top of page

Ooit wint Chili van Nederland


Viviana Rodríguez Rojas (27 jaar) is opvallende verschijning in het marathonpeloton. De goedlachse Chileense, afkomstig uit de hoofdstad Santiago, verliet in 2013 haar land om in Nederland te werken aan haar schaatscarrière en maatschappelijke loopbaan. Haar droom is om aan de Olympische Spelen deel te nemen. Dat is nog niet zo makkelijk omdat Chili niet aangesloten is bij de ISU. Toch heeft Rodriquez goede hoop dat door Chili in 2022 aan alle voorwaarden is voldaan. En ze van start mag in de Mass Start – haar specialiteit.

Als training richtte de ACE rijdster zich op het marathonschaatsen. In de regiocompetitie in Brabant leerde ze snel het verschil tussen inline skaten en schaatsen. De promotie naar de hoogste competitie volgde vlot.

In 2017 startte ze op de Weisseensee voor het eerst in de Alternatieve Elfstedentocht. Na haar bachelor accountancy gehaald te hebben aan de Hogeschool van Rotterdam ging ze terug naar Chili om daar aan de universiteit in Santiago af te studeren. En daarna keerde ze terug naar Nederland voor een vervolgstudie in Tilburg.

Alkmaar 13 januari:

Ver van huis zit Viviana alleen op een bankje vlakbij het ijs. De eerste schaatssters zijn al bezig met hun warming up-rondjes op het ijs. Het is koud in het Alkmaarse ijsstadion De Meent. Dat hoort bij marathonschaatsen. Net als het leuke sfeertje dat er hangt rondom de baan. Door de plastic ruiten is het razende verkeer op de rondweg in Alkmaar te zien. Binnen is alles gericht op de wedstrijd. Met kracht maakt Viviana haar veters vast. Ondanks de wedstrijdspanning wil ze best wat vertellen over haar plannen. "Het wordt een zware wedstrijd", zegt ze. "Plezier in de sport is het belangrijkste."

Een paar dagen eerder stond ze aan de start van de marathonwedstrijd in Biddinghuizen. Daarvan moet ze nog een beetje herstellen.

Viviana is in de afgelopen wedstrijden vaak voorin het peloton te vinden. Als eerste staat ze opgesteld aan de startlijn. Een paar minuten later meldt de wedstrijdleider aan alle dames dat het afgelopen moet zijn met al dat geduw en getrek tijdens in de wedstrijden... Gelaten horen de rijdsters het aan. Ze willen van start!!

Natuurlijk hoopt Viviana haar beste resultaat (5e in Groningen, in 2017) vandaag te overtreffen. Dat lukt in Alkmaar niet als een sterke kopgroep met Lisa van der Geest, Emma Engbers, Aggie Walsma en Imke Vormeer demarreren. En het peloton op een rondje zetten. Viviana strijdt, gaat diep en sprint mee als het peloton de bel krijgt voor de laatste ronde. Ze eindigt knap op de elfde plaats. Ooit wint Chili van Nederland.......

Laatste berichten
bottom of page