top of page

Gary Hekman wil vlammen op de Weissensee


Kampen

Hij voelt zich beresterk en is gretig. Ondanks de goede vorm had Gary Hekman (29) dit seizoen meer overwinningen verwacht én gehoopt op plaatsing voor de Olympische Spelen op de Mass Start. Dat de AB Vakwerk rijder (slechts) de KPN Cup wedstrijd in Utrecht won past niet bij zijn statuur.

Het mislopen van De Spelen is weliswaar heel jammer, toch kan hij daar een zekere vrede mee hebben gelet op de moordende concurrentie in Nederland voor plaatsing. Gary heeft inmiddels bijna dertig overwinningen geboekt in de Topdivisie sinds zijn debuut in 2006. Hij is een van de meest succesvolle marathonrijders van zijn generatie. In aanloop naar het ONK en de Alternatieve Elfstedentocht op de Weissensee sprak marathonschaatser.nl met ‘de leeuw van Kampen’, Gary Hekman!

Ben je klaar voor de komende natuurijs wedstrijden?

‘Absoluut! De vorm is goed. Ik heb een goed trainingskamp gehad. Samen met mijn AB-Vakwerkploeggenoot Sam Boon heb ik veel fietskilometers gemaakt. Duurritten van zo’n vijf a zes uur. Daar word je sterk van.

Hoe komt het dat je nog maar een overwinning hebt geboekt dit seizoen?

Ik rijd goed, maar daar koop je niks voor! Eén overwinning is veel te weinig. In de afgelopen wedstrijden zie je dat er veel ‘blokken’ zijn. Even afgezien van de wedstrijd in Alkmaar zie je dit seizoen in de finale weinig kleine kopgroepen. Dat maakt het wel lastiger om een wedstrijd te winnen.

Heb je nog steeds het zelfde plezier in schaatsen als in je begintijd?

Zeker! Ik ben in Gramsbergen begonnen. In die tijd keek ik op tegen mijn plaatsgenoot Erik Hulzebosch. Samen met mijn vader gingen we heel het land door voor wedstrijden. Dat plezier dat ik er toen al in had, heb ik nog steeds! Natuurlijk als het slecht weer is – zoals afgelopen week- baal je weleens. Dat hoort erbij!

Hoe ziet een trainingsweek er voor jou uit?

Op zondagavond krijg ik mijn trainingsschema van Jurre Trouw. Hij is als inspanningsfysioloog/trainer aan AB-Vakwerk verbonden. Iedereen bij AB krijgt een persoonlijk schema. Doordeweeks werk ik dat programma af. Ik ben vrijwel fulltime bezig met schaatsen. De fietstrainingen doe ik vaak met mijn ploeggenoten Christiaan Hoekstra of Rick Smit in de omgeving van Kampen. Op het ijs in Thialf trainen we gezamenlijk met de ploeg.

Wie zijn belangrijk voor jou in je schaatscarrière?

In mijn begintijd heb ik veel geleerd van Gerrit Wolders trainer van de schaatsclub Hou Streek en Gert de Bruin. Hij was ploegleider van Nefit. Met ploegleider Roy Boeve (van AB Vakwerk) heb ik een bijzondere band. Wij voelen elkaar perfect aan. Roy is eerlijk en zegt wat hij denkt. Sommige mensen kunnen daar niet tegen. Je moet er als ploegleider niet omheen draaien, anders ben je niet geschikt voor die taak. Tot slot is Hester (mijn partner) heel belangrijk.

Zijn er, ondanks dat je al lang aan de top staat, toch nog verbeterpunten voor jou als schaatser?

Altijd! Ik denk dat je altijd beter kan worden. Dat geldt zowel op fysiek als mentaal gebied. Soms laat ik mijn kop te lang hangen als het even niet gaat zoals ik wil. Daarover kan ik gelukkig goed sparren met Roy.

Gaan de gesprekken met Henk Schra en Erwin Tiemens bij Stouwdam vaak over de Elfstedentocht?

Hah, hah… ! Hoewel ik schaatsprof ben, vind ik het toch fijn om wekelijks nog wat uurtjes te werken bij Stouwdam, schaats en skeelersport in Wezep. Directeur Henk Schra en mecanicien Erwin Tiemens werken daar en hebben als wedstrijdrijder in 1997 de Elfstedentocht gereden. Vaak komt het Elfsteden onderwerp ter sprake. Dan hebben ze het over de lampen van de trekkers die toen in het donker de rijders verblindden in het eerste gedeelte van de wedstrijd en het mislopen van de verzorging. Dat soort verhalen. Ik denk als er een Elfstedentocht komt dat het wel mee zal vallen. Bijna alle Friese boeren zijn aangesloten bij AB Vakwerk, dus wij hebben als ploeg een goed netwerk voor ondersteuning. Henk (Schra) heeft de Elfstedentocht in ’97 op klapschaatsen gereden. Dat wordt wel een dingetje, nu heel het peloton daar op rijdt. Bij lange kluunplekken verwacht ik dat een derde van de rijders materiaalpech oploopt.

Baal je dat je niet gekwalificeerd hebt voor de Mass Start op de OS?

Uiteraard! Bij de eerste kwalificatiewedstrijd heb ik het verkloot. Ik wist dat ik een kleine kans had om het te halen. Het was zeker niet onmogelijk. Vorig jaar heb ik Nederland op het WK ook vertegenwoordigd.

Wat vind je van het team dat nu wordt opgesteld voor de Mass Start?

Het is natuurlijk bijzonder dat Sven rijdt zonder dat hij op deze discipline veel ervaring heeft. Toch denk ik dat het in combinatie met Koen Verweij goed gaat uitpakken. Van vorig jaar weet ik dat de bochten op de Olympische schaatsbaan zeer krap zijn. Daar moeten de jongens wel goed op voorbereid zijn. Net als op Lee, dat is een van de grote favorieten.

Ligt je focus meer op het ONK of de AET op de Weissensee?

Alles heeft accent. Op het ONK heb ik relatief wat meer kans om te winnen, maar het is mijn ambitie om ook een goede 200km wedstrijd te rijden. Daarvan heb ik er nog maar eentje uitgereden. We hebben een goede ploeg voor de natuurijs wedstrijden. Rick Smit, Sam Boon, Bart Mol en Frank Vreugdenhil zijn jongens die wel wat kunnen op het lange werk.

Je hebt je kritisch uitgelaten over de loopstart op de Weissensee?

Dat klopt. Ik vind het helemaal niks! Wij zullen met een ploeg die kilometer (loopstart) uitlopen en daarna de eerste tien kilometer ‘gassen’ om de boel bij elkaar te trekken.

Steek je een sigaartje op in de tent op de Weissensee als je hebt gewonnen? Hah, Hah..!Zeker! Hier (en Gary wijst vanuit het etablissement waar het interview in Kampen plaatsvindt de plek aan) vlakbij kan je goede sigaren kopen.

Vorig jaar was er in de slotwedstrijd van de KPN-Cup tijdens de wedstrijd enige animositeit tussen jou en Jillert Anema?

Ik heb er moeite mee dat er na het slotstuk van de natuurijs wedstrijden nog een finale wedstrijd van de KPN-Cup op het programma staat in Amsterdam. Het peloton dat in Zweden heeft gereden zit er dan echt doorheen. Bij sommige jongens hangen de teennagels eraf en dan moeten ze in maart nog een keer rijden. De ploegen die niet naar Zweden gaan zijn nog fris en daardoor krijg je in Amsterdam een andere wedstrijd. Dat steekt mij en dat voorvalletje speelde toen. Ik pleit ervoor dat het schaatsseizoen na de wedstijden in Zweden klaar is.

Denk je weleens na over wat je gaat doen na je schaatscarrière?

Niet veel! Ik wil nu presteren. Ik weet dat ik niet met iedereen kan werken. In het peloton ben ik wellicht niet zo geliefd. Ik ben heel direct en ik kan alleen met jongens werken als er een bepaalde klik is.

Wie vind je dit seizoen opvallend goed rijden?

Chrispijn Ariëns! Hij was vorig jaar al heel goed. Dit jaar is hij nog weer fitter en sterker geworden. Hij kan blijven gaan. Daar gaan we een hoop werk aan krijgen op de Weissensee!

Gary Hekman:

Laatste berichten
bottom of page