top of page

NK MARATHON 2000: BERTJAN VAN DER VEEN SLIM OP HET JUISTE MOMENT


Voor de start van het Nederlands kampioenschap marathon in Groningen zijn alle ogen gericht op Jan Maarten Heideman. De 27-jarige marathonschaatser uit Oldebroek is nauwelijks te kloppen. Halverwege het seizoen 2000/2001 heeft Heideman al acht overwinningen op zijn naam staan. Vlak voor het NK wint hij in Veenoord zelfs de eerste marathon op natuurijs van dat seizoen.

Bertjan van der Veen uit Joure weet dat hij alles uit de kast moet halen om een kans te maken op de titel. De destijds 32-jarige Van der Veen heeft in de zomer zijn baan in de brandbeveiligingsbranche opgezegd om zich fulltime op het marathonschaatsen te richten.

Op ijsbaan Kardinge zijn er meer schaatsers die zich weigeren neer te leggen bij de suprematie van Heideman. Halverwege de wedstrijd slaagt een kopgroep van veertien man, met onder meer Van der Veen, erin om een ronde voorsprong te pakken op het peloton.

Met nog dertig ronden te gaan, springen Patrick Schmitz (Team Dasia), Miel Rozendaal (Team Slager), Jeroen de Vries (Team Thyssen) en Heideman (Team Wehkamp) weg in een poging nog een ronde te pakken. Yep Kramer (Team Bional) ziet het gevaar als eerste. Ondanks dat het viertal een baanlengte voorsprong heeft, sleurt Kramer net zo lang aan kop tot het gat is gedicht. Er zijn dan nog acht ronden te rijden voor de kopgroep.

Pelotonsprint

Van der Veen (Team Slager) ruikt zijn kans. De speaker meldt dat de bel voor het peloton klinkt als het rondebord op vijf wordt gezet. De beste sprinters in het peloton zoeken de beste positie voor de eindsprint voor de vijftiende plaats in het kampioenschap. Buiten het zicht van de koplopers heeft Van der Veen zich in de voorste gelederen van het peloton genesteld. Hij rijdt voluit mee in de pelotonsprint.

Van der Veen houdt niet in als hij over de finish gaat, maar perst alles uit zijn lijf voor een tweede versnelling. Jan van Oostrom heeft het gevaar gezien en zet de achtervolging in. Van Oostrom rijdt volle bak om Van der Veen te achterhalen. Een zinderend man tegen man gevecht volgt. Van der Veen weigert te capituleren en gaat net als Van Oostrom tot het uiterste.

Het lukt Van der Veen om Van Oostrom achter zich te houden. Onder luid applaus in Kardinge glijdt hij juichend als eerste over de eindstreep. Na de prijsuitreiking vraagt Heideman, die als derde eindigde, aan Van der Veen waar hij zich, naast het trainen – nu hij prof is geworden - verder mee bezig houdt. "Dan bekijk ik alle videobanden van wedstrijden met jou als winnaar", lachte Van der Veen.

Meer Nederlands titels volgden voor Van der Veen in 2003 en 2005. Tegenwoordig is hij samen met Piet Hijlkema coach van Team Bouwselect. Op 1 januari 2019 strijkt het marathonpeloton wederom neer in Groningen voor het KPN NK Marathon

Meer info over het NK Marathonschaatsen op schaatsen.nl:

https://www.schaatsen.nl/nieuws/2018/december/nk-marathon-2000-bertjan-van-der-veen-slim-op-het-juiste-moment/

Laatste berichten
bottom of page