top of page

Schaatsteam bouwselect klaar voor de Alternatieve Elfstedentocht

Gedreven ploegleiders Piet Hijlkema en Bertjan van der Veen over schaatsteam bouwselect

Nog één dag te gaan en dan start dé wedstrijd van het seizoen voor de marathonschaatsers: De Alternatieve Elfstedentocht!! De mannen van schaatsteam bouwselect zijn er klaar voor. Door de uitstekende prestaties van dit seizoen en door de verlenging van het sponsorcontract van arbeidsbemiddelaar bouwselect blaakt het team van (gezond) zelfvertrouwen. Continuïteit en verder bouwen aan de sportieve toekomst van de rijders en het team, dat is wat Piet Hijlkema (47) en Bertjan van der Veen (49) willen. Beiden willen ze hun passie voor de sport overbrengen. Ambitie, een lange adem, doorzetten en een nuchtere instelling is de filosofie van bouwselect! De twee oud-marathontoppers, die ook zwagers zijn, kennen de pijn en het geluk van het schaatsen van de (Alternatieve) Elfstedentocht uit eigen ervaring.

Wat is de kunst van de 200 km op de Weissensee in een paar woorden?

Piet: Het is vooral zaak om de koers goed te lezen. De weersomstandigheden veranderen razendsnel. Waait het of niet en wat doet de temperatuur met ijs?

Bertjan: Slim rijden is van groot belang op deze afstand! Het maakte mij als rijder niet uit of ik in Finland, Oostenrijk of Canada een 200 km moest rijden. Het voordeel van de Weissensee is dat er veel publiek is, dat maakt het wel wat makkelijker.

Als relatief kleine ploeg doen jullie het opvallend goed. Wat is het geheim van jullie succes?

Bertjan: Een goede zomer draaien is de basis van het succes. En veel centrale trainingen met elkaar doen. De jongens hebben geloof in eigen kunnen gekregen. Ze weten dat ze niet (meer) tegen de gevestigde orde moeten opkijken.

Piet: We hebben korte lijnen met elkaar in de communicatie. We overleggen veel en hebben onze eigen specifieke expertise op technisch en tactisch gebied. Dat kunnen wij bij elkaar brengen. We proberen maatwerk te leveren aan de jongens. We luisteren goed naar ze en proberen dat te vertalen in een individuele aanpak. Het vertrouwen dat onze sponsor bouwselect heeft in onze missie is heel belangrijk. Dat straal uit op het team. Het mooie is dat ze (bouwselect) ook met ons meedenken in de (door)ontwikkeling van het team.

Mart Bruggink werd al een keer tweede op de 200 km. Is hij (morgen) de kopman?

Bertjan: We hebben geen kopman in de ploeg. Iedereen uit onze ploeg kan in de kopgroep zitten en daar moet je dan als ploeg op anticiperen.

Zijn er transfers te verwachten bij bouwselect en hoe screenen jullie bij de samenstelling van het team?

Piet: We werken met een meerjarenplan! We zijn heel tevreden over onze jongens, maar vooruitkijkend zouden we wel wat meer snelheid in het team willen. In de finale van Cupwedstrijden op kunstijs moet je een rondje van 26 seconden kunnen rijden om het verschil te maken.

Bertjan: Het is vissen in een kleine vijver van talenten. Belangrijk vinden wij dat de marathonsport op eén staat en dat het voor een rijder mogelijk is om gezamenlijke trainingen af te werken.

Piet: Volgend seizoen gaan we ook met een beloftenteam meedraaien in de competitie. We vinden opleiden van talent heel belangrijk en willen een doorstroom kunnen bieden naar de hoogste competitie.

Is het niet heel lastig om samen met je zwager de coaching te verzorgen van een team?

Bertjan: Het is eerder een voordeel omdat je elkaar goed kent en daarbij elkaars sterke en mindere punten weet.

Piet: Dat klopt.De korte lijnen en het snelle contact werkt heel goed.

Erik Jan Hagedoorn (oud-marathonschaatser) is ook een zwager van jullie. Gaat het bij verjaardagen ook over andere dingen dan schaatsen?

Bertjan: (lacht) Er wordt vijf minuten over iets anders dan schaatsen gepraat! Grapje! Schaatsen komt vaak aanbod, maar uiteraard ook genoeg andere dingen.

Piet: Het valt best mee! Er wordt natuurlijk over schaatsen gepraat. Maar het is goed in balans.

Bertjan, vorig jaar maakte je deel uit van het begeleidingsteam van Jillert Anema. Is het werken bij bouwselect dan niet een forse stap terug?

Dat zie ik helemaal niet zo! Bij Royal A-ware hoefde ik die jongens vrijwel niets meer te leren. Zij weten precies wat ze moeten doen en hoe ze zich moeten positioneren in de koers. Nu werk ik met jongens die nog veel kunnen leren. Daarin kan ik veel meer kwijt. Het is leuk als je iets kunt toevoegen.

Wie tippen jullie als winnaar morgen bij de heren en de dames?

Bertjan: Op een 200 km kom je denk ik snel uit op de gevestigde namen. Ik geef Chrispijn Ariëns een goede kans. Als verrassing zet ik in op Rick Smit. Die vond ik bij het ONK een sterke indruk maken. Bij de dames verwacht ik dat het ploegenspel de doorslag zal geven. Hierbij zie ik de meeste kans weggelegd voor MK\Basics.

Piet: Bij de heren denk ik ook aan Chrispijn Ariëns als favoriet en bij de dames tip ik Anne Tauber als winnares.

Hoe zouden jullie de kwaliteiten van jullie rijders in een paar woorden karakteriseren

A22: Johan Knol: Dingen kunnen rechtzetten in de koers (Bertjan).

A41: Robin Snoek: Doorstoempen (Piet).

A65: Mart Bruggink: Precies weten hoe hij moet rijden (Bertjan).

A98: Kevin Hoekstra: Power schaatser (Piet).

A67: Daan Besteman: Makkelijke schaatser (Piet).

A68:Marco van der Tuin: Grote verrassing als schaatser (Bertjan).

B17:Rémon Vos: Inzet en gedrevenheid(piet) en goede skeeleraar (Bertjan).

Tot slot Hoeveel kilometer hebben jullie zelf in de afgelopen week geschaatst op de Weissensee?

Bertjan: Ik probeer elke dag een uurtje te schaatsen op de Weissensee.

Piet: Schaatsen, fietsen, hardlopen, stilzitten kan ik niet. Heerlijk vind ik het om te bewegen. Zondag heb ik ook meegedaan aan de wintertriathlon.

Uit het zicht van het grote publiek werken Bertjan van der Veen en Piet Hijlkema aan een uniek team, bouwselect! Naast hun werk als ondernemer stoppen ze veel tijd in hun team om hun jongens naar een hoger niveau te begeleiden. De ‘koers lezen’en ‘slim rijden’, dat is waar het omgaat!

De mannen van bouwselect

Laatste berichten
bottom of page