top of page

Anema maakt met easyJet een doorstart

Een reconstructie van een bewogen laatste jaar Team Clafis

Met de presentatie van easyJet als nieuwe sponsor (a.s. donderdag 23 augustus op Schiphol) komt er een einde aan de onzekerheid over het voortbestaan van het schaatsteam van Jillert Anema. In mei maakte Anema bekend de samenwerking met directeur Bert Jonker, van ingenieursbureau Clafis te beëindigen en de daaraan gekoppelde samenwerking met A-ware. Een verschil van inzicht over aanpassingen in de organisatie zorgde voor een niet te overbruggen meningsverschil tussen Jonker en Anema. Jonker liet weten slechts met een beperkt deel van het team verder te willen en stond negatief tegenover het voorstel van Anema om naast hem een teammanager aan te stellen.

Door de komst van een nieuwe sponsor kan Anema met zijn team weer vooruitkijken. ‘Voor mij is het heel belangrijk dat deze schaatsploeg er over vier jaar ook nog is’, liet Anema eerder aan de NOS ontvallen. Als donderdag de nieuwe sponsorplannen worden gepresenteerd kan er ook (definitief) een streep worden gezet onder een bewogen seizoen.

Een terugblik:

oktober 2017:

Voor de derde keer wint Evert Hoolwerf op de Jaap Edenbaan de openingswedstrijd van het seizoen. Hoolwerf is in vorm en heeft naast zijn marathonplannen ook zijn zinnen gezet op deelname aan de olympische spelen. Dat geldt ook voor Carien Kleibeuker, die in Amsterdam als tweede eindigt. Het derde weekend van oktober staat in teken van het Nederlands kampioenschap afstanden in Heerenveen. In hetzelfde weekend wordt in de Elfstedenhal in Leeuwarden de tweede marathon van het seizoen verreden. Jorrit Bergsma wordt tweede op de 5km, rijdt ’s avonds de marathon in Leeuwarden en staat de volgende dag aan de start van de 10km en de massa start. In Heerenveen wint hij het eerste duel op de 10km met zijn grote concurrent Sven Kramer. Ook Erik Jan Kooiman stelt met zijn derde plaats op de 10 km zijn kandidatuur voor Sotsji. Aan schaatsen.nl laat Bergsma weten ‘langer te hebben doorgetraind in de zomer en korter op het ijs te hebben gestaan’. Hij is in vorm en wil zich voor de olympische spelen (Sotsji) ook kwalificeren voor de mass start en de Team pursuit– naast de 5 en 10km-. Irene Schouten wordt derde op de 3km en Carien Kleibeuker pakt het zilver op de 5km.

november 2017:

In Heerenveen verslaat Irene Schouten haar grootste concurrent Francesca Lollobrigida. Na afloop laat ze weten dat ze zich vooral gaat richten op de voorbereidingen voor Sotsji. En beperkt aan de start zal verschijnen in de marathoncompetitie. Bob de Vries wordt in Thialf tweede achter Chrispijn Ariëns. Ook de Vries heeft zijn zinnen gezet op het avontuur in Sotjsi.

Een week later snoert Arjan Stroetinga (37) de critici de mond dat hij te oud zou zijn geworden voor topsport. Hij wordt in Haarlem in de KPN Cup weliswaar tweede, maar in een scherpe eindsprint laat hij zien aan klasse nog niets te hebben ingeboet.

‘In potentie kan hij vier medailles winnen op de Spelen van Pyeongchang. Maar na het misschien wel slechtste schaatsweekeinde uit zijn carrière zijn de twijfels rond het raadsel Jorrit Bergsma nog groter’, schrijft Rik Spekenbrink in het AD over Bergsma die totaal uit vorm is bij de wereldbekerwedstrijden in Thialf. Op de team pursuit moet Bergsma al na een half rondje lossen, op de massastart loopt de samenwerking niet en tot overmaat van ramp wordt hij slechts negende op de 5km.

december 2017:

De maand december staat in het teken van het olympisch kwalificatietoernooi (OKT). In Breda laat Bergsma zien dat hij zijn vormcrisis heeft bestreden. Hij eindigt op de tweede plaats in de KPN Cupwedstrijd achter de Belg Bart Swings. Door trainingskampen in Inzell en op Tenerife heeft de Fries zich herpakt en is klaar om te strijden voor de felbegeerde olympische startbewijzen. Voor Team Clafis begint het OKT met een grote verrassing. Bob de Vries wint de 5km en plaatst zich voor Sotsji. De boer uit Haulerwijk, vader van drie kinderen, heeft zich deels buiten de ploeg, op eigen kracht, helemaal gericht op dit kwalificatiemoment.

Op de 3km weten Irene Schouten (13e) en Carien Kleibeuker (10e) zich niet te plaatsen. Het tweede titanengevecht op de zwaar beladen olympische 10 km (zal Sven Kramer eindelijk goud winnen) wordt in het voordeel van Sven beslecht. Erik Jan Kooiman eindigt met 13.01 op de vierde plaats en ziet zijn olympische droom in duigen vallen. Topsport is keihard ondervindt ook Carien Kleibeuker. Zij eindigt achter de verrassingen van het toernooi, Anouk van der Weijden en Esmee Visser als derde. Dat is niet voldoende om zich te kwalificeren voor Sotjsj. Irene Schouten wordt (slechts) 6e op de 5km. Het OKT heeft gevolgen voor Clafis voor de massa start en de Team pursuit. Alleen Irene Schouten wordt geselecteerd.

januari 2018:

Op de eerste dag van 2018 laten Irene en Simon Schouten zien dat zij tot de allerbeste marathonschaatsers van Nederland behoren. Beide pakken ze in Utrecht de winst in het Nederlands kampioenschap marathonschaatsen. Een hoofdrol is daar voor Carien Kleibeuker. Dankzij perfect uitgevoerd tempowerk levert ze haar ploeggenote Schouten in een zetel af voor de finale. Bij de KPN Cupwedstrijd in Heerenveen showt Marijke Groenewoud haar grote talent. Het 18-jarige talent uit Hallum wordt nipt geklopt in de eindsprint door haar ploeggenote Irene Schouten. Arjan Stroetinga neemt sportieve revanche op het OKT door de Cupwedstrijd in Groningen te winnen.

Weissensee

Vier rode kaarten worden maar liefst uitgedeeld na afloop van het ONK op de Weissensee. In een zinderende finale raken de gemoederen totaal oververhit door fors duw en trekwerk in de eindsprint door diverse rijders. Arjan Stroetinga ontvangt twee rode kaarten en Simon Schouten krijgt ook rood te zien. Gelukkig weten de kemphanen na afloop van de wedstrijd de boel zelf te sussen en maken de schaatsliefhebbers zich op voor een spannende strijd bij de alternatieve Elfstedentocht. Na een indrukwekkende solo schudt Erik Jan Kooiman alle frustratie van zich af (mislopen olympische spelen) en treedt definitief in de voetsporen van zijn vader, Jan Kooiman, door de Alternatieve Elfstedentocht op zijn naam te schrijven. Bij de dames kiest Carien Kleibeuker ook rondenlang voor het offensief, maar haar aanval, die zij heeft opgezet met Lisa van der Geest, strandt.

februari 2018

Op de Coolste baan in Amsterdam wint Arjan Stroetinga een Cupwedstrijd en een week later, in Eindhoven, doet hij dat weer. Ondertussen is de olympische ploeg geacclimatiseerd in Sotjsi en maakt heel Nederland zich op voor de 10 km finale. Olympisch goud op de 10 km is het enige dat nog ontbreekt op het palmares van Sven Kramer. Sotjsi lijkt daarvoor zijn laatste kans. Dan gebeurt er iets curieus. Op 15 februari (de wedstrijddag) meldt de Volkskrant dat Jillert Anema in 2014 een poging tot matchfixing heeft ondernomen door bondscoach Arie Koops gevraagd te hebben om de Nederlanders niet voluit te laten rijden tegen de Fransen. Anema verzorgde op dat toernooi de coaching van de Franse achtervolgingsploeg. Volgens de Volkskrant was journalist John Volkers al enige maanden op de hoogte dat sportkoepel NOC NSF Anema in 2014 een berisping heeft gegeven voor zijn voorstel aan Arie Koops. Maar, stelt de krant, heeft de sportkoepel de vragen die daarover gesteld zijn door hen pas op de dag voor de finale beantwoord. De Volkskrant vindt het haar journalistieke taak dat direct te publiceren. Voor en tegenstanders van de handelswijze van de krant buitelen over elkaar heen. En Jillert Anema zwijgt! Hij laat zich niet verleiden tot publiek commentaar en kiest voor de luwte om zijn schaatser, Jorrit Bergsma, te beschermen. In de finale gebeurt opnieuw iets opmerkelijks. Het goud gaat niet naar Sven Kramer of Jorrit Bergsma, maar naar Ted Jan Bloemen. De tweede medaille voor de ploeg van Anema wordt gewonnen door Irene Schouten. Op de massa start pakt zij het brons. De rest van de ploeg bevindt zich dan in het Zweedse Lulea. Daar blijven overwinningen uit.

maart 2018

Terug in Nederland – eind februari- vriest het- en is de bonus van het seizoen, de winst in het natuurijs-klassement van de wedstrijden in Haaksbergen, Arnhem en Noordlaren voor Simon Schouten. De laatste marathonwedstrijd (op kunstijs) is in Amsterdam. Daar is Simon Schouten ook de sterkste. Een week later – buiten alle schijnwerpers- vestigt Carien Kleibeuker op 13 maart een nieuw Nederlands record op de 10 km.

Een welverdiende ski-vakantie (met o.a. sponsor Bert Jonker) moet naar verluidt de schaatsers na een enerverend seizoen de welverdiende rust brengen. Het tegendeel gebeurt. Tussen de ploeg en Jonker ontstaan grote spanningen, onder andere over de continuïteit van de contracten. ‘De groep trekt uit onvrede de deur achter zich dicht’, meldt Anema op 25 mei. Aan de Telegraaf vertelt Anema dat het voor hem onmogelijk is om met Bert Jonker verder te werken. Jonker betreurt de gang van zaken maar wil doorgaan als sponsor in de schaatssport.

Op de vraag (in mei) of Anema zich geen zorgen maakt over het vinden van een sponsor, toont hij zich optimistisch. Dat bleek terecht. Op donderdag 23 augustus geeft Anema in een persconferentie uitleg over de doorstart van zijn team.

Laatste berichten
bottom of page