top of page

Gezegd en geschreven over de KPN Cup Marathon Utrecht

Quotes, uitspraken en (marathon) schaatsers in de week van de KPN Cup marathon in Utrecht:

De traditionele horror wintervoorspellingen in november doen zijn werk:

Schaatsen.nl: Pien Keulstra: “Met het voornemen om te schitteren op natuurijs, blijft natuurlijk die ene vraag hangen. Wat als 'ie komt? Waar ze eerder haar lidmaatschap van de Koninklijke Vereniging De Friesche Elf Steden in een rare bui had opgezegd, is ze nu druk bezig om alles weer voor elkaar te krijgen. "Ja, dan sta ik aan de start natuurlijk. En eerlijk gezegd, met het rare weer van de laatste tijd zou het zomaar kunnen dat er een Elfstedentocht komt. Ik heb er in ieder geval een goed gevoel over."

Dat zelfs een Elfstedenwinnaar in de vergetelheid kan raken zinde Douwe de Vries niet

Leeuwarder Courant: Douwe de Vries Het wordt tijd voor een nieuwe tocht, merkte hij onlangs. De jonge generatie kent de magie niet. „Henk Angenent stie yn de buert en ik frege oan de jonkies as se wisten wa ’t hy wie.” Dat wisten ze niet. „Doe ha ik se hûswurk meijûn. De oare dei wisten se wol wa’t de nûmers ien, twa en trije fan de lêste tocht wienen.”

Verhitte toestanden na afloop van wedstrijd van de topdivisie in Utrecht:

Gooi en Eemlander: Evert Hoolwerf over de tumultueuze slotfase in Utrecht waar hij na afloop protest indiende bij de jury wegens hinderen. "Maar ze kijken niet, zo'n papiertje gaat zo de prullenbak in. "

Schaatsen mag dan wel een grote sport zijn in Nederland wat betreft publiciteit, financieel gezien is de situatie in de schaatssport ronduit belabberd

Nos.nl: Misère van iSkate achtervolgt schaatsers in nieuw seizoen, reportage Robert de Rijk: Daar waar de opleiding van talent eerst kon worden betaald uit de sponsorinkomsten, lijkt het tij zich in die periode te keren. Junioren van de schaatsacademie moeten een fors geldbedrag meenemen - soms oplopend tot 2.000 euro - om bij iSkate te kunnen trainen. "Op een bepaald moment ging het geld de lijn en de visie bepalen binnen de organisatie. Daar ging de schoen wel heel erg wringen", zegt (oud i-skate trainer) Martin ten Hove."

Het overkomt ook Esmee Visser. Volgens de reglementen van de schaatsbond KNSB zou een commerciële ploeg haar ten minste een minimumloon moeten betalen, maar bij iSkate krijgt ze te horen dat ze zelf geld moet meenemen wil ze kunnen aansluiten bij het team Plantina. Zo kan het gebeuren dat Visser in het seizoen waarin ze uiteindelijk olympisch goud zal winnen zichzelf moet inkopen bij het team.

Drie marathonwedstrijden zijn er slechts verreden (..), voor de Leeuwarder Courant desondanks genoeg reden om zich zorgen te maken over het aantal Friese overwinningen.

Leeuwarder Courant: (maandag 5 november): de eerste Friese overwinning dit seizoen in marathonland laat verrassend lang op zich wachten..."

Robin Snoek over Utrecht:

Twitter marathonschaatser Robin Snoek: Utrecht uit, altijd lastig #teamskate4air

Het controle lot trof Jessica Merkens

facebook Mastermind Jessica Merkens: "Na afloop van de Mass Start kwam er iemand naar mij toe. 'Ben jij Jessica, je bent geselecteerd voor de dopingcontrole. Ik dacht eerst dat ik iets gewonnen had, zoals een snoepreisje naar Japan, maar helaas ik moest in een potje plassen."

Prachtig interview door nieuw medium Podcast schaatskoers met Roy Boeve

https://www.podbean.com/site/EpisodeDownload/PB9DDD81G7GJI

Roy Boeve: 'Als mensen wat over hebben, willen ze dat laten zien, maar er zou dan eigenlijk wat meer sluwheid in moeten zitten. "

Nogmaals Boeve:

"Is het het talent of het trainingsprogramma dat uiteindelijk bepalend is? Wat is de functionaliteit van al die trainingsprogramma's voor marathonschaatsers? Een marathonschaatser moet op alle terreinen goed zijn. Ik vraag mij af (in die context) of het zin heeft dat het marathonschaatsen professioneler is geworden."

Ze zijn er nog aanvallers die de aanval niet schuwen en alles op alles zetten om te winnen. Helaas dat lukte niet in Utrecht, maar indruk maakte ze wel... Regiotoprijdster Femke Mossink over de wedstrijd in Utrecht:

Eerste jaars beloftenrijder, ook zo'n aanvaller, Thijs Willem van der Vegt (19) uit Assen (Forte Sportswear) over zijn wedstrijd in Utrecht:

Anne Tauber komt in vorm. Met haar ploeggenoten van Im Farming probeerde ze een aanval op te zetten. Dat lukte niet. Maar Tauber maakte wel weer gote indruk met haar makkelijke slag en enorme inhoud. Tauber zelf over de wedstrijd in Utrecht:

Jorrit Bergsma is een fenomeen. Drie wedstrijden op topniveau (kwalificatietoernooi en de Cup marathon in een weekend)!! Na afloop van de KPN Cup marathon in Utrecht 3 november 2018 legde Bergsma nog even fijntjes uit 'dat het er niet zo fris er aan toe ging' in de finale.

De winnaar heeft altijd gelijk. 1-0 voor België. Bart Swings wint in Utrecht:

Laatste berichten
bottom of page