top of page

Gezegd en geschreven (6): 'Ik denk dat de organisatie meer dan onder controle is'


Ondanks dat de zesde wedstrijd om de KPN Marathon Cup in Alkmaar werd gekenmerkt door spanning en spektakel door een loodzware wedstrijd met aansprekende winnaars (Irene Schouten, Sjoerd den Hertog en bij de beloften de Deen Philip Due Schmidt) ging de meeste aandacht afgelopen marathonweekend uit naar de Meppelse marathonschaatsster Imke Vormeer (Palet vastgoedonderhoud)

In het Poolse Tomaszów Mazowiecki tijdens de derde ISU Worldcup kreeg Vormeer van Technisch Directeur van de KNSB Remy de Wit te horen dat ze vanwege een procedurefout niet mocht starten. Vormeer vloog gedesillusioneerd terug naar Nederland. Bij aankomst in Schiphol reed ze niet naar Meppel, maar direct door naar de Alkmaarse Meent, waar zij in een 'knotsgekke wedstrijd' erin slaagde om knap derde te worden. In de wedstrijd was er naast winnares Irene Schouten en Imke Vormeer ook een hoofdrol voor Lisa van der Geest (Mk bascis), die naar haar schorsing (van de eerste drie wedstrijden) sterk is teruggekeerd in het peloton. Bij de beloften viel de derde plaats op van Wabe de Rooij, de marathonschaatser uit de Ormer Ict ploeg, deed wat de ontdekker van zijn talent, Henk Angenent, al voorspeld had, podium-plaatsen halen.

Imke Vormeer (2)

Voor de camera van de NOS legde Technisch Directeur Remy de Wit aan NOS verslaggever Eric van Dijk uit wat er mis was gegaan rondom de aanmelding van Imke Vormeer. Hieronder volgt een integrale weergave van dat gesprek:

Eric van Dijk (NOS): Imke Vormeer kan zondag niet starten wat is jullie uitleg van het verhaal?

Remy de Wit (Technisch Directeur KNSB): Ze een tijd gereden heeft op het WCKT dat niet goedgekeurd is door de ISU voor de limiettijden.

Eric van Dijk (NOS)Sinds wanneer wisten jullie dat dit geen limiettoernooi zou zijn?

Remy de Wit (Technisch Directeur KNSB):De discussie loopt al even maar hou me ten goede van de datum dat we het wisten, maar het is redelijk kort. Wij hebben we constant overleg hierover gehad en donderdag hebben we eigenlijk te horen gekregen dat het niet kon.

Eric van Dijk (NOS) Hebben jullie de wedstrijd destijds aangemeld als zo’n betreffende wedstrijd?

Remy de Wit (Technisch Directeur KNSB): Wij hebben hem aangemeld bij de ISU, maar daar zit ook de verwarring, de afgelopen jaren is dit toernooi altijd het toernooi dat we gebruikt hebben voor deze tijden...

Eric van Dijk (NOS) Dus nu niet meer hè?

Remy de Wit (Technisch Directeur KNSB): Moet op een nationaal kampioenschap zijn of internationaal toernooi voor de ISU was dit het niet.

Eric van Dijk (NOS):Hebben jullie een afwijzing gekregen daarvoor?

Remy de Wit (Technisch Directeur KNSB) Hoe bedoel je een afwijzing?

Een afwijzing voor een toernooi waar zo’n limiet gereden kan worden?

Nee, dat hebben we niet. Nee, we hebben het toernooi zeg maar schriftelijk bevestigd en daar hebben we ook niet een reactie op gehad dat het niet goed was, dus wij hebben de aanname gemaakt dat het een toernooi is zoals we dat al lang gedaan hebben.

Eric van Dijk (NOS) Nou begrijpen wij dat in Obihiro Antoinette de Jong tegen hetzelfde probleem is aangelopen , dat zij via een achterdeur wel mocht starten?

Remy de Wit (Technisch Directeur KNSB Ja, is een andere situatie, maar inderdaad wel rondom die limiettijden. Daar konden we regelen dat zij op een andere afstand kon starten, ja.

Eric van Dijk (NOS):Maar dat is twee weken geleden, ik kan mij zo voorstellen dat je als KNSB stelt dan gaan we even kijken hoe het met de andere schaatsers zit die de komende weken een wereldbeker gaan rijden?

Remy de Wit (Technisch Directeur KNSB) Ja, nou ja, goed, waarbij we de hand in eigen boezem moeten steken, we hadden dat bij alle schaatsers die mee gaan, zouden gaan, hadden we dat moeten checken, dat hebben wij alleen niet gedaan. Dus daarin denk ik dat wij het niet correct gedaan hebben. Dat hebben we ook tegen Imke verteld, blijft wel een feit dat het voor ons discutabel is dat je in de afgelopen jaren wel altijd dit toernooi hebt kunnen gebruiken.

Eric van Dijk (NOS)Het had voorkomen kunnen worden, toch...?

Remy de Wit (Technisch Directeur KNSB) Nou.. ja, voorkomen in die zin als wij alle namen hadden gecheckt dan had het voorkomen kunnen worden.

Eric van Dijk (NOS)Nou is het nog extra lullig omdat Imke Vormeer hier haar werelddebuut zou maken en daar in de media al jubelend over was, haar familie komt over. Hoe hebben jullie dat aangepakt om nog een beetje in een zacht kussen te doen belanden, dit nieuws?

Remy de Wit (Technisch Directeur KNSB) Ja, ik denk dat voor elke sporter die mag starten op een worldcup ongeacht of die tribune vol zit voor degene wel of niet, denk ik dat het voor degene een drama is als je te horen krijgt dat je niet mag starten, Zodra wij het bericht eigenlijk kregen dat het zo goed als zeker was dat ze niet mocht starten zijn we direct met haar in gesprek gegaan.

Eric van Dijk (NOS) Hoe verliep dat?

Remy de Wit (Technisch directeur KNSB) Ja, moeizaam natuurlijk. Je moet een sporter die er alles voor over heeft om te presteren vertellen dat ze niet mag starten. Dat is natuurlijk vervelend.

Eric van Dijk (NOS) Jullie steken de hand in eigen boezem dat is te prijzen, maar zit er nog iets achter , dat we denken we moeten iets veranderen anders kan zoiets vaker gebeuren

Remy de Wit (Technisch Directeur KNSB) Dat is nog wat vroeg denk ik. Ik denk dat een van de conclusies wel is dat als wij dit format dat we dit jaar hanteren bij onze toernooien, als dat volgend jaar hetzelfde is, zullen we het anders moeten gaan benoemen.

Eric van Dijk (NOS) World Cup Kwalificatie Toernooi?

Remy de Wit (Technisch Directeur KNSB) Ja, en in ieder geval op een andere manier moeten aanmelden. En overige evaluatie moet nog plaatsvinden.

Eric van Dijk (NOS) Wie is hier nu voor binnen de bond voor verantwoordelijk?

Remy de Wit (Technisch Directeur KNSB) De eindverantwoordelijke voor de planning dat ben ik en met mij een heel team.

Eric van Dijk (NOS) Het lijkt van buitenaf een beetje op een janboel. Er is ook geen bondscoach snap je dat? Dat dat van buitenaf zo gezien wordt?

Remy de Wit (Technisch directeur KNSB) Ja, je hebt me dat al eens eerder gevraagd. Janboel vind ik redelijk kort door de bocht. Ik denk niet dat het een janboel is. Ik denk dat ik heel duidelijk heb uitgelegd waarom er op dit moment geen bondscoach hebben. En voor mij zijn dit losstaande situaties.

Eric van Dijk (NOS)De organisatie heb jij voor jouw gevoel onder controle?

Remy de Wit (Technisch directeur KNSB Ik denk dat de organisatie meer dan onder controle is...

Eric van Dijk (NOS)Het gebeurt niet meer?

Remy de Wit (Technisch directeur KNSB) Wat ons betreft niet

Eric van Dijk (NOS) Heb je vooruit gekeken naar de andere namen die nog moeten rijden?

Remy de Wit (Technisch directeur KNSB) Zoals ik al zei, we hebben eerst geprobeerd dit zo goed mogelijk af te handelen en de evaluatie zal plaatsvinden. En uiteraard zullen we kijken naar de andere namen.

Bron interview NOS: https://nos.nl/artikel/2262523-procedurefout-streep-door-wereldbekerdebuut-schaatsster-vormeer.html

Lisa van der Geest na afloop van de 6e KPN Cup in Alkmaar:

Wabe de Rooij over zijn derde plaats in Alkmaar:

Laatste berichten
bottom of page