top of page

Schaatsenrijden in het Olympisch stadion vormde de sensatie van deze winter”


“De ondergespoten atletiekbaan was voor het publiek opengesteld dat in de groten getale van de welkome gelegenheid gebruik maakte om in het Olympisch stadion in Amsterdam de schaatsen onder te binden”. Dat vormde een goede manier om even te ontsnappen aan de zorgen, schreef Dagblad De Tijd, eind december 1940!

Schaatsen op de stadionbaan is een gewilde vrijetijdsbesteding in de jaren veertig! Op 1 februari 1941 is het stadion zelfs het decor van het schaatskampioenschap van Amsterdam voor voetballers. Het weekblad Sport (het orgaan van het voetbaldistrict Amsterdam) wilde tijdens de wintersport een leuk alternatief te bieden. “Het initiatief om de voetballers op de schaats zich met elkaar te laten meten is met grote geestdrift ontvangen”, meldde het blad. En voegde eraan toe dat na afloop van de wedstrijden supporters en publiek de gelegenheid krijgen om op de stadionbaan zelf ‘de schaatsen uit te slaan’….!!

Alle grote Amsterdamse voetbalclubs doen mee. Ajax lijkt lange tijd met de eer te gaan strijken. Maar Schellingwoude weet er in de finale nog iets extra’s uit te kunnen persen. Zij winnen nipt voor Ajax het clubkampioenschap.

In de winter van 1942 kan er ook volop worden geschaatst in het stadion. De Duitse bezetting van Nederland wordt na deze tijd grimmiger en het schaatsen op de stadionbaan stokt. Ook na de oorlog wordt er nauwelijks meer geschaatst in het stadion.

Het is een droom van Rintje Ritsma om schaatsen in het Olympisch Stadion weer mogelijk te maken. Tegen de verwachting van allerlei sceptici in wordt de Coolste Baan in 2014 gerealiseerd door Ritsma in samenwerking met House of Sports. Het wordt een ongekend succes!

Tijdens de Olympische Spelen van Sotjsi doet ook het marathonpeloton de Coolste Baan aan voor een KPN Cupwedstrijd. Bij de beloften wint Thom van Beek. In de topdivisie blijft Bob de Vries de kersverse Olympisch Kampioen Jorrit Bergsma nipt voor. Bronzen medaillewinnares Carien Kleibeuker wint de dameswedstrijd. Op het NK Allround-toernooi dat later wordt georganiseerd doet marathonschaatsster Irene Schouten van zich spreken. Zij eindigt verrassend als derde.

Fotocredits: Timsimaging

Laatste berichten
bottom of page