top of page

Belangrijk seizoen voor regiotop dames


De landelijke competitie voor de regiotop dames staat aan de vooravond van een mooi en tegelijkertijd cruciaal marathonseizoen. Na deze winter zal naar alle waarschijnlijkheid besloten worden of de competitie verder gaat als landelijke beloftencompetitie dames, of dat de dames voorlopig teruggaan naar de regio.

Met zeven regiotop-wedstrijden en twee extra wedstrijden op Flevonice kunnen de regiodames dit seizoen weer met grote regelmaat de competitie aangaan met dames uit de andere regio’s. De eerst wedstrijd van deze competitie staat gepland voorafgaand aan de tweede landelijke KPN Marathon Cup wedstrijd in Deventer. De finale vindt plaats op 12 januari in Heerenveen.

Naast het feit dat de dames zich in deze wedstrijden enkele keren kunnen meten met marathonschaatssters uit andere regio’s, zijn er ook belangrijke startplekken te verdienen voor landelijke wedstrijden in de top divisie. Zo mogen de eerste tien dames in het klassement na de vijfde regiowedstrijd deelnemen aan het NK in Groningen en zijn er 20 startbewijzen te verdienen voor het ONK op de Weissensee. Ook zijn er gedurende de reguliere KPN marathoncompetitie twee zogenoemde doorstroomwedstrijden waarin de best geplaatste dames in de regiotop mogen strijden in de topdivisie.

Volgend jaar beloftendivisie dames?

KNSB competitieleider marathon Willem Hut

De regiotop dames is een meerjarig project die haar laatste jaar in gaat. Na dit seizoen zal er definitief worden besloten of er draagvlak is voor een landelijke beloftencompetitie voor dames. Bij de heren is dat wel het geval. Competitieleider Willem Hut en sectiebestuurder Laurens Achterkamp volgen de dames met veel belangstelling: “We kijken hierin natuurlijk naar de opkomst van de wedstrijden. Als er telkens een handjevol dames is, dan is er duidelijk geen draagvlak. We kijken echter ook verder. Wat is het niveau van de wedstrijden en blijven er op deze manier nog pelotons actief in de regio? Het kan niet zo zijn dat we dit doorzetten ten koste van de regionale competities. Er moet een evenwichtige verdeling zijn in alle damespelotons en een nog betere opmaat naar de topdivisie.”

Ploegenspel en inschrijven?

Om de overstap naar de topdivisie zo gemakkelijk mogelijk te maken is dit seizoen bij de regio top dames ploegenspel toegestaan. In de voorgaande jaren mocht dat officieel niet al gebeurde het wel. Hut: ”Kijk naar de topdivisie bij de dames, daar is ploegenspel niet meer weg te denken, dus waarom zou je dat niet toestaan.” Inschrijving geopend voor gehele competitie individueel of als ploeg via inschrijfformulier op knsb.nl/marathon(link toevoegen) naar marathon@knsb.nl en individuele wedstrijden via schaatsen.nl

Laatste berichten
bottom of page