top of page

Triomf en respect op de Weissensee


Erik Jan Kooiman en Anne Tauber superieur!

Na een indrukwekkende solo heeft Erik Jan Kooiman (31) uit Lekkerkerk de Alternatieve Elfstedentocht gewonnen. Na de overwinning van vader Jan in 1993, wordt opnieuw de naam Kooiman aan het erebord op de Weissensee toegevoegd. Erik Jan Kooiman die niet eerder aan de start van een 200 km wedstrijd had gestaan rekende na driekwart van de wedstrijd af met zijn concurrenten door uit de greep van zijn achtervolgers te blijven waarin Bart Mol tot in de laatste ronde fel verzet bleef tonen maar er niet in slaagde om het gat met zijn opponent te dichten. Erik Jan Kooiman, die zich niet wist te kwalificeren voor de Olympische Winterspelen, haalde op de Weissensee zijn gram door de belangrijkste natuurijswedstrijd van het jaar te winnen. Bij de dames werd Anne Tauber tot een van de grootste kanshebbers op de overwinning gerekend. Toch leek het halverwege de wedstrijd dat de ontsnapping van Lisa van der Geest en Carien Kleibeuker grote kans van slagen had. Tauber taxeerde haar krachten goed en sloeg in de laatste ronde genadeloos toe. Iris van der Stelt bood stevig partij maar moest na een spervuur aan demarrages van Tauber uiteindelijk passen in de laatste kilometers.

07.45: Een kwartier na de start van de dameswedstrijd en vlak voor de start van de heren hebben Sharon Hendriks, Sara van Vliet en Janet Beers zich losgemaakt uit het peloton. Bij doorkomst na de eerste ronde hebben zij een paar minuten voorsprong op het peloton gepakt. Achterin het peloton rijdt Daniëlle Bekkering. Ze is bezig aan haar laatste 200km wedstrijd. Af en toe neemt ze een slokje uit haar bidon en ze probeert haar krachten te sparen. De temperatuur ligt een paar graden onder nul en het ijs is een stuk beter dan de voorgaande dag waarin, door de oplopende temperaturen van ruim boven de tien graden, de laatste ronden van de toertocht op de Weissensee veranderde in een slijtage slag. 08.28: Rick Smit heeft pech met het klapmechanisme van zijn schaats. De AB Vakwerkrijder slaagt er in het euvel zelf te verhelpen en de aansluiting te vinden bij het groepje dat een lichte voorsprong op het peloton heeft genomen.

08.55: Opnieuw heeft Rick Smit problemen met zijn schaats. Ondertussen begint het gezellig druk te worden aan de finishstaat bij de Weissensee waar Speaker Jannes aankondigt dat de geplande toertocht van vrijdag met een dag wordt vervroegd vanwege de verwachte sneeuwval.

09.54: Carien Kleibeuker, Lisa van der Geest en Imke Vormeer liggen op kop van de wedstrijd. Werd er in het verleden nog weleens geklaagd over het gebrek aan offensief in de eerste uren van de Alternatieve Elfstedentocht bij de dames, vandaag is daar geen sprake van. Er wordt volop gekoerst. Speaker Jannes meldt dat het verhaal van de eerste uren Rick Smit uit Kampen is. Twee keer heeft hij met pech gekampt en nu rijdt hij in de kopgroep! 10.23: ‘Actie in de taxi’, zegt Jannes want in de dameswedstrijd dreigt het peloton uiteen te vallen. Ook in de kopgroep gaat het hard. Voor Imke Vormeer zelfs te hard. Zij laat zich afzakken naar het peloton. Voor de jonge Ivar Immerzeel zit het erop. Hij is nog maar 17 jaar en heeft zijn taak goed volbracht: de eerste uren meerijden in het peloton.

10.47: Jan Willem Broos heeft geknokt voor wat hij waard is. Door een val heeft hij achterstand opgelopen op het peloton. Hij is leeggereden en het snot en het slijm druipt langs zijn wang. Hij wordt ondersteund door een verzorger van skate 4air die hem naar de kant helpt. 10.48. Nu Imke Vormeer van Palet Schilderwerken weer terug is in het peloton probeert Jade van der Molen de aansluiting te vinden met de kopgroep. Moedig gaat ze op weg om de aansluiting te vinden. In de grote tent kleedt Tom den Heijer zich om. De jonge rijder van Groenehartsport kreeg vooraf de opdracht mee om 100 kilometer te rijden. ‘Eigenlijk wilde ik wel door, maar het is beter gezien mijn leeftijd om me niet kapot te rijden. Dat zeiden de oudere jongens ook tegen me. Het is zo mooi hier. Ik ben hier voor het eerst’, zegt hij enthousiast.

11.01: ‘de dames voorin lopen weg’, meldt Jannes. Op de wedstrijdbaan rijden ook enkele toerrijders. Sommige daarvan willen achtergebleven dames even uit de wind rijden. Jannes is resoluut in zijn commentaar: ‘U mag geen kopwerk verrichten anders moeten we de buks pakken’, grapt hij. 11.09: Voor het jonge talent Janet Beers zit het er ook op. Monter vertelt ze dat ze best door had gekund, maar dat dat niet de opdracht was. ‘Als ik ooit nog een keer wil winnen, moet ik nu verstandig zijn’, zegt ze terecht.

11.19: Het hele seizoen heeft ze door problemen met haar voet nauwelijks kunnen schaatsen. ‘Mijn doel was om naar de klote te gaan’, mij leeg te rijden, en dat is gelukt. Je merkt gewoon dat je wedstrijdritme mist’, zegt Heidi Snoek uit Abcoude. 11.21: Christoffel Hendriks neemt verrassend de leiding in de wedstrijd. Met

rake klappen bouwt hij gestaag zijn voorsprong uit. Bart, Evert en Willem Hoolwerf zitten in de achtervolgende groep en rijden voor wat ze waard zijn om het gat met Hendriks te dichten.

11.24: Pien van de Bosch is voor de eerste keer op de Weissensee. ‘Ja ik ben helemaal leeg’,zegt ze. Tot 130km heeft ze alles op alles gezet om in het peloton te blijven. Ze is nog jong en deze ervaring komt voor later goed van pas. Ook Annet Noppert van Palet Schilderwerken is voor de eerste keer op de Weissensee. Ze heeft meer gereden dan eigenlijk de bedoeling was. ‘Ja, het was wel zwaar’, zegt ze. Langs het ijs staat Loraine Botman de moeder van Arn Botman. Het marathontalent uit Andijk. Hij is nog een rondje door terwijl hij eigenlijk zou moeten stoppen vertelt ze. 11.46: ‘Ik ben er helemaal klaar mee’, roept Koen Klinkhamer naar zijn verzorger. Een harde smak op het ijs heeft hem op achterstand gezet. Anne Leltz is voor het eerst op de Weissensee. Ze is de vijfde rijdster van monalyse en is hier ook vooral om ervaring op te doen. ‘Klopt, ik mocht niet verder, het viel me mee, vandaag’, zegt ze. Dat geldt ook voor Kevin van der Horst. De skeeleraar uit Staphorst heeft er 140km opzitten. ‘Het valt niet tegen, maar voor nu is het goed zo.’ De zon is er goed doorgekomen en het publiek geniet van een schitterende wedstrijd.

11.53: Ilona Grandia is nog maar kort in training. Door een operatie heeft ze een enorme trainingsachterstand opgelopen en ze mist wedstrijdritme. ‘Dit is een goede training voor mij, straks bij de wedstrijden in Zweden hoop ik mezelf echt te laten zien.’ 12.02: Aan de overkant van het meer gaan de ruggen van Carien Kleibeuker en Lisa van der Geest omhoog. Dat is meestal geen goed teken. Mitchel Zijp uit Akersloot is tevreden. Hij is nog jong en dit jaar is hij verder dan ooit gekomen op de Weissensee.

12.06: Erik Jan Kooiman is weggesprongen uit het achtervolgende groepje en op weg naar de kop. Elke slag is raak bij Kooiman en met nog 40 km te gaan lijkt hij de wedstrijd naar zijn hand te zetten. 12.15 Lisa van der Geest wordt door pech getroffen. Met kramp moet zij opgeven.

12.18: Carien Kleibeuker is opgeslokt door het peloton.

12.20: Tot 150 km heeft Danny Stam voorin meegereden. Nu is de tank leeg van het talent uit Sprang Capelle. Zijn tijd komt nog wel.

12.30: Anne Tauber kiest de aanval. Ze geldt als favoriet en die rol maakt ze waar. Nog vier ronden zijn er te gaan in de dameswedstrijd. Ook Imke Vormeer probeert. Dat is knap want zij is al vanaf het vroege uur in de aanval. De AB Vakwerk mannen zijn goed vertegenwoordigd in de achtervolgende groep. Frank Vreugdenhil, Bart Mol en Sam Boon laten zich zien. Sven Faber en Ian van Zutphen zijn op achterstand geraakt, maar knokken voor wat ze waard zijn om geklasseerd te worden.

12.45: Kevin Hoekstra heeft zijn taak volbracht. Na een sanitaire stop van Mart Bruggink heeft hij hem teruggereden in de wedstrijd. Ook Tessa Snoek is tevreden. Het 18-jarige talent heeft het tot 160km uitstekend volgehouden in de wedstrijd. 12.49: Bart Mol is op weg naar Erik Jan Kooiman. Mol rijdt ijzersterk en lijkt de aansluiting te gaan realiseren of toch niet? Ruud van Egmond uit Egmond Binnen is tevreden. Hij is verder dan ooit gekomen op de Weissensee.

12.57: ‘Ben ik geklasseerd’, vraagt Rixt Wessels-Kuipers vertwijfeld aan haar begeleider. Ze is een regiorijdster en voor het eerst op de Weissensee. Ze heeft gestreden voor wat ze waard is. In haar ogen staan tranen. Geweldig heeft ze het gedaan, maar dat besef komt (waarschijnlijk) later pas. Dertig seconden, twintig seconden of vijfentwintig seconden. Het wisselt voortdurend, de achterstand die Bart Mol heeft op Erik Jan Kooiman. Kooiman lijkt het wat moeilijker te krijgen en Mol is op stoom geraakt. Sven Faber is geklasseerd. ‘Dit is wat erin zat’, zegt hij! Met een tevreden gevoel stapt hij van het ijs. De behendige rijder uit Landsmeer heeft gedaan wat hij kon en ook zijn ploegmaten kunnen helpen. 13.06: Jade van der Molen heeft uren alleen in de achtervolging geschaatst op Carien Kleibeuker en Lisa van der Geest. Nu is het genoeg geweest! ‘Ik voelde me sterk vandaag, helaas kon ik er net niet bijkomen. Ik hoop dat Elma het straks af kan maken.

13.06: Erik Jan Kooiman gaat de laatste ronde in. Zelden is de 200 km zo spannend geweest. Kooiman heeft een ‘nieuw leven’, zo lijkt. De cadans is terug, zijn blik is vastberaden. ‘Het gaat per drie seconden’, meldt Jannes vanuit de volgauto. Ondertussen dreigt de KPN boog in te zakken. Jurylid Ruud Borst heeft het snel gezien en met zijn lange lijf, houdt hij tijdelijk samen met een aantal anderen de boog omhoog. Moniek van der Linden uit Egmond heeft er 160km opzitten. ‘Ik ben tien kilometer verder gekomen dan vorig jaar’, zegt ze monter. 13.12: Frank Vreugdenhil ligt op de derde plaats. Het hele seizoen rijdt hij al goed.

13.15: Bart Mol maakt een misslag. Zijn balans is even weg. Erik Jan Kooiman ramt door! 13.17: Arjan Stroetinga verlaat de koers. ‘De Stroet’, heeft een degelijke wedstrijd achter de rug, maar had vast op een sprint gehoopt.

13.19: Rijen dik staan nu dicht bij de finish. Camera’s worden op scherp gesteld. Ook Piet Paulusma staat langs de kant. Het weerpraatje kan wel even wachten. Bij Floor Besteman druppelen de tranen langs haar wangen. Wat een kanjer! Ze is met haar grens bezig geweest en heeft zich zelf overtroffen. Ze is nog jong en verder gekomen dan ooit op de Weissensee. De dames voorin de koers hebben nog twee ronden te gaan. 13.24: Wat een held, Erik Jan Kooiman. Dit is het moment waar elke sportman of vrouw van droomt alleen aankomen bij de finish en de Alternatieve Elfstedentocht winnen!

Bart Mol en Frank Vreugdenhil leveren ook een topprestatie net als de mannen die buiten de prijzen vallen. Een slagveld is het op het bankje waar de rijders uitpuffen. Gerochel, gekerm en met de handen voor het hoofd bijkomen van 20 rondjes van tien kilometer. Jouke Hoogeveen, Erwin Mesu, Simon Schouten. Ze zijn blij dat ze er zijn, maar…Schouten vindt het knap van Kooiman, ‘Hij heeft nog nooit een 200 uitgereden en dan wint hij gewoon…!

13.38: ‘De vraag is, wanneer komt Anne Tauber uit haar hok’, roept Jannes. Voor een buitenstaander onnavolgbare kretologie, maar voor iedereen hier langs het ijs glashelder! 13.40: Robin Snoek komt over de finish. Hij krijgt een warm applaus, de laatste ronden heeft hij alleen gestreden. Snoek heeft nog energie over om het publiek met een knikje te bedanken voor hun steun. 13.43: Ploegleider Durk Fabriek is dolblij met de overwinning van Kooiman. Ook de medewerkers van sponsor AB kunnen hun geluk niet op. Met elkaar vieren ze een klein feestje. Het echte feest volgt later in de tent. ‘We gaan een beste borrel drinken vanavond roepen enkele rijders’.

13.51: ‘Dames sprinten; jullie worden geklasseerd roept speaker Cor Rijpma aan het groepje dat op achterstand ligt en de wedstrijd moet verlaten. Het zijn Floor Peters, Marlous Hoogeveen, Nienke Smit en Laura van Ramshorst. 13.54: Jennieke Kamphuis reed ook bij het ONK al een sterke wedstrijd en (vandaag) in de kopgroep probeert zij de aanval te kiezen.

13.55: Dit is het moment dat de sterkste dames van deze wedstrijd toeslaan. Iris van der Stelt en Anne Tauber vechten nu een geweldig duel uit. Tauber probeert het een keer, twee keer, drie keer. Van der Stelt geeft geen krimp. Dan valt de genadeslag. Tauber gaat weer aan en pakt een paar meter. Ze beukt door en dit is het moment van de wedstrijd. Nog een paar kilometer te gaan. Ineke Dedden passeert op achterstand de doorkomst. Ze is geklasseerd. De Nederlands Kampioene van 2017 op natuurijs heeft vast op meer gerekend. Maar strijd heeft ze geleverd! Vlak voor de grandioze overwinning van Tauber is er een mooi moment in de wedstrijd als Hendrika Sinnema na 190 km het stopteken krijgt van de jury. Ze is geklasseerd wordt er gezegd. Daar heeft Sinnema lak aan, ze wil door en doet dat ook. In de Elfstedentocht stop je toch ook niet in Bartlehiem of zo iets moet ze vast denken. Geweldig! Als derde komt Elma de Vries over de finish. Ze wint knap de sprint van haar groep. Kapot is ze! Terwijl de journalisten zwermen om winnares Anne Tauber, zit Iris van der Stelt naast Roza Blokker en Corina Strikwerda op een bankje. Alle drie hebben ze een topwedstrijd gereden. Voor Strikwerda en van der Stelt voelt dat anders. Van der Stelt had natuurlijk willen winnen en de vierde plek van Strikwerda voelt nu heel slecht. Roza Blokker mag met haar zesde plaats toch wel een grote verrassing genoemd worden in deze mooie koers.

Het publiek is naar de grote tent, maar buiten het zicht van de massa, komt de Chileense Viviana Roderiquez Rojas over de finish. Een geweldige prestatie! Twintig rondjes van tien kilometer schaatsen, daar zullen ze in Chili heel weinig van begrijpen. Er staan nog een paar ploegen op het ijs om de laatste rijdsters op de 200km te onthalen. Een mooi moment van sportieve schoonheid. Nicky van Leeuwen rijdt voor het eerst de 200km uit en dat geldt ook voor Loesanne van der Geest. Voor Ria Westenbroek zit het er ook op. Haar laatste alternatieve Elfstedentocht is een feit. Ze stopt na dit seizoen.

Laatste berichten
bottom of page