top of page

Noorderrondritten 19 februari 1985


Op dinsdag 19 februari 1985 werd de 8e editie van de Noorderrondritten gehouden. Na 1963 had het maar liefst 22 jaar geduurd voor de Groningse schaatsklassieker weer georganiseerd kon worden. Terwijl een groot gedeelte van het A-peloton op maandagavond 18 februari bezig was met de laatste voorbereidingen voor de Noorderrondritten, zorgde de mededeling van de voorzitter van de Elfstedenvereniging, Jan Sipkema voor grote beroering.

In het acht-uur journaal meldde Sipkema op maandagavond 18 februari dat de Elfstedentocht, drie dagen later, op donderdag 21 februari verreden zou worden. Onmiddellijk volgde er bij de organisatie een reeks aan telefoontjes met afmeldingen voor de wedstrijd.

Veel rijders durfden het niet aan om een 150 km wedstrijd te rijden zo vlak voor de Elfstedentocht.

De volgende dag stond er daarom een gedecimeerd veld aan de start in het Groningse Baflo, waar het wedstrijdpeloton 's ochtends om 07.00 uur het startschot hoorde klinken voor de wedstrijd door het Groningse land. Vrijwel alle Groningse schaatstoppers besloten wel van start te gaan in de door de Elfstedentocht gedevalueerde klassieker. Met uitzondering van Jannes Kadijk die door een ernstige blessure verstek moest laten gaan.

Albert Bakker en Lex Cazemier behoorden in deze tijd tot de top van het A- peloton en zij weten dat zij de wedstrijd met zijn tweeën moeten maken. Het duo werkte eendrachtig samen en ging onbedreigd door achtervolgers op de finish af. Twee kilometer voor de streep ging Albert Bakker onderuit.

Cazemier wachtte op Bakker, maar moest vervolgens in de sprint zijn meerdere erkennen in de Groningse onderwijzer. Op de derde plaats eindigde (de in 1985 60-jarige) Jan Uitham, de winnaar van de Noorderrondritten in 1963. In de sprint rekende hij af met zijn neef Jan Uitham junior, de zoon van zijn broer, Max Uitham. Max eindigde in de Elfstedentocht van 1963 als zevende en deed ook mee aan de wedstrijd die hij als 23e beïndigde.

Bij de dames ging de winst naar Ypie op der Hoek, de toenmalige vriendin ( en later echtgenote) van Lex Cazemier. Aan de toertocht deden 450 schaatsers mee.

Bron: De Noorderrondritten 1940-1997 Harm Kuper

Laatste berichten
bottom of page