top of page

Speaker Andries Nieuwenhuis mist de Weissensee


In het Oostenrijkse Techendorf zal voor het eerst sinds 25-jaar niet het karakteristieke stemgeluid klinken van spreekstalmeester Andries Nieuwenhuis (70) uit Surhuisterveen. Met pijn in het hart moet de Fries dit jaar verstek laten gaan op de Weissensee. Samen met collega Jannes Mulder is hij de stem van het marathonschaatsen

Hoewel het herstel van Nieuwenhuis goed verloopt - na een jaar ernstig ziek te zijn geweest- is hij nog niet fit genoeg om zijn prachtige oneliners en vakkundig commentaar over de Weissensee te laten schallen. Na elf maanden inactiviteit maakte hij afgelopen weekend bij het NK Veldrijden zijn rentree als speaker. Voorzichtig bouwt hij zijn activiteiten in de sport weer op en hoopt op een spoedige terugkeer in het marathonschaatswereldje!

Hoeveel keer bent u actief geweest op de Weissensee?

In totaal heb ik van 25 edities verslag gedaan. Helaas moet ik dit jaar pas op de plaats maken. Het gaat weliswaar nu goed, maar ik moet voorzichtig zijn. Twee weken lang commentaar geven bij de toertochten en wedstrijden is nu nog te zwaar voor mij.

Wat gaat u het meest missen van het evenement?

De hele sfeer en entourage. Die is gewoon prachtig! Al die mensen waarmee je jaren hebt gewerkt en die je elk jaar weer treft. Dat doet wel zeer! Niet alleen ga ik de wedstrijden missen, ook de toertochten. Sommige schaatsers koersen op de info van ons als speaker(s).

Welke dingen vallen u op dit seizoen in de KPN-Cup?

In Thialf heb ik een Cupwedstrijd gezien en de rest heb ik gevolgd via de live-stream. Okay Fashion and jeans van Peter de Vries vind ik een hele ‘frisse’ploeg. A-ware mikt op zowel de langebaan als de marathon. Daarvan ben ik benieuwd welke rijders opgesteld worden op natuurijs. Frank Vreugdenhil is een constante factor en Sjoerd den Hertog breekt dit jaar door! Als je het analyseert zitten de grote ploegen altijd in de top tien bij wedstrijden. Dat is een constante factor.

Wie tipt u als winnaar van de Alternatieve Elfstedentocht?

De 200 km is een vreemde wedstrijd omdat de omstandigheden een grote rol spelen in het wedstrijdverloop. Als ploegleider moet je deze afstand in de vingers hebben. Daarmee bedoel ik dat je moet durven wachten tot de slag valt. En als die valt moet je erbij zitten. Dan zijn het meestal de rijders met wat meer ervaring die dit soort koersen kunnen winnen. Chrispijn Ariëns is een kanshebber, maar vlak Jouke Hoogeveen, en dat soort natuurijs mannen niet uit. En de hamvraag: 'Wat doet Jillert met zijn mannen op de 200km?'

Bij de dames gok ik op Aggie Walsma als de verrassing van de wedstrijd. En Lisa van de Geest en Iris van der Stelt gelden als vaste kandidaten voor het podium. Elma de vries zal ongetwijfeld iets recht willen zitten. Vorig jaar lag ze in winnende positie toen ze onderuit ging. Dat maak je helaas ook mee op natuurijs.

Wat is uw mening over de loopstart bij de Alternatieve Elfstedentocht?

Het woord zegt het al. Het is een alternatieve Elfstedentocht. Bij een echte Elfstedentocht moet er ook gelopen worden. Dit jaar wordt het evenement voor de 30e keer georganiseerd, dat is een mooie aanleiding om eens iets anders te doen. Ik vind het een verrassend idee. Het is goed om het vaste stramien te doorbreken. Door het lopen krijg je gelijk verschillen, maar die zullen niet bepalend zijn voor de koers. Op een 200 km komt alles toch wel weer een keer bij elkaar.

foto: meijco van Velzen

Laatste berichten
bottom of page