top of page

Marathonweekend Flevoland biedt perspectief  .

Terugblik

Een zuurpruim zal er vast wat op aan te merken hebben, maar een korte beschouwing op het voorlaatste schaatsweekend van het marathonseizoen laat zien dat ondanks (weer) een jaar zonder een natuurijsperiode in Nederland de marathonsport er goed voorstaat.

Flevonice

De marathoncracks Albert Bakker, Rene van der Meulen, Arno van der Meulen en Karen Teuling pakten de titels op het Open Nederlands Kampioenschap Marathonschaatsen op de ijsbaan Flevonice in Biddinghuizen. Onder lenteachtige omstandigheden werd het kampioenschap verreden (op vrijdag 15 februari) op de langste kunstijsbaan van de wereld. Waar vreemd genoeg midden in het leeg en verlaten poldergebied een uitrij kaart gekocht moet worden om de mega grote parkeerplaats te kunnen verlaten??

Dat de masters (in de breedte van de sport gezien) de grootse categorie marathonschaatsers zijn in Nederland wordt her en der nog wel eens vergeten. Na de afschaffing van de landelijke mastercompetitie) op Nederlands kunstijs zijn er slechts twee momenten in het jaar dat de masters uit de verschillende regiocompetities de strijd met elkaar kunnen aanbinden. Dat is alleen al een reden om dit kampioenschap serieus te nemen.

Hoewel deze winter de Elfstedentocht teveel in de belangstelling is het ONK voor masters een belangrijke selectiemoment voor de landelijke wedstrijden op natuurijs èn de Tocht (waar ooit ook een flinke delegatie masters zal starten).

NK jeugd

Nog geen tien kilometer verderop – in Dronten- vond een dag later (zaterdag 16 februari) het NK jeugdmarathon plaats. ‘De talenten van de toekomst’ streden op ijsbaan Leisure Ice Wold om de felbegeerde Nederlandse titels. Een goed georganiseerd en gezellig toernooi waar het niet ontbrak aan spanning en spektakel. In de breedte en in de top was het toernooi uitstekend bezet. Dat laat zien dat het marathonschaatsen veel potentieel heeft. Mayke Vriesinga uit De Westereen maakte indruk door haar goede schaatstechniek, niet voor niets pakte zij daarom de titel bij de pupillen A.

Dat Harm Visser een groot talent is, is bekend. De Friese hardrijder, net als Vriesinga afkomstig uit het in de Friese Wouden gelegen De Westereen) bekroonde zijn uitstekende seizoen met het behalen van de Nederlandse titel bij de junioren A. Visser rijdend voor bouwpartners (de ploeg van Bertjan van der Veen en Piet Hijlkema voegde weer een titel aan de succesvolle ploeg.

Bij de meisjes A won Tessa Snoek goud. De schaatsster van Port of Amsterdam/Skits is niet alleen een groot talent maar is ook uit het juiste marathonhout gesneden. De 19-jarige marathonschaatsster uit Abcoude reed op de Weissensee de Alternatieve Elfstedentocht uit en haalde bijna een top tien klassering in de tweede Grand Prix wedstrijd in Oostenrijk.

Talenten van nu en voor de toekomst: Ruben Ligtenberg, Bente Kerkhoff, Stijn van de Bunt, Loes Busser, Mats Bendijk, Pelle Bolsius, Angel Daleman, wonnen in hun categorie in vaak uiterst spannende wedstrijden de Nederlandse titel.

KPN Cup

In de avond was de ijsbaan in Dronten het strijdtoneel van de KPN Cup. In de topdivisie was er loon naar werken voor de Nieuw-Zeelander Peter Michael. Zijn aanvalslust werd eindelijk beloond met een overwinning. Na de winst van Bart Swings eerder in het seizoen tekende Michael voor de tweede buitenlandse winnaar van een KPN Cup wedstrijd. Daarmee krijgt de KPN Cup een bescheiden en door velen gehoopt internationaal tintje.

Dat gold ook bij de dames door de deelname van de Italiaanse top marathonschaatsster Francesca Lollobrigida. Zij nam dit seizoen slechts deel aan enkele wedstrijden in de KPN Cup. Ook dit keer moest ze buigen voor Irene Schouten. Op kunstijs staat er geen maat op de Andijkse schaatstopper Ze won alle (12) KPN Cup wedstrijden waar ze aan de start verscheen. Manon Kamminga werd derde. De eindoverwinning van de KPN Cup kan Kamminga niet meer ontgaan.

Irene Schouten die na de 100 kilometer van Eernewoude in 2013 niet meer deelnam aan een (Grand Prix) marathon op natuurijs zal in het Zweedse Lulea (deze week) haar carrière op natuurijs een nieuwe impuls geven. Het is de grote vraag of zij ook op natuurijs in staat is om het complete peloton naar haar hand te zetten?

In de Beloften competitie was er opnieuw succes voor Bouwpartners, de satelliet ploeg van Bouwselect, met coaches Van der Veen en Hijlkema. Remon Vos (Bouwpartners) pakte in Dronten de winst voor Ronald Haasjes. Met nog èèn wedstrijd te gaan lijkt Leander van der Geest het klassement te gaan winnen. Voor de nummer twee in het tussenklassement, Casper de Gier zijn er overigens nog kleine kansen om het klassement te kunnen winnen.

Transfer carrousel

Ondertussen draait de transfer carrousel op volle toeren. Het schimmenspel van loven en bieden dat voor een groot gedeelte plaatsvond op de Weissensee kende tot nu toe vooral verrassende transfers bij de dames. De onverwachte overgang van Imke Vormeer naar A6.nl, de ploeg van Klasina Seinstra springt eruit. Opvallend is de leegloop bij Ziuz en het stoppen van schaatsteam Altijd Koers.

Bij de heren maakte Evert Hoolwerf al eerder bekend over te stappen naar

AB Vakwerk. De Eemdijker die twee weken geleden na terugkeer van de Weissensee crashte op de Duitse Autobahn door een plotselinge manoeuvre van een medeweggebruiker. Bij het ongeluk botste Hoolwerf met zijn auto in volle vaart op het voertuig. De marathonschaatser liep wonder boven wonder geen letsel op, wel werd zijn auto total loss verklaard. In Dronten liet Hoolwerf zien dat het ernstige ongeval zonder fysieke gevolgen voor hem is gebleven. Hoolwerf eindigde als negende in de wedstrijd.

In de Topdivisie (bij de mannen) lijkt het transferspel van de grote ploegen nog niet uitgespeeld te zijn en kunnen de marathonvolgers in de komende weken nog enkele spectaculaire transfers verwachten.

Zweden

Het landelijke marathonpeloton maakt zich inmiddels op voor het slotstuk van het schaatsseizoen in Zweden, waar van 21 tot 24 februari de finalewedstrijden plaatsvinden van de KPN Grand Prix op natuurijs.

Laatste berichten
bottom of page