top of page

Beau Wagemaker hoopt op rentree bij NK Marathonschaatsen in Groningen


Bij de ouverture van het marathonseizoen op de Jaap Edenbaan in Amsterdam raakte Beau Wagemaker (Altijd Koers) betrokken bij een forse valpartij. Ze zag wat bloed en dacht een schrammetje te hebben opgelopen aan haar voet maar dat bleek na goed kijken een open wond te zijn van ruim vijf centimeter breed. Wagemaker (22) moest van de ploegleiding in Amsterdam de strijd staken en spoedde zich na afloop van de wedstrijd direct naar de eerste hulp. Daar werd de wond gehecht met 5 hechtingen en de Hoogkarspelse dacht na een paar dagen herstel snel weer mee te kunnen doen aan de KPN Marathoncompetitie. Dat pakte totaal anders uit.

‘In het begin viel de pijn wel mee, maar de wond genas langzaam. Voor de zekerheid kreeg ik antibioticazalf Na tweeënhalve week mocht ik het van de arts weer proberen’, vertelt Beau.

Het marathontalent van Altijd Koers die op 2 maart 2018 in Noordlaren haar eerste marathon op natuurijs won, kreeg na afloop van haar eerste poging om het schaatsen weer op te pakken na haar valpartij ’s nachts ondraaglijke pijn aan haar voet.

‘Van de pijn kon ik niet meer slapen en mijn voet werd steeds dikker. De volgende morgen ging ik naar de huisarts, die gaf mij antibiotica pillen. In plaats van beter ging het steeds slechter. Na vijf dagen zag mijn voet er echt niet meer uit, door de enorme zwelling. Toen de arts dat zag werd ik direct doorverwezen naar de spoedeisende hulp.’

In het ziekenhuis in Hoorn werd de wond open gemaakt om het vocht er uit te kunnen laten lopen.’ Beau vertelt er gelaten over. Het liefst wil ze vandaag weer schaatsen. Haar geduld werd echter opnieuw op de proef gesteld.

Beau: ‘Het enige wat ik kon doen was op de bank zitten met mijn voet omhoog. Daardoor moesten ze het zelfs bij de Proeftuin in Zwaagdijk, waar Beau werkt als analist, het enige tijd stellen zonder de sympathieke Westfriese marathonschaatsster.

In de afgelopen weken heeft Beau de fietstraining weer opgepakt en langzaam werkt ze toe naar haar rentree op het ijs. Wanneer dat moment zal plaatsvinden is nog niet bekend.

‘Het is allemaal ‘klote’ natuurlijk! Gelukkig krijg ik veel steun van familie en vrienden. Het is vervelend, maar het kan altijd erger’, houden mijn ouders mij terecht voor, stelt Beau nuchter.

Toch heeft ze goede hoop dat ze op het NK Marathonschaatsen in Groningen op 1 januari haar rentree kan maken. Als is dat nog lang niet zeker. Na het NK heeft ze nog enkele weken tot de wedstrijden op de Weissensee beginnen. Ze is optimistisch over dat positieve scenario en voelt ook tijdens de fietstraining dat het de goede kant opgaat. ‘Ik kan steeds harder trappen bij dezelfde hartslag.’

Haar ploeggenootjes bij Altijd Koers, Kim Muusse, Carla Ketellapper en Anneke Peters heeft ze bij meerdere KPN Cupwedstrijden aangemoedigd om er even uit te zijn. Aan die rol is Beau duidelijk niet gewend. ‘Het is lastig om op een andere manier bij het schaatsen betrokken te zijn. Ik kijk liever naar mijzelf.’

Laatste berichten
bottom of page