top of page

De pen van een marathonseizoen

Seizoen 2017-2018 in vogelvlucht

Leeuwarden 16 september:

Zelfs midden september (2017) leeft de Elfstedentocht blijkt als er meer dan honderd schaatstrainers, schaatsers en oud-rijders aanwezig zijn bij de eerste Elfstedenmeeting in de Elfstedenhal in Leeuwarden. Marathonschaatsster Anne Tauber (22) is een van de aanwezigen en aandachtig luistert zij naar de presentatie van Jan Maarten Heideman. Ook bij Jeroen Otter, Casper Helling, Jan Bakker, Roelof en Nicolette van Veldhoven-Schipper zitten de mensen op het puntje van hun stoel. Het oordeel van de deelnemers na afloop van de workshops luidt dan ook: subliem!

 

Leeuwarden 18 oktober

Er wordt bekend gemaakt dat George Schweigmann is overleden. Schweigmann is een icoon van de Elfstedentocht. Acht keer volbracht hij de tocht. Als bestuurder leverde hij een belangrijke bijdrage aan de Koninklijke Vereniging de Friesche Elf Steden en was hij van grote betekenis voor het schaatsmuseum in Hindeloopen.

Amsterdam zaterdag 21 oktober:

Evert Hoolwerf, Lisa van der Geest en Gerwin Smit geven in Amsterdam hun visitekaartje af door de openingswedstrijd te winnen op de Jaap Edenbaan.

 

Leeuwarden 29 oktober:

Evert Hoolwerf is in bloedvorm en gaat in Leeuwarden op herhaling. Francesca Lollobrigida snelt naar de winst in de Elstedenhal bij de dames. Bij de Beloften maakt Casper de Gier indruk. Hij wint de tweede wedstrijd.

 

Heerenveen 4 november:

Chrispijn Ariëns en Irene Schouten doen waar ze goed in zijn: Winnen!! De sterke Jouri Klous uit Assendelft is bij de Beloften de snelste.

 

Donderdag 9 november:

Advocaat Remco Wortel- van de op EPO-gebruik betrapte marathonschaatser Thom van Beek- bericht in de landelijke media: “Positieve Epo-test kan niet herleid worden tot de urine van Thom.” Dat de positieve epo-test niet is te herleiden tot de urine van Thom, is volgens advocaat Wortel cruciaal. Het dossier over Thom van Beek blijkt ondertussen nog steeds niet gesloten. Naast de persoonlijke tragedie roept het vragen op over de exacte rol van diverse partijen in het proces

“De essentie van de rechtspraak is dat je bewijs dat wordt aangedragen, moet kunnen controleren, zeker bij dopingzaken, waar de bewijslast per definitie is omgedraaid, en je als sporter je onschuld moet aantonen”, vervolgt Wortel (terecht).

Onbekend is of tijdens de dopingtest bij van Beek zowel bloed als urine is afgenomen? Minkhorst meldt dat de KNSB en Dopingautoriteit bij hun standpunt blijven dat er een keiharde positieve test ligt.

 

Utrecht 11 november:

Garry Hekman, Janneke Ensing en Kees Heemskerk worden bijgeschreven als winnaars van de KPN Cup op de Vechtse Banen.

 

Haarlem 18 november:

Na het plotselinge vertrek van Jeroen de Vries (Bouw &Techniek) is de overwinning van Mats Stoltenborg niet alleen een fraaie overwinning maar ook een opsteker voor het team waar manager Ron Neymann de taken als ploegleider heeft overgenomen van de Vries.In Haarlem wint Iris van der stelt Bij de Beloften wint Chiel Smit.

 

Hoorn 25 november:

Elsemieke van Maaren en Beau Wagemaker laten zien dat een nieuwe generatie talentvolle marathonschaatsers zich aandient. Zij kunnen lange tijd mee met de beste schaatssters maar het is nog niet genoeg om winnares Iris van der Stelt van de overwinning af te kunnen houden. Van der Stelt is in supervorm! In de sfeervolle Westfries laat Ingmar Berga zien dat hij het winnen nog niet verleerd is Bij de Beloften schudt Luuk Loohuis in de eindsprint zijn belagers van zich af.

 

Deventer 9 december:

De al weken in goede vorm verkerende Kelly Schouten pakt haar tweede overwinning in de topdivisie. In de Scheg demonstreert ook Anneleen Zijl haar talent. Bij de beloften valt de Fransman Timothy Loubineaud op. Hij is op eigen kosten en zonder de steun van een ploeg in Nederland en heeft zijn pijlen gericht op een doorbraak als marathonschaatser. Daar heeft de sportman uit het Zuid-Franse Gujan Mestras alles voor over. De winst is er voor de rijder uit de Douma Staal formatie: Engbert de Vegt!

 

Den Haag 16 december:

Bij de beloften sleurt Sjors van der Meer aan het peloton. De Boskoper heeft volgens zijn ploeggenoten van Groene Hartsport ‘een tweede leven’ als hij stuk zit en door kan blijven gaan. Een andere opvallende schaatser uit de Zuid-Hollandse ploeg is Thom den Hejjer (18). De behendige jonge Gouwenaar is klein van stuk en superbehendig op de schaats. Jesse Vriend pakt de dagprijs. De Noord-Hollander (Stheman Sport) is uitstekend in vorm. Loon naar werken is er voor Bart de Vries. Hij wint in de Uithof zijn eerste wedstrijd van het seizoen. Francesca Lollobrigida wint bij de dames voor Manon Kamminga, die na een moeilijke periode onderdak heeft gevonden bij MBbasics.

In de december editie van het Schaatsmagazine Proskating wordt er een artikel gepubliceerd over wijlen marathonschaatser Ruud Christoffers uit Vlaardingen. Veel reacties van tijdgenoten volgen als blijk van waardering. De bijzondere wijze waarop de sympathieke Christoffers zijn sport bedreef wordt daarbij steevast genoemd.

 

Breda 23 december:

Na in het begin van het seizoen met zijn krachten gesmeten te hebben door o.a. in een weekend zowel aan de start te staan bij het NK afstanden als de KNP Cup (in Leeuwarden) kan een terugslag haast niet uitblijven. Dat er misschien een gedachte achter zit (supercompensatie later in het seizoen) wordt opvallend nergens genoemd in de pers. De regerend Olympisch Kampioen Bergsma krijgt de wind van voren als hij het tempo niet kan bijhouden in de kwalificatiewedstrijd voor de ploegenachtervolging. Er wordt getwijfeld aan Bergsma en Stroetinga vallen af voor de Spelen. Bergsma vecht zich knap terug en laat met een tweede plaats in Breda zien dat er (weer) rekening met hem moet worden gehouden.

Bart Swings wint de wedstrijd in de topdivisie. Bij de regiorijdsters maken Janet Beers en Demi van Benthem (Palet Schilderwerken) indruk. Dat doet ook Bart Vreugdenhil die in Breda de Beloften wedstrijd wint. Ook in Breda staat er geen maat op Lisa van der Geest uit Leiden. Zij wint bij de dames.

 

Utrecht 1 januari:

Op misschien wel de meest ongelukkige dag van het jaar om een wedstrijd te schaatsen, 1 januari, bijten de masters het spits af in het kampioenschap. Erben Wennemars grijpt zijn kans om zijn titel te prolongeren. In een rechtstreeks duel met Zwollenaar Kurt van der Nes blijft de schaatsanalist van de NOS rondenlang ‘plakken’ achter van der Nes. Om vervolgens in de finale genadeloos hard te demarreren. De kritiek die her en der verschijnt na afloop van de wedstrijd over het niveau is niet terecht. Een nationale (masters) competitie moet op eigen merites worden beoordeeld en niet worden vergeleken met de Topdivisie! De kritiek blijft opvallend uit als Wennemars (clownesk) in een schaatspak van de NOS live verslag doet van de wedstrijd door rondjes mee te rijden in de wedstrijd. Bij de Beloften wint Jeroen Janissen uit Haarlem. De student lucht en ruimtevaarttechniek is dolblij met zijn eerste Nederlandse titel.

Bij de heren en dames wedstrijd domineert de familie Schouten uit Andijk. Zowel Simon als Irene Schouten winnen de Nederlandse titel.

 

Heerenveen 6 januari:

In aanloop naar de natuurijswedstrijden op de Weissensee komt Daniëlle Bekkering in vorm. In Thialf doet ze voorin mee in de wedstrijd, maar ze is nog niet zover om bekend te maken dat ze een punt gaat zetten achter haar (indrukwekkende) carrière. Meer dan twintig jaar heeft ze aan de top gestaan.

In het begin van het seizoen heeft Arjan Stroetinga even een mindere periode en criticasters menen dat ‘De Stroet’ op leeftijd begint te raken. In Heerenveen laat hij zien het sprinten nog niet verleerd te zijn. Na afloop laat hij aan schaatsen.nl weten ‘dat zijn rondjes in de training net zo snel zijn als vroeger, dus dat hij aan zijn eigen kunnen nooit heeft getwijfeld’. Koen Klinkhamer is in zijn nopjes met zijn eerste overwinning als landelijk marathonschaatser. De Alkmaarder heeft flink wat tegenslagen moet overwinnen en dan smaakt de overwinning extra zoet.

 

Alkmaar 13 januari:

Wie Chrispijn Ariëns of Lisa van de Geest wil kloppen moet in supervorm zijn. Beide marathonschaatsers laten wekelijks zijn dat zij tot de absolute top behoren. Dat geldt ook voor hun ploegen. Okay Fashion and Jeans heeft met Berga, Bovenhuis, van Ham en den Hertog een ijzersterke formatie. Dat geldt ook voor het collectief van Jan Martien van de Wetering. De MK Basics ploeg met Bosma, van der Stelt, Kamminga en van der Geest. Port of Amsterdam beleeft ook een topseizoen. In Alkmaar zijn de credits voor Cas van Trierum. Hij wint bij de Beloften.

 

Imke Vormeer

Groningen 20 januari:

Naarmate het seizoen vordert sprokkelt Sjoerd den Hertog steeds meer punten bij elkaar in het algemeen klassement. Dus heeft ploegleider Peter de Vries (Okay Fashion and Jeans) met Ariëns en den Hertog twee potentiële klassement winnaars in zijn team. Ineke Dedden (Palet Schilderwerken) is ook in vorm en hoopt op de Weissensee haar titel te prolongeren. In Kardinge pakt ze (alvast )haar haar eerste overwinning. Victor Ramler zet de zegereeks van Port of Amsterdam voort door de Beloften-wedstrijd te winnen.

 

Techendorf 27 januari:

De omstandigheden zijn uitstekend en dan is schaatsen op de Weissensee een feest! Halverwege het Open Nederlands Kampioenschap (ONK) honderd kilometer wordt duidelijk dat demarreren moeilijk wordt met een peloton dat ontsnappingen geen kans geeft. Een spectaculaire finale volgt. De jonge Eemdijker Bart Hoolwerf (Okay Fashion and Jeans) pakt in zijn eerste seizoen in de topdivisie gelijk een hoofdprijs. Hij is in de sprint zijn broer Evert Hoolwerf (Royal A-ware) de baas en is ook zijn ploeggenoot Chrispijn Ariëns te snel af. In het heetst van de strijd ontgaat het Hoolwerf dat achter hem een felle strijd gaande is in de laatste meters tussen Garry Hekman (AB Vakwerk), Simon Schouten en Arjan Stroetinga (Royal A-Ware). De gemoederen over hinderen duwen en trekken lopen na afloop zo hoog op dat omstanders ertussen springen om de kemphanen uit elkaar te houden. Dat is de jury niet ontgaan en na rijp beraad worden er vier rode kaarten uitgedeeld. De maatregel verliest zijn kracht als blijkt dat dit geen consequenties heeft voor de eerstvolgende wedstrijd op de Weissensee.

 

Techendorf 31 januari

Op 4 januari 2017 werd het boek It giet oan, zei Kroes, gepubliceerd waarin alle geklasseerde wedstrijdrijders van de laatste Elfstedentocht (1997) worden geportretteerd. Het looponderdeel van de Elfstedentocht is een rode draad in het boek. Niet vanwege de voorliefde van schaatsers voor hardlopen, maar vooral als beperkende factor in de Elfstedentocht. Illustratief verscheen op marathonschaatser.nl een kaartje met de plaats van vertrek in Techendorf waar gestart zou moeten indien de afstand van de Elfstedenhal tot de Zwettehaven (startplaats Elfstedentocht) aangehouden zou worden (ruim twee kilometer). Dit en blijkbaar andere overwegingen vormde de aanleiding voor de organisatie van de Alternatieve Elfstedentocht om in overleg met marathoncoördinator Willem Hut de jubileumeditie te beginnen met een loopstart van een kilometer. De rook kwam net nog niet uit de oren van een groot gedeelte van de vedetten in het peloton. “De Alternatieve Elfstedentocht moest geen kermisattractie of Duathlon worden”, luidde veel gehoorde kritiek. Onderling werden zelfs bij enkele ploegen al plannen gesmeed om het looponderdeel geneutraliseerd af te leggen. Er volgde enkele weken voor de AET een geheime stemming bij de ploegleiders waaruit bleek dat er te weinig draagvlak was voor de loopstart. Een gemiste kans! Vanuit publicitaire overwegingen heeft een loopstart veel exposure en het was een unieke kans geweest voor de rijders om eens ervaring op te doen met de loopstart.

Erik Jan Kooiman (AB) plaatste zich net niet voor Pyeongchang en op de Weissensee neemt hij sportieve revanche. Na een indrukwekkende solo schrijft hij de Alternatieve Elfstedentocht op zijn naam. Ook Bart Mol maakt indruk. In de laatste kilometers nadert hij Kooiman tot op 15 seconden. Kooiman ziet het gevaar en weet Mol van zich af te houden.

Bij de dames maakte Anne Tauber haar favorietenrol waar door de 200km wedstrijd te winnen. Tauber rijdt een tactisch ijzersterke wedstrijd en wacht tot het juiste moment om toe te slaan. Ook Iris van der Stelt is in vorm en nadat ploegmaat van der Geest is uitgevallen wil zij de zege voor MKbasics binnenhalen. Na een spervuur van demarrages door Tauber in de laatste ronde moet van der Stelt (uiteindelijk) buigen voor de ‘ausdauer’ van Anne Tauber.

Jouke Hoogeveen over de Alternatieve Elfstedentocht

 

Enschede 9 februari:

Nogal ongelukkig gekozen werd er direct na de week op de Weissensee een weekend met twee Cupwedstrijden georganiseerd. Dat is lastig in een marathonpeloton waar het merendeel niet de status van (semi)prof heeft. Dus is het niet verwonderlijk dat op vrijdagavond in Enschede niet het volledige peloton aantreedt. Uiteraard staan alle toppers wel aan de start. Sjoerd den Hertog en Iris van der Stelt laten er niets aangelegen om hun aspiraties voor het winnen van het algemeen klassement duidelijk te maken.

Jeroen Janissen maakt in Enschede weer zijn rentree in het peloton. En dat doet hij succesvol! Janissen wint in Enschede bij de Beloften. De thuisblijvers hebben gedurende het gehele seizoen het geluk dat vrijwel alle wedstrijden op de livestream te volgen zijn. Dat is een aanwinst voor het marathonschaatsen. De toon van de verslaggeving is nog een klein aandachtspunt net als de keuze van de side-kicks.

 

Amsterdam 10 februari:

Op buitenijs, in de bijzonder sfeervolle entourage van het Olympisch Stadion in Amsterdam wordt de veertiende Cupwedstrijd verreden. Lisa van der Geest maakt indruk met een sterke solo die wordt bekroond met de overwinning in de wedstrijd. In de laatste ronde moet zij nog wel volop strijd leveren met Janneke Ensing. Die sluipt per ronde dichterbij. Helaas voor de schaatsliefhebbers richt Ensing haar pijlen vooral op de wielersport waardoor ze slechts beperkt aan de start verschijnt in de KPN Cup. Arjan Stroetinga smoort opnieuw de criticasters de mond en pakt in het Olympisch stadion zijn tweede overwinning.

Beau Wagemaker

 

Donderdag 15 februari:

Op de dag dat marathonschaatser Jorrit Bergsma zijn Olympische titel op de 10km wil verdedigen verschijnt er in de Volkskrant een artikel over zijn coach Jillert Anema. Hij wordt daarin beschuldigd van matchfixing bij de Olympische Spelen in Sotsji. Het plaatsingsmoment van het artikel door de Volkskrant is tendentieus aangezien het nieuws al langer bekend is. Bergsma (het leidt Bergsma gelukkig niet af) Hij rijdt een sterke rit en pakt het zilver. Anema heeft zich over het plaatsingsmoment van de VK (zover bekend) in het openbaar nog niet uitgesproken.

 

Tilburg 17 februari:

Met slechts een handjevol toeschouwers op de tribune en een dweilorkest dat speelt op het middenterrein van de Ireen Wüst ijsbaan krijgt de strijd om de KPN Cup in Tilburg een surrealistisch decor. Voor Stroetinga vormt het geen belemmering om opnieuw een Cupwedstrijd te winnen. Winnen is winnen, dat motto geldt ook voor Lisa van der Geest. In december verraste Bob de Vries iedereen door zich te plaatsen voor de Olympische 5km. De wedstrijd in PyeongChang loopt uit op een teleurstelling. Het tekent het karakter van Bob de Vries dat hij nog geen week later na de OS weer aan de start staat van de KPN Cup.In Nederland geven meteorologen omdertussen aan dat er nog een week met dik winterweer verwacht wordt. De Schaatsen kunnen uit het vet wordt beweerd.

Nederland kleur oranje door de schaatssuccessen van Team NL. Hoewel er niets op de sportieve successen valt af te dingen van de Nederlandse ploeg kan een beetje nuance van het schreeuwerige Oranje geen kwaad. Zonder veel moeite kunnen er meerdere potentiële medaillekandidaten genoemd worden in het marathonpeloton. Pyeongchang of de KPN Cup in Tilburg is voor die categorie op 17 februari het verschil. Henriek van Millegen (brageld.nl) is dolblij met zijn eerste overwinning.

 

Luleå 22 februari:

Het is bar koud in het Noord-Zweedse Luleå waar het marathonpeloton begint aan de slotserie van de Grandprix wedstrijden op natuurijs. Op de thermometer is een temperatuur af te lezen van 25 graden onder nul. Het schaatsen van een wedstrijd onder die omstandigheden is maar net mogelijk, vindt ook marathoncoördinator Willem Hut. Hij besluit de starttijd uit te stellen en de afstand in te korten. Ondanks deze voorzorgsmaatregelen wordt het een bikkelharde (eerste) wedstrijd. Chrispijn Ariëns wint de strijd bij de mannen en Bianca Bakker (Ziuz) pakt haar eerste grote overwinning bij de dames. Elma de Vries -bezig aan haar laatste seizoen – is in topvorm en verstevigt haar leiding in het Grandprix klassement op natuurijs. Dikke pech is er voor Daniëlle Bekkering. Zij had zich haar afscheidstoernooi wel anders voorgesteld. Nu gooit een lelijke val- waarbij ze haar sleutelbeen breekt - roet in het eten.

Bianca Bakker na afloop van de wedstrijd

 

Luleå 24 februari:

Bij AB Vakwerk is de vreugde groot als Frank Vreugdenhil de tweede wedstrijd wint in Zweden. Ook Lisa van der Geest kan haar geluk niet op als ze haar tweede natuurijswedstrijd van het seizoen wint.

 

Luleå 25 februari:

Het zat gedurende het seizoen vaak tegen bij AB Vakwerk, maar in de afsluitende Grandprix wedstrijd in Zweden maakt Garry Hekman een hoop goed. Hij wint! En opnieuw is er succes voor Lisa van der Geest. Het eindklassement van de Grandprix wordt gewonnen door Erik Jan Kooiman en Elma de Vries

 

Haaksbergen woensdag 28 februari:

Rust wordt het peloton nauwelijks gegund bij terugkeer in Nederland. Nadat de luchthaven in Stockholm wordt geteisterd door sneeuwstormen doen sommige ploegen er meer dan 48 uur over om thuis te komen. Koning winter is ondertussen in Nederland. En einde van het seizoen of niet: ‘er kan worden gereden!’ Zijn de wedstrijden op ondergespoten skeelerbaantjes meestal de prelude naar een stevige vorstperiode met volop wedstrijden. Nu wordt het de afsluiting van het seizoen. Al snel blijkt dat de 12 cm ijsdikte die schaatsen.nl weerman Marco Putto heeft voorspeld op basis van de pluim niet gehaald gaat worden en dat het bij ‘kruimelwerk’ blijft op natuurijs. Althans in sportieve zin, want in publicitaire zin levert een overwinning in Haaksbergen heel wat op merken de winnaars van de eerste wedstrijd Simon Schouten en Manon Kamminga.

 

Arnhem 1 maart:

Voor het eerst wordt Arnhem aangedaan als locatie voor een natuurijs baanmarathon en hier pakt Bart de Vries zijn tweede overwinning in het seizoen. Bij de dames wint Ineke Dedden (Palet Schilderwerken).

 

Noordlaren vr 2 maart :

De ijsvloer op de baan in Noordlaren ligt er schitterend bij. Inmiddels is de meteorologische lente ingegaan en dat betekent dat als de zon schijnt de ijsvloer in rap tempo minder wordt. De starttijd is vervroegd naar 10.00 uur. Het publiek geniet van een zware wedstrijd waar het ‘kraakt en het piept’ in het peloton. En van het commentaar van speaker Andries Nieuwenhuis die na een periode van ziekte is teruggekeerd in het peloton. De harde wind en het stof dat over de baan dwarrelt zorgt voor een loodzware koers met veel uitvallers. Niels Overvoorde, de revelatie in de topdivisie, probeert in de laatste ronden weg te komen uit de greep van de ‘grote mannen’ te blijven. Dat lukt niet en Simon Schouten demonstreert zijn klasse door zijn tweede overwinning binnen drie dagen te pakken. Beau Wagemaker bekroont haar goede (eerstejaars) seizoen met een overwinning in Noordlaren. En wint ze knap het algemeen klassement van de Nederlandse natuurijswedstrijden.

Danny Stam

 

Amsterdam 3 maart:

Overal in Nederland kan volop worden geschaatst. Opvallend wordt niet van de gelegenheid gebruik gemaakt om op de beste dag (zaterdag) van de verrassende schaatsweek ergens in Nederland nog een wedstrijd op een natuurijsbaan te rijden maar vast te houden aan de planning. Ook worden er nergens in Nederland Gewestelijke Kampioenschappen op natuurijsbanen georganiseerd en is het enige wat de KNSB verkondigt – terwijl half Nederland op de schaatst staat- 'dat schaatsen op natuurijs levensgevaarlijk is.'

Het betekent in ieder geval dat er in Amsterdam beduidend minder publiek aanwezig is bij de finale wedstrijd van de KPN-Cup. Er wordt afscheid genomen van Elma de Vries. Een peloton zonder haar is nauwelijks voor te stellen..!! Ook zijn er bloemen voor de afscheidnemende Janita Willems Crediet ,Ellen de Waard, Tessa Witteman, Daniëlle Bekkering Roelof Koops en Sam Boon. Een bloemetje als hart onder de riem voor Niels Mesu was ook op zijn plaats geweest. Noodgedwongen moest hij zijn seizoen voortijdig afbreken en hoopt elke schaatsliefhebber op een voorspoedig herstel en rentree van de sympatihieke Zeeuw.

Lisa van der Geest pakt in Amsterdam de winst en MK Basics ploeggenote Iris van der Stelt het algemeen klassement. Bij de heren staat er geen maat op Simon Schouten. Hij wint de dagprijs. Het algemeen klassement wordt knap gewonnen door Sjoerd den Hertog. Bij de beloften gaat de overwinning in het klassement naar Jan Korenberg.

Chrijspijn Ariëns

Laatste berichten
bottom of page