top of page

Wall of fame Elfstedenhal geopend


In Leeuwarden is door Voorzitter Wiebe Wieling van de Koninklijke Vereniging de Friesche Elf Steden de Wall of Fame onthuld aan de buitenmuur in de Elfstedenhal. De Elfstedenwand is een initiatief van de stichting Elfstedenhal. Die de geschiedenis van de Elfstedentocht in woord en beeld wil koesteren.

In aanwezigheid van de Elfstedenwinnaars Reinier Paping (1963) en Henk Angent (1997) noemde voorzitter en oud LC-journalist Bonne Stienstra het belang van het koesteren van de herinnering aan de winnaars van de tocht der tochten en als symbool voor alle persoonlijke herinneringen van tochtrijders. Een prachtig eerbetoon aan de geschiedenis van de Elfstedentocht én een inspiratiebron voor jong en oud!! "

"Laat nog wat ruimte over voor de tochten die hierna komen", zei Wieling als slotwoord. Daarna volgde de officiële onthulling waarbij opvallend in de Wall of Fame geen aandacht is geschonken aan de vrouwelijke winnaars van de Elfstedentocht.

Volgens het wedstrijdreglement van de Elfstedentocht(en) in 1985,1986 en 1997 bestond er geen officiële vrouwenwedstrijd, maar deden vrouwen mee aan de mannenwedstrijd. Desondanks werden Lenie van der Hoorn (1985), Tineke Dijkshoorn (1986) en Klasina Seinstra (1997) wel geklasseerd als eerste vrouw in de wedstrijd. Ruim twintig jaar na de laatste Elfstedentocht zou het Elfstedenbestuur het gesierd hebben om de regelgeving uit het verleden te interpreteren in de context van de sportwereld in deze tijd en rehabilitatie toe te passen. Door op zijn minst de drie vrouwelijke winnaars op te nemen in de canon alsmede in te graveren op het Elfsteden monument 'de iisfretter'.

Lenie van der Hoorn en Klasina Seinstra namen de omissie luchtig op maar als de Fall of Fame een symboolfunctie heeft dan is het niet uit te leggen aan de jeugd dat de vrouwen erop ontbreken maar wel meededen aan de wedstrijd.

De Wall of Fame in de Elfstedenhal, het Elfstedenmonument It Sil Heve en het kunstwerk het Elfstedenkruisje aan de Bonkevaart dat in het kader van Leeuwarden, culturele hoofdstad 2018 wordt gerealiseerd, is een tendens in de ritualisering van de Elfstedentocht in beeld.

De Elfstedentocht! Ritualisering of niet? De Elfstedentocht is een zware en pure tocht in wedstrijd en toer-vorm. Een tocht die gereden moet worden zodra er voldoende ijs ligt. Ook als er geen (massale) media aandacht is.

In de 19e eeuw ver voor de eerste officiële Elfstedentocht in 1909 sprak het rijden op de schaats langs de elf steden zeer tot de verbeelding in Friesland en buiten de provincie. Duizenden mensen schaatsten in strenge winters in de anonimiteit de 200 km lange tocht. Sommige kranten namen lijsten op met namen van rijders die de Elfstedentocht hadden gereden, voorzien van datum en startplaats. Van het bestaan van een kruisje hadden ze nooit gehoord.

De Wall of Fame in de Elfstedenhal is een mooie aanvulling in 'de schaatstempel' waar ook zonder de wand al volop de Elfstedensfeer voelbaar is. De Wall of Fame inspireert en daagt uit!!

Winnen van de Elfstedentocht, maar niet op het monument?

Laatste berichten
bottom of page