top of page

Gurbe van Brug marathon groot succes!

KNSB laat kansen liggen!

IJlst – Rein Schiphol heeft zondagmorgen 4 maart de Gurbe van Brug marathon gewonnen op ijsbaan in IJlst. De marathon die in 2013 voor het laatst werd verreden is vernoemd naar (wijlen) clubicoon van schaatsvereniging de IJsster uit Sneek, Gurbe van Brug.

De marathon die onder grote publiek belangstellig plaatsvond was de afsluiting van een ‘verassende winterweek’ aan het begin van de meteorologische lente. Na de landelijke natuurijs marathons in Haaksbergen, Arnhem en Noordlaren werden door diverse ijsclubs of marathon-collectieven op de valreep van een dooi-aanval nog diverse regionale marathons georganiseerd.

In het Friese Blauhuis en in de omgeving van Amsterdam werden onderlinge marathonwedstrijden verreden en in IJlst ging de officiële Gurbe van Brug (clubregio)marathon van start. Pieter Bult voorzitter van schaatsvereniging de IJsster liet na afloop van de wedstrijd weten zeer tevreden te zijn. “In korte tijd moet je het allemaal voor elkaar krijgen en dat is gelukt.”

De van Brug marathon die traditiegetrouw begint met een geneutraliseerde start werd verzorgd door Gerben Wind. De Fries die in het Noorse Bjugn de Ørland skøyteklubb onder zijn hoede heeft (de Noorse jeugd schaatsploeg) opende de wedstrijd. In Noors tenue -waar hij speciaal toestemming voor had gevraagd aan de Noorse Schaatsbond- ging hij van start. Zes minuten lang reed hij op kop van het peloton. Daarna klonk de bel en brak de strijd uit!

De zondagmorgen bleek de juiste timing voor de wedstrijd. Na afloop trad vrijwel gelijk de dooi in. Hoewel er voldoende animo was voor de wedstrijd merkte Bult wel dat door de ‘natuurijsgekte’ diverse schaatsers uit de regio niet aan de start verschenen. “Op plekken in de luwte van de wind lag op sommige plekken wel 12 cm ijs in de Friese wateren.

In Eernewoude (Aldefeanen), maar ook op sommige delen van de Elfstedenroute kon worden geschaatst. Van Hindeloopen is zelfs over het IJsselmeer naar Workum geschaatst”, vertelt Bult Enthousiast. “Dat betekent ook dat een hoop schaatsers kiezen voor een tochtje in plaats van voor de wedstrijd.”

KNSB

Hoewel er overal in Nederland kon worden geschaatst bleef het bij de KNSB opvallend stil behalve een quote van KNSB-voorzitter Poelman die in diverse media verscheen. Poelman liet weten niet te spreken over de mensen die deze week, ondanks de vele waarschuwingen, toch op open water hebben geschaatst. Voormalig natuurijs-coördinator van de KNSB en auteur van diverse schaatsboeken Pieter Bult toonde zich verbaasd over de weinige actieve houding van de KNSB in het afgelopen weekend – het laatste natuurijs bericht op de website dateert van 1 maart - voor het schaatsen op natuurijs, maar weet ook de vinger op de zere plek te leggen.

“De Regie bij de KNSB ontbreekt. Door bezuinigingen zijn er geen mensen die in korte tijd de juiste informatie kunnen verstrekken bij de bond waar mensen veilig kunnen schaatsen op natuurijs. Dus gaan mensen zelf op zoek. De bond loopt nu achter de feiten aan. Je ziet dat de prioriteit ligt bij het langebaanschaatsen. Als er natuurijs ligt moet je mensen inhuren met kennis van zaken uit diverse schaatsgebieden in het land en die kennis moet je delen. Met inzet van Social Media kan je op een goede manier snel veel mensen bereiken én snel anticiperen op zaken.”

Uitslag Gurbe van Brug marathon

Heren:

1. Rein Schiphof

2. Sjoerd Eisma

3. Jelle Johan Hoomans

4. Rinke de Jong

5. Peter Visser

Dames

1. Femke de jong

2. Janna sijtsma

3. Thea Kroontje

famkes, t/m junioren C:

1. Wietske de Jager

2. Jasmin van der Terp

3. Isa Steegstra

Jongens t/m junioren C:

1. Chris Brijder

2. Sil van der Veen

3. Jelmer Visser

Photo credits: @Pieter Swart en @Els Edes

Laatste berichten
bottom of page