top of page

Rien de Roon: schaatser en verhalenverteller


Rien de Roon (76) behoort tot de pioniers van het marathonschaatsen. Hij bouwde een indrukwekkende sportief palmares op dat rijk is gevuld met overwinningen. Niet alleen was hij een uitstekend marathonschaatser. Ook op de langebaan en als wielrenner stond hij zijn mannetje. Daarnaast is hij een bevlogen verhalenverteller.

Hilarische verhalen met een lach en een traan uit het hart van de schaats en wielersport. De veelzijdige Rien de Roon was ook jarenlang trainer van de Zuid-Hollandse Marathonselectie. En hij stond aan de basis van het succes van Ria Visser. Zij won in 1980 zilver op de 1500 bij de Olympische Winterspelen in Lake Placid.

Rien: “Wij zijn de pioniers van het marathonschaatsen! Samen met Jos Niesten, Co Giling, Jos Pronk, Dries van Wijhe, Henk Portengen en Jan Kooiman hebben we de sport op de kaart gezet. Spectaculaire wedstrijden hebben we gereden op open banen, zonder pilonnen op het ijs!

Van periodisering hadden we nog nooit gehoord. Als er natuurijs lag reden we alles dat op de wedstrijdkalender stond. In de tijd van Emiel Hopman klom het publiek op de banken en was het de vraag na afloop in de kleedkamer: ‘Hoeveel ronden had jij vandaag van Emiel’? Het was een erecode dat de winnaar van een marathon na afloop de microfoon pakte en de sponsors en de organisatie bedankte.

De meest excentrieke schaatser van het stel is Dries van Wijhe, vindt Rien. Niet alleen door de fratsen die van Wijhe uithaalt bij wedstrijden. ‘Na een val bij een wielerkoers pakt van Wijhe een gewone fiets van een omstander en rijdt hij de wedstrijd uit. ‘En zo kan je nog wel tien klassiekers vertellen over Dries’, vertelt Rien enthousiast.

Lees het verhaal over Rien de Roon en nog veel meer verhalen uit het hart van de schaatssport in proskating

Laatste berichten
bottom of page