top of page

Merito nieuwe naam in het marathonpeloton


Balk 6 september

In de bedrijfsruimte van hoofdsponsor Merito in Balk werden donderdagavond de nieuwe marathonploegen gepresenteerd van skateforce, de talentvolle jeugd inline- en langebaangroep van de Stichting Skate Promotie Equipe. Het team is samengesteld uit ambitieuze junioren, grotendeels afkomstig uit Friesland. Hoofdcoach van Skateforce is schaatstrainer Pieter Jorn Gemser (38) uit Gorredijk.

Na de successen in het inline-skaten en in het langebaanschaatsen is het collectief van Gemser klaar voor een nieuwe uitdaging. Onder de naam Merito zal een dames- en een herenteam debuteren in de landelijke marathoncompetitie.

‘Afgelopen seizoen stonden we vaak op het podium van de regionale marathoncompetitie’, dat is leuk, maar tegelijkertijd ook het moment om de lat hoger te leggen. Uitdaging is belangrijk’, vindt Gemser, in het dagelijks leven werkzaam als docent aan het Singellandcollege in Surhuisterveen.

‘Het gaat bij Skateforce om de juiste kruisbestuiving tussen inline-skaten en (marathon) schaatsen. We willen met een multidisciplinaire aanpak aan de weg timmeren, maar niet met oogkleppen op. Sporten is belangrijk, maar dat geldt ook voor werk en school.’ Door zijn activiteiten voor skateforce heeft Pieter Jorn Gemser, naast zijn schoolwerk, er vrijwel een dagtaak bij. Dat is voor de gedreven trainer geen enkel probleem. De kinderen van Pieter Jorn maken ook deel uit van de Skateforce formatie. Donna, Vera Lou en Peike Gemser gelden als grote inline en schaatstalenten.

Marathonschaatser Bart de Vries, die als secretaris zitting neemt in het bestuur van Skateforce, introduceerde bij de presentatie alle rijders vakkundig.

Maaike Verweij, Nederlands kampioen inline-skate bij de junioren A kijkt uit naar haar debuut. ‘Dit seizoen heb ik geleerd dat als ik kapot zit, ik toch nog mee kan doen in de eindsprint’, lachte Verweij die haar focus in het eerste seizoen vooral richt op het uitrijden van de marathonwedstrijden.

Gemser gaf aan dat er voorzichtig wordt omgesprongen met de talenten, door het rijden van een selectief wedstrijdprogramma.

Pieter Jorn Gemser

‘Een echte Friese hardrijder’, zo werd Gerben Gerbrandij (18) getypeerd. De schaatser uit Nijland glimlachte bescheiden. ‘Ik heb er zin in’, liet hij weten. Ids Bouma hoopt dit jaar weer te kunnen verrassen op de lange afstand. En.. stiekem een keertje mee te kunnen in een ontsnapping in een marathonwedstrijd.

Haico Bouma, de vader van Ids en oud-marathonschaatser, denkt dat het Merito-team weleens voor een stunt kan zorgen. ‘Ze hebben hard getraind en een goede basis gelegd voor de winter’, vertelde Bouma die ploegleider wordt van het mannenteam.

Schaatsicoon, Piet Gemser, glunderde van trots bij de presentatie in Balk. ‘Met elkaar en tegen elkaar inzetten voor de beste sportresultaten’, liet de nestor en pater familias van het team enthousiast weten.

Bart de Vries presenteert de nieuwe rijders van marathonteam Merito

Laatste berichten
bottom of page