top of page

Henk Portengen en Atje Keulen-Deelstra pakken de titel in Alkmaar

“De slijtageslag op het Alkmaarse kunstijs om het Nederlands Kampioenschap marathonschaatsen is in het voordeel beslist van Henk Portengen en Atje Keulen-Deelstra”, is te lezen in de sportkaternen op 18 februari 1975.

Onder erbarmelijke weersomstandigheden, windkracht 7 en een venijnige regen vond een dag het eerder, op maandagavond 17 februari (..) het NK marathonschaatsen plaats. Ondanks het slechte weer staan er ruim 3000 toeschouwers langs de open kunstijsbaan de Meent, waar de wind vrij spel heeft.

Halverwege de wedstrijd heeft zich een vijftal losgemaakt uit het peloton. Gerrit Woudenberg, Co Giling, Jan van der Hoorn, Appie Weijs en Henk Portengen. Als ze een rondje voorsprong pakken op het peloton, weten ze dat uit hun groepje de winnaar komt. Want in het peloton wordt nauwelijks samengewerkt.

Co Giling realiseert zich dat hij de snelle ‘Henkie’ Portengen kwijt moet zien te raken. De frêle en kleine Portengen uit Diemen (27 jaar in 1975) wordt gevreesd in de eindsprint. Alleen Marten Hoekstra is hem dat seizoen de baas. Maar Hoekstra heeft in Alkmaar de slag gemist.

Giling demarreert halverwege de koers en loopt ruim een halve baan uit. Meer dan dertig ronden rijdt hij solo tot hij wordt teruggepakt. In de achtervolging heeft Henk Portengen het zware werk niet geschuwd. Hij beukt en sleurt aan de kop van het groepje om de achterstand op Giling in te lopen. Als de aansluiting een feit is proberen ook Appie Weijs (42 jaar in 1975) en Jan van der Hoorn (43 jaar in 1975) te ontsnappen. Dat lukt de Elfstedenveteranen niet en Portengen ruikt zijn kans. Slim probeert hij in de laatste ronden ‘de deur dicht te houden’. In de finale gaat Co Giling als eerste aan, met een fel strijdende Portengen in zijn kielzog.

Er is nog 600m te gaan! Portengen perst er nog een keer alles uit. Hij wint – met zijn karakteristieke prikslag- de sprint ruim voor Gerrit Woudenberg en Co Giling.

De strijd bij de dames is minder spannend. Atje Keulen-Deelstra domineert in 1975 niet alleen het langebaanschaatsen ook in de marathonwedstrijden is ze niet te kloppen. In de dameswedstrijd over 35 ronden blijft ze Christa Jaarsma en Truus de Koning-Dijkstra met speels gemak voor.

Smaakmakers van het marathonschaatsen in de jaren zeventig en tachtig: v.l.n.r. Henk Portengen, Bennie van der Weide en Jeen van den Berg van de Finnair-ploeg.

Laatste berichten
bottom of page