top of page

Boeiende lezing Oeke Mulder in Schaatsmuseum Hindeloopen


Dagjesmensen slenterden door het pittoreske centrum van Hindeloopen. In het haventje van Hindeloopen werden de zeilboten gereed gemaakt voor het eerste zomerse tochtje van het seizoen. En enkele badgasten testten aan de oevers van IJsselmeer de watertemperatuur. Het warme weer weerhield de leden van de vriendenstichting van het Eerste Friese Schaatsmuseum in Hindeloopen niet om de jaarlijkse leden dag te bezoeken. Reinier Paping, Piet Venema, Jan Uitham, Jan Kooiman,Wim Westerveld, Henk Portengen, Lenie van der Hoorn, Ineke Kooiman en Betty Westerveld-van Rijn en tal van bekende en minder bekende iconen uit marathonwereld waren naar het Elfstedenstadje gekomen. Zomerse omstandigheden of niet, in de Hylper stadsboerderij stond het thema Elfstedentocht centraal.

Oeke Mulder, bestuurslid veiligheid, van de Koninklijke Vereniging de Friesche Elfs Steden, hield daar een boeiende lezing over het werk achter de schermen van de Elfstedentocht. In het schaatsseizoen 2018-2019 is het tweeëntwintig jaar geleden dat de laatste Elfstedentocht werd verreden. “Dat is dezelfde tijdsspanne als tussen de Elfstedentocht van 1963 en die van 1985”, merkte Oeke op. “We moeten natuurlijk allemaal veel te lang wachten op de 16e Elfstedentocht!”

Vervolgens begon ze aan een indrukwekkend relaas over de werkzaamheden van de vele vrijwilligers die jaar in jaar uit actief zijn voor de Elfstedenvereniging. Ondanks alle doemscenario’s is het Elfstedenbestuur en de veiligheidsregio ervan overtuigd dat ze met alle veranderingen na 1997 in staat zijn om een Elfstedentocht met een deelname van 30.000 schaatsers mogelijk te maken. En in staat zijn om alle hectiek die rond de tocht zal ontstaan in goede banen te leiden.

Oeke Muder – in het dagelijks leven als jurist werkzaam voor de gemeente Drachten en woonachtig in Woudsend – vergadert als bestuurder van de Elfstedenvereniging zeer frequent. Als beheerder van de portefeuille veiligheid in het Elfstedenbestuur onderhoudt zij de contacten met gemeenten, OM, politie en defensie. Een aanslag, stroomuitval of het vastlopen van het verkeer in Friesland, over elk scenario wordt nagedacht.

“In 2012 (de bijna Elfstedentocht) stonden vanuit de veiligheidsregio alle lichten op groen", vertelt Oeke. “Het is dat het ijs op sommige plekken net te dun was, anders was de 16e Elfstedentocht toen een feit geweest.”

Nepnieuws op een twitteraccount van de Elfstedenvereniging, het buiten de deur houden van de commercie, het jaarlijks aanpassen van de draaiboeken en het aanvragen van tal van vergunningen of crowdmanagement. Het is slechts een kleine greep van zaken waar het Elfstedenbestuur zich bezig mee moet houden.

Oeke: “In deze tijd van het jaar heb ik vaak wel een baalmomentje, als er weer een jaar zonder Elfstedentocht is geweest. Maar ach, komende week zit ik alweer met allerlei instanties aan tafel ter voorbereiding op de 16e Elfstedentocht!”

Ze heeft plezier in haar vrijwilligerswerk voor de Elfstedenvereniging. “Je maakt leuke dingen mee, een aantal jaren geleden waren we als bestuur bezig met de aanvraag om het Elfstedenkruisje in aanmerking te laten komen als Koninklijke onderscheiding. Twee bestuurders moesten daar in de Den Haag zaken voor regelen, maar bij aankomst bleek het tot hun verbazing al rond te zijn. Dat was vlak voor de kroning van Koning Willem Alexander. Hij wilde aan zijn reeks aan onderscheidingen op zijn uniform graag zijn in 1986 behaalde Elfstedenkruisje kunnen toevoegen.”

Aandachtig luisterde de zaal naar Oeke Mulder die nog uren had kunnen vertellen over haar passie voor de Elfstedentocht, maar het Rayonhoofd van Hindeloopen, Wilt Kelderhuis interrumpeerde Oeke, met een knipoog en een verwijzing naar het ruim uitlopen op het tijdschema. De laatste vraag van iemand uit de zaal om de wedstrijd en toertocht bij de Elfstedentocht te scheiden om eerder een Elfstedentocht mogelijk te maken wees Oeke resoluut van de hand. “De Elfstedentocht is traditie en cultureel erfgoed, daarom krijgen we zo veel steun van de overheid en krijgen we veel vrijwilligers op de been, daar wijken we nooit van af. De 93-jarige Jan Uitham en 87-jarige Reinier Paping, Elfstedeniconen, knikten instemmend.

Jan Kooiman voorzitter van de Vriendenstichting van het schaatsmuseum bedankt Oeke Mulder

Jan Kooiman van de vriendenstichting van het schaatsmuseum bedankt Oeke Mulder voor haar presentatie.

Hedman Bijlsma, schaatshistoricus en auteur van 'de Kroniek', het periodiek van de Vriendenstichting, aan het woord.

Pieter Bootsma verwelkomt namens het schaatsmuseum alle gasten en vertelt over de fraaie herinrichting van de entree van het museum.

Jan Kooiman staat stil bij het overlijden van George Schweigmann! Blikt terug op 2017 met de boekpublicatie 'Abe Lenstra en het IJs', van Ron Couwenhoven en de kleinschalige Elfstedenreünie 1963 in het museum. Naast Paping ,Uitham en Venema waren ook 63-rijders Harry Duursma en Arie Kunst op de ledendag aanwezig.

Reinier Paping begeleidt Jan Uitham tijdens de rondleiding (met Hylper gidsen) in de historische kern van Hindeloopen.

Laatste berichten
bottom of page