top of page

Gezegd en geschreven (5) Trachitol Trophy

Na een paar jaartjes van de kalender te zijn geweest keerde de marathonmeerdaagse terug. De vierdaagse werd een succes. Op de kunstijsbanen in Breda, Utrecht, Hoorn en Groningen werd op het scherpst van de snede gestreden om de leidersprijs, het felbegeerde 'pillenpak' van hoofdsponsor Trachitol. In de eerste wedstrijd in Breda liet een superieure Irene Schouten (Royal A-Ware) zien dat zij op dit moment veruit de beste marathonschaatsster is van Nederland. Evert Hoolwerf (Royal A-ware) demonstreerde in Breda dat hij terug is na een lastige start van het seizoen. Door de overwinning van Hoolwerf werd de druk van de ketel gehaald bij de Royal A-ware schaatsformatie waar (dit seizoen) tot de wedstrijd in Breda geen overwinningen (bij de mannen) werden geboekt. Danny Stam (Stehmannviking), die dit jaar zijn debuut maakte in de Topdivisie, sloop in de finale brutaal mee met de kopgroep en daarmee maakte de jonge Brabander indruk.

Onder leiding van oud-olympisch kampioen Bob de Jong, in dienst als bondscoach van de Chinese schaatsploeg, werd er in Breda door een aanzienlijke delegatie van zijn ploeg het debuut gemaakt in het marathonspektakel.

De overwinning van Gary Hekman (AB Vakwerk), op de Vechtse Banen in Utrecht, in de tweede wedstrijd van de Trachitol Trophy was er een uit het boekje. In de laatste ronde van de wedstrijd sloeg Hekman genadeloos toe met een felle demarrage waar zijn achtervolgers het antwoord op schuldig moesten blijven. Vier dagen koers, is een opgave, zeker als er ook (overdag) nog gewerkt moet worden. Bij Team Vangnet kunnen ze wel tegen een stootje. Timo Verkaaik laat graag zijn marathonhart spreken. Zonder grote sponsors doet hij er, met zijn teamgenoten Bart Mol en Erwin Mesu, alles aan om om mee te doen in de koers.

In het kielzog van de onverslaanbare Irene Schouten snelde Manon Kamminga (A6.nl groot in auto's) in Utrecht naar de tweede plaats. Net als onder andere marathonschaatssters Imke Vormeer, Emma Engbers (Team Mastermind), Loes Adegeest (Speelman Haak) en Marijke Groenewoud (Royal A-ware) laat ze zich zien in de Trachitol Trophy

Op de derde dag van de vierdaagse, op ijsbaan De Westfries, deed Evert Hoolwerf goede zaken door opnieuw te winnen. Irene Schouten deed wat ze moest doen voor het Westfriese thuispubliek, als eerste de eindstreep passeren. Bart van der Vlugt (brookers Flexibles) probeerde het ook in Hoorn. Hij demarreerde strijdlustig, in de laatste vijf ronden van de wedstrijd. Veel ruimte kreeg hij niet in de 'harde wedstrijd'.

Bij de beloften moest Caper de Gier (Bouwselect) in Hoorn weliswaar Daan Geling (Fila Kuil) nipt aan zich voorbij laten gaan. Voor het algemeen klassement deed de Gier goede zaken. Voor De Deen Stefan Due Schmidt zat er na 60 rondjes erop in de Westfries. Een val zorgde ervoor dat hij de wedstrijd moest staken. Due Schmidt (24), die 13e werd in de Massastart in Pyeongchang, verblijft zes maanden per jaar in Heerenveen om optimaal te kunnen trainen en gebruikt het marathonschaatsen als voorbereiding voor de grote langebaan-kampioenschappen.

Op de slotdag van de Trachtitol Trophy in Groningen bracht Loes Adegeest het publiek op de banken met een indrukwekkende solo die helaas strandde in het zicht van de finish. 'Vier op een rij', hoorde Schouten roepen nadat zij in de slotfase met een vlijmscherpe sprint Adegeest had teruggepakt. Laura van Ramshorst (Cenned) is een dame van de lange afstand, vooraf keek ze uit naar de laatste wedstrijd van de Trachitol Trophy waar de dames 100 ronden moesten afleggen, dat is haar als ranke stayer op het lijf geschreven. Helaas...., pech, een val dwong haar al vroeg in de wedstrijd tot opgeven, met tranen in de ogen zocht ze haar ploegleidster Alida Pasveer op. Imke Vormeer (Palet schilderwerken) had ook op meer gehoopt in de finale in Groningen, in de deze wedstrijd waar in de premiesprints dubbele punten verdiend konden worden voor het algemeen klassement kon Vormeer hier niet van profiteren. Na afloop bleek dat ze haar tweede plaats in het algemeen klassement had verspeeld. Desondanks dat was Vormeer een van de smaakmakers in de Trachitol Trophy.

De familie Schouten deed goede zaken in het noorden, ook broer Simon Schouten won in Groningen. De overwinning bij de beloften ging verrassend naar de Chinees Shen Hanyang.

Breda 22 november:

Evert Hoolwerf

Danny Stam

Utrecht 23 november

Timo Verkaaik

Bob de Jong

Emma Engbers

Hoorn 24 november

Stefan Due Schmidt

Bart van der Vlugt

Groningen 25 november

Laura van Ramshorst

Imke Vormeer

Irene Schouten:

Bron NOS: https://nos.nl/artikel/2260791-hoolwerf-en-schouten-winnen-teruggekeerde-marathonvierdaagse.html

https://nos.nl/artikel/2260408-hoolwerf-en-schouten-winnen-bij-terugkeer-marathonvierdaagse.html

ManonKamminga Meermarathon https://www.facebook.com/meermarathon/videos/1033130036858842/?t=10

Gemiddelde rondetijden Trachitol Trophy

plaats categorie aantal ronden gemiddelde rondetijd

Breda topdivisie 80 31,1

beloften 60 31,8

dames 60 33,9

Utrecht topdivisie 100 31,6

beloften 80 32,8

dames 70 34,7

Hoorn topdivisie 125 31,0

beloften 100 32,1

dames 80 33,7

Gronin. topdivisie 150 31,3

beloften 120 32,5

dames 100 34,1

Laatste berichten
bottom of page