top of page

Ellen de Waard:Nog een keer 200 km!!


Sinds 2012 is Ellen de Waard een constante factor in de dames Topdivisie. De 27-jarige marathonschaatsster van Port of Amsterdam/Skits staat woensdag voor de laatste keer aan de start bij de Alternatieve Elfstedentocht op de Weisssensee. Na dit seizoen zet de Amsterdamse een punt achter haar schaatscarrière. "Het vlammetje voor schaatsen moet branden. Het wordt steeds moeilijker om marathonschaatsen met een fulltime baan te combineren", vertelt Ellen over verrassende keuze om te stoppen.'Het is goed zo!' In het dagelijks leven werkt ze als functioneel beheerder van elektronische patiëntendossiers van de jeugdzorg-instelling Parlan.

Al op jonge leeftijd wordt Ellen gegrepen door de schaatssport en meldt zij zich bij de Limmer IJsclub. In Heiloo groeit ze op. Samen met haar vader en (oudere) broer en (jongere) zus schaatst ze in haar jeugd wekelijks op de Meent in Alkmaar. Schaatstrainer Piet Bloedjes ziet haar marathontalent en ontfermt zich over haar. Geleidelijk volgt de stap naar deelname aan de hoogste marathoncompetitie.

Een top tien klassering is net te hoog gegrepen. Maar met diverse verdienstelijke klasseringen bij kunst- en natuurijs wedstrijden (waaronder De Alternatieve Elfstedentocht, De Aart Koopmans Memorial, het NK natuurijs in Elburg en de Ronde van Skasterlân) sluit ze straks met een tevreden gevoel na dit seizoen haar loopbaan af.

"Het voelt best gek, dat ik deze beslissing heb genomen. Maar aan het begin van het seizoen waren er al twijfels. Nog maar heel kortgeleden heb ik ploegleider Joris Boelens mijn besluit bekend gemaakt",

Ze vindt dat best een lastig besluit omdat ze drie jaar gelden samen met ploegmanager Guus Heijnen er veel tijd in heeft gestoken om de damesploeg van Port of Amsterdam/Skits op de kaart te zetten. "Het is leuk om te zien dat jonge meiden uit de regio Amsterdam echt voor deze ploeg willen gaan. Dan is het ook best jammer dat je nu het allemaal lekker loopt gaat stoppen." Boelens hoopt dat Ellen de Waard in een andere (begeleidende) rol aan Port of Amsterdam/ Skits verbonden kan blijven.

Tijdens het ONK kwam Ellen halverwege de wedstrijd ten val en slaagde ze er niet in om terug te keren in het peloton. Een reden te meer voor haar om nog een keer alles op alles te zetten in haar laatste alternatieve Elfstedentocht!!

"Stapelen en morgen een dagje rust pakken. De bananen en de gelletjes klaar leggen, beetje rusten, dat soort dingen. Het echte 200km gevoel", vindt ze. "Het wordt woensdag door de (warme) weersomstandigheden een zware koers, verwacht ze. Echt een afvalrace! Tussen 150 en 170 km moet ik zien 'te overleven', daarna weet ik zeker dat ik aan kom."

Interview Ellen de Waard:

Beennummer 47: Ellen de Waard Port of Amsterdam/Skits!!

Fotocredits: Hetty Turkstra

Laatste berichten
bottom of page