top of page

Nederlands Kampioen worden telt!


Dieuwertje van Kalken (19) won in 2018 verrassend het Nederlands Kampioenschap Marathonschaatsen voor junioren A. De marathonschaatsster uit het Noord-Hollandse Hem rekende vorig jaar in de finale in Tilburg af met Marijke Groenewoud. Zij gold als belangrijkste kandidaat voor de titel. ‘Super leuk en ‘heel blij’, herinnert Dieuwertje zich het gevoel nog goed dat ze had na het winnen van het kampioenschap. Het verloop van de wedstrijd weet Dieuwertje nog exact. ‘In de finale was ik vooral gefocust op Marijke en op het moment dat ik kon toeslaan in de wedstrijd.’ Het NK junioren is een heel bijzondere wedstrijd’, vindt Dieuwertje.* ‘Het is een tactische wedstrijd waarbij je weet dat het winnen van de titel wordt gezien door de mensen!’

Dat bleek ook na afloop van het kampioenschap toen Dieuwertje werd aangesproken door marathontopper Iris van der Stelt. ‘Ze vroeg na de prijsuitreiking in Tilburg of ik interesse had om voor haar ploeg (Mkbasics) uit te komen’. Die kans wilde Dieuwertje graag pakken.

De hele zomer trainde ze met het sterke marathoncollectief van ploegleider Jan Martien van der Wetering. Ploeggenoten Lisa van der Geest, Merel Bosma en Iris van der Stelt ontfermden zich bij over haar. Ze kreeg veel adviezen en allerlei tips. Als schaatsster groeide ze daardoor enorm. ‘Die meiden hebben mij echt gekneed om nog beter te worden’, vertelt Dieuwertje die dit jaar van een tussenjaar geniet in aanloop naar een studie geneeskunde.

De trainingsarbeid en inzet van Dieuwertje werden beloond. Op het NK-Mass Start eindigde ze dit seizoen op een verdienstelijke vierde plaats. Op de Weissensee maakte ze een prima debuut op natuurijs. ‘In de eerste dagen moest ik wennen aan de vele scheuren in het ijs en om mijn positie te houden in het peloton, lacht ze.

Dat Dieuwertje de specifieke natuurijsslag snel onder de knie kreeg bleek tijdens de Alternatieve Elfstedentocht op de Weissensee.

Ze verrichtte lange tijd beulswerk aan kop van de 200km wedstrijd voor haar kopvrouwen van Mkbasics. Door de winst van Iris van der Stelt kwam een droomscenario uit. ‘De overwinning van Iris is ook een overwinning van de ploeg. Super vet dat ik daar een bijdrage aan heb geleverd.’ Dieuwertje hoopt ooit ook met haar naam op het bord te komen van winnaars van de Alternatieve Elfstedentocht.

* Bijdrage: KNSB programmaboekje

Foto: Vincent Riemersma

Laatste berichten
bottom of page