ik wil de komende weken nog knallen!!” De topdivisie wedstrijd in de Friese IJstempel gold ook als doorstroomwedstrijd en ondanks het snelle koersverloop was er een eervolle vermelding voor: Casper de Gier, Victor Ramler, Ronald Haasjes, Sjors van der Meer, Hendrik Poelstra en Ian van Zutphen. Deze beloften-rijders slaagden erin om de wedstrijd knap uit te rijden.

Koen Klinkhamer

In de Beloftendivise pakte Koen Klinkhamer(27) uit Alkmaar zijn verdiende eerste overwinning. Vaak was hij er al dichtbij, in Heerenveen greep hij eindelijk zijn kans nadat hij met Arjan van der Kieft en Floran Bathoorn alleen overgebleven was in de finale. “Ondanks dat dit een doorstroomwedstrijd is ben ik superblij met deze overwining. Dit betekent heel veel voor me”, zei een dolgelukkige Klinkhamer. Regiorijder Merijn Scheperkamp (18) uit Hilversum deed ook goede zaken. Hij eindigde op een knappe 4e plaats.

Laatste berichten
bottom of page