top of page

Schitterend ONK op de Weissensee: titels voor Bruggink en Ketellapper-Zielman

Techendorf

Bij een ochtendtemperatuur van ruim 15 graden onder nul startten de heren voor hun Open Nederlands Kampioen Marathonschaatsen op de Weissensee. Met de deelname van de Koreaan Seun hoon Lee kreeg het kampioenschap ook een bescheiden internationaal tintje. De wedstrijd over 150 km kende een vlot aanvangstempo en na diverse uitlooppogingen leek na 80 km koers een sterke kopgroep van dertien man de wedstrijd naar zijn hand te kunnen zetten.

Opvallend was dat de 22-jarige Beloftenrijder Ronald Haasjes uitstekend erin slaagde om het hoge tempo te volgen. Arjan Stroetinga zag dat hij de slag dreigde te missen in de wedstrijd en waagde nog een sprong vanuit het peloton. De poging van Stroetinga was opvallend omdat ploeggenoot Evert Hoolwerf zich ook in de kopgroep bevond.

Vlak voor het ingaan van de laatste ronden slaagden Gary Hekman, Bart Hoolwerf, Jouke Hoogeveen en Simon Schouten erin om bij de kopgroep te komen. Vervolgens demarreerde Jordy Harink voor een sterk slotoffensief. Willem Hoolwerf en opnieuw Ronald Haasjes deden er alles aan omdat tegen tegaan. Hun poging slaagde en dat was voor Willem Hoolwerf het moment om zijn kans te wagen.

De Eemdijker die een sterke indruk maakte in de wedstrijd leek de wedstrijd te gaan beslissen. Niemand leek op dat moment op Mart Bruggink gerekend te hebben, maar de sterke 30-jarige rijder van Team Bouwselect bleek in de finale nog iets extra's te kunnen brengen. Anderhalve kilometer voor de finish gold voor Bruggink het motto 'alles of niets en erop en erover'. Na zijn tweede plaats in de Alternatieve Elfstedentocht in 2012 pakte de Tubberger zijn eerste grote overwinning.

De dameswedstrijd die rond het middaguur begon kende voor de rijders aanmerkelijk minder koude omstandigheden bij hun vertrek. Met een aangenaam zonnetje en een temperatuur van ongeveer een graadje onder nul startten de dames voor een koers over 100 kilometer. Vrijwel snel na de start sprong er een zeven tellende groep dames weg. Halverwege de wedstrijd demarreerde Janet Beers uit Hoogkarspel uit de kopgroep. Het talent van Team Speelman Haak liep enkele minuten uit, maar met nog vijftig kilometer te gaan was de dappere poging van Beers tot mislukken gedoemd toen het peloton de gashendel opentrok. Op 30 kilometer voor de streep viel de slag nadat een sterke groep met daarin Jade van der Molen, Lieke Splinter, Vera Otten, Laura van Ramshorst, Loes Adegeest, Emma Engberts, Iris van der Stelt, Aggie Walsma en Carla Ketellapper-Zielman de handen ineensloegen.

In de zinderende finale probeerden Vera Otten en daarna Laura van Ramshorst te ontsnappen. In een zinderende eindsprint bleef Carla Ketellapper-Zielman Iris van der Stelt nipt voor. Net als bij de heren was de winst voor Ketellapper-Zielman een grote verrassing nadat zij ruim een jaar uit de roulatie was, beval van een dochtertje en dit seizoen op kunstijs nog niet tot aansprekende resultaten kwam. Bekend is dat Ketellapper-Zielman uitstekend kan pieken op natuurijs en tactisch (in finales) zeer sterk is. Toch kwam de overwinning voor Carla zelf ook als een verrassing liet ze na afloop weten. Voor van de Stelt waren de druiven weliswaar zuur, maar met nog twee wedstrijden te gaan op de Weissensee heeft zij nog volop kans om revanche te nemen voor haar tweede plaats.

Impressie van het ONK:

Marcel van Ham vlak voor de start

Engbert de Vegt in de startkooi

Coen Stellinga dapper gestreden

Coming man Ronald Haasjes

Talent Maya de Jong voorafgaand aan de start van het ONK

Janneke Elzinga bezig aan een sterk seizoen

Jennika van Weveren kennismaken met natuurijs

Lieke Splinter terug aan de top

.

Laatste berichten
bottom of page